Η γεματη παρασκηνια…ιστορια του 1ου Παγκοσμιου Κυπελλου

Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί σήμερα την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση σε όλα τα επίπεδα και τη δεύτερη αθλητική διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με αφορμή την έναρξη του Μουντιάλ της Ρωσίας 2018, θα κάνουμε μια αναδρομή για το πώς ξεκίνησε το Μουντιάλ αλλά και την πρώτη διοργάνωση. Μια ιστορία γεμάτη ίντριγκες και πολλή δόση ποδοσφαίρου…

Ως γνωστόν, τα πρώτα ποδοσφαιρικά σωματεία έκαναν την εμφάνιση τους στα μέσα του 19ου αιώνα, με το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο να λαμβάνει χώρα μόλις το 1930! Κι αυτό έπειτα από πολλές προσπάθειες…

Ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας διεξήχθη το 1872 στη Γλασκόβη μεταξύ της Αγγλίας και της Σκωτίας. Το πρώτο διεθνές τουρνουά ωστόσο έλαβε χώρα 12 χρόνια αργότερα το 1884 πάλι στη Βρετανία. Το ποδόσφαιρο κέρδιζε συνεχώς σε δημοτικότητα κι έτσι στην αυγή του 20ου αιώνα δόθηκαν κάποιοι αγώνες επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 και του 1904, χωρίς όμως να δοθούν μετάλλια.

Μετά την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIFA) το 1904 έγιναν κάποιες προσπάθειες προκειμένου να διοργανωθεί ένα διεθνές τουρνουά εκτός του Ολυμπιακού πλαισίου. Αυτό επετεύχθη τελικά στην Ελβετία το 1906, το οποίο θεωρήθηκε όμως ότι είχε παταγώδη αποτυχία ακόμη κι από την ίδια την Ομοσπονδία.

Έτσι, ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρείται πως έγινε ουσιαστικά στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 1908 και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο διοργανώθηκε τελικά το 1930 στην Ουρουγουάη. Με αυτό τον τρόπο έγινε πραγματικότητα το όραμα του Γάλλου, Ζιλ Ριμέ, 3ου προέδρου της FIFA, ο οποίος το 1928 ανέθεσε τον σχεδιασμό της διοργάνωσης σε μια πενταμελή επιτροπή.

Ζιλ Ριμέ, πρόεδρος της FIFA μεταξύ 1921-1954 και εμπνευστής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Προς τιμήν του, το όνομά του δόθηκε το 1950 στο τρόπαιο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή.

Μουντιάλ εν μέσω…διαφωνιών

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις ήταν πάρα πολλές, κυρίως από τις χώρες της Ευρώπης οι οποίες απειλούσαν ότι θα απείχαν από την διοργάνωση, εάν αυτή γινόταν σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Τελικά σε αυτό το πρώτο Μουντιάλ της Ουρουγουάης έλαβαν μέρος μόλις 13 ομάδες. Από το 1934 μέχρι το 1978 συμμετείχαν 16 ομάδες ενώ στις επόμενες τέσσερις διοργανώσεις, δηλαδή μέχρι και το 1994 οι ομάδες είχαν αυξηθεί σε 24. Στην πορεία ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κι άλλο και έτσι από το 1998 μέχρι και σήμερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο λαμβάνουν μέρος 32 ομάδες.

Η αφίσα του πρώτου Μουντιάλ της Ουρουγουάης

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 ή Μουντιάλ της Ουρουγουάης, ήταν η παρθενική διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου. Διεξήχθη στην Ουρουγουάη από τις 13 έως τις 30 Ιουλίου 1930 με συμμετοχή 13 ομάδων – 9 από τη Λατινική Αμερική και 4 από την Ευρώπη. Νικήτρια εν τέλει, αναδείχθηκε η ομάδα της διοργανώτριας χώρας, επικρατώντας στον τελικό της Αργεντινής με 4-2. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Πέντε κράτη ζήτησαν να φιλοξενήσουν το πρώτο Μουντιάλ: Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία, Ισπανία και Ουρουγουάη. Εξαρχής, η υποψηφιότητα της τελευταίας φαινόταν ισχυρότερη – είχε κατακτήσει τα δύο τελευταία Ολυμπιακά τουρνουά, άρα ήταν «ντε φάκτο» Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Τελικά οι τέσσερις Ευρωπαίοι υποψήφιοι απέσυραν τις αιτήσεις τους και η διοργάνωση κατέληξε στη λατινοαμερικανική χώρα.

Ο λόγος της μικρής συμμετοχής Ευρωπαϊκών ομάδων στο πρώτο Μουντιάλ, ήταν η μεγάλη διάρκεια και το μεγάλο κόστος του ταξιδιού. Ακόμα και στη Γαλλία που διέθετε τον Πρόεδρο της FIFA, η Ομοσπονδία δεν πειθόταν να εγκρίνει τη συμμετοχή αρχικά.

Μπροστά στον κίνδυνο να μεταβληθεί η διοργάνωση από Παγκόσμια σε Αμερικανική, οι προθεσμίες παρατάθηκαν και ο Ριμέ ξεκίνησε να ασκεί πιέσεις στις Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες. Τέσσερα κράτη ενέδωσαν, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Ρουμανίας που συμμετείχε με προσωπική παρέμβαση του βασιλιά Καρόλου Β’ και αφού εγγυήθηκε ο ίδιος στους ποδοσφαιριστές, ότι δεν θα απολύονταν από τις εργασίες τους λόγω της μακρόχρονης απουσίας τους.
Έτσι, μόνο η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Γιουγκοσλαβία και η Γαλλία θα ταξιδέψουν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, και αυτές ατμοπλοϊκώς, προετοιμαζόμενες με προπονήσεις στο κατάστρωμα (!) Προκριματικοί δε έγιναν και οι 13 χώρες που συμμετείχαν μαζί με τις 4 Ευρωπαϊκές που αναφέραμε ήταν οι Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Μεξικό, ΗΠΑ, Χιλή, Περού, Βολιβία και Παραγουάη.

Το φαντασμαγορικό γήπεδο της… «Εκατονταετηρίδας»!

Οι αγώνες φιλοξενήθηκαν σε τρία γήπεδα τα οποία βρίσκονταν όλα στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, το Μοντεβιδέο. Οι περισσότεροι αγώνες έγιναν στο νεότευκτο «Στάδιο Σεντενάριο» (Στάδιο της Εκατονταετηρίδας), χωρητικότητας 93.000 θέσεων. Το Σεντενάριο που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκίνησε να κτίζεται τον Φεβρουάριο του 1930 (κατασκευάστηκε σε 8 μήνες). Αρχιτέκτονας του ο Χουάν Αντόνιο Σκάσο. Για την κατασκευή του εργάστηκαν 15.000 περίπου εργάτες και δαπανήθηκαν περίπου 1.000.000 πέσος.

Η Ουρουγουάη μόλις συνερχόταν από το Κραχ του 1929…Το Στάδιο, ολοκληρώθηκε μόλις…πέντε (!) μέρες πριν από την έναρξη των αγώνων. Η χωρητικότητά του αρχικά ήταν 100.000 θέσεις, αλλά μειώθηκε σε 93.000 για λόγους ασφαλείας. Ονομάστηκε «Στάδιο της Εκατονταετηρίδας» γιατί τη χρονιά αυτή οι Ουρουγουανοί γιόρταζαν τα 100 χρόνια από την ανεξαρτητοποίησή τους από τους Ισπανούς αποικιοκράτες. Στην πρώτη φάση της διοργάνωσης χρησιμοποιήθηκαν επίσης δύο μικρότερα γήπεδα του Μοντεβιδέο, το «Ποσίτος» – έδρα της ομάδας Πενιαρόλ και το «Πάρκε Σεντράλ» – έδρα της ομάδας Νασιονάλ.

Το «Στάδιο της Εκατοεντηρίδας»

Οι όμιλοι και οι αγώνες

Οι 13 ομάδες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα κληρώνονταν δύο ευρωπαϊκές ομάδες στον ίδιο όμιλο. Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε στο Μοντεβιδέο, αφού είχαν καταφτάσει όλες οι ομάδες. Ο πρώτος κάθε ομίλου προκρινόταν στην ημιτελική φάση.

1ος Όμιλος: Γαλλία, Μεξικό, Αργεντινή, Χιλή

Το πρώτο γκολ, το χατ-τρικ που δόθηκε αλλού, και το φιάσκο της διαιτησίας!

Το ιστορικό πρώτο ματς του θεσμού διεξάγεται μεταξύ Γαλλίας-Μεξικού στις 13 Ιουλίου 1930, στο στάδιο «Ποσίτος», μπροστά σε 3.000 θεατές και λήγει με ευρεία νίκη των Γάλλων (4-1). Ο Γάλλος Λυσιέ Λοράν σημειώνει το πρώτο γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Γαλλία πανηγυρίζει την πρώτη της νίκη κόντρα στο Μεξικό

Στη συνέχεια, η Γαλλία αντιμετώπισε την Αργεντινή. Στο δέκατο λεπτό του αγώνα τραυματίστηκε ο τερματοφύλακας της Γαλλίας Τεπό και επειδή δεν επιτρέπονταν ακόμα οι αλλαγές η Γαλλία συνέχισε τον αγώνα με δέκα παίκτες, με τον μέσος Σαντρέλ να μπαίνει κάτω από τα δοκάρια. Η Αργεντινή επικράτησε τελικά με 1-0 με γκολ του Μόντι στο 81ο λεπτό με εκτέλεση φάουλ. Ο αγώνας κρίθηκε από το λάθος του διαιτητή να σφυρίξει τη λήξη του αγώνα έξι λεπτά νωρίτερα, σταματώντας προσπάθεια της Γαλλίας να ισοφαρίσει. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες των Γάλλων ποδοσφαιριστών ο αγώνας ξανάρχισε. Στον άλλο αγώνα η Χιλή επικράτησε του Μεξικού εύκολα με 3-0.

Στον αγώνα της Αργεντινής-Μεξικού, δόθηκε το πρώτο πέναλτι στη διοργάνωση. Στον ίδιο αγώνα ο Αργεντινός Γκιγιέρμο Στάμπιλε, ο οποίος αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, σημείωσε χατ-τρικ το οποίο θεωρείτο από τη FIFA το πρώτο της διοργάνωσης μέχρι το 2006, οπότε και αποδόθηκε τελικά στον Αμερικανό Πάτνουντ. Η Αργεντινή επικράτησε του Μεξικού με το επιβλητικό 6-3 παρά την απουσία του αρχηγού της Μανουέλ Φερέιρα, ο οποίος είχε επιστρέψει στο Μπουένος Άιρες για να δώσει εξετάσεις στις νομικές σπουδές. Στους άλλους δύο αγώνες του ομίλου η Χιλή επικράτησε της Γαλλίας με 1-0 και η Αργεντινή της Χιλής με 3-1. Πρώτη στον όμιλο τερμάτισε η Αργεντινή που προκρίθηκε στα ημιτελικά.

2ος όμιλος: Βραζιλία, Βολιβία, Γιουγκοσλαβία

Εκτός του φαβορί Βραζιλία

Μεγάλο φαβορί του ομίλου ήταν η Βραζιλία, παρόλα αυτά ξεκίνησε με ήττα από τη Γιουγκοσλαβία με 2-1. Η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου ήταν η Βολιβία. Πηγαίνοντας στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είχε ποτέ προηγουμένως νικήσει έναν διεθνή αγώνα. Συμμετείχε στο πρώτο παγκόσμιο κύπελλο δηλώνοντας απλά συμμετοχή και για να τιμήσει τους οικοδεσπότες φορούσε φανέλες με τυπωμένα γράμματα τα οποία σχημάτιζαν τη φράση «Viva Uruguay» («Ζήτω η Ουρουγουάη»), όταν οι παίκτες στέκονταν σε μία σειρά. Η Βολιβία ηττήθηκε και στα δύο παιχνίδια που έδωσε με σκορ 4-0. Πρώτη στον όμιλο τερμάτισε η Γιουγκοσλαβία η οποία σημείωσε δύο νίκες στους δύο αγώνες που έδωσε.

Η ομάδα της Βολιβίας

3ος όμιλος: Ουρουγουάη, Περού, Ρουμανία

Το «παρασκήνιο» στην Ουρουγουάη

Στον εναρκτήριο αγώνα του ομίλου η Ρουμανία επιβλήθηκε του Περού με σκορ 3-1. Αυτός ο αγώνας είχε τη μικρότερη προσέλευση κόσμου στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, καθώς τον αγώνα παρακολούθησαν μόλις 300 θεατές (!)

Η Ουρουγουάη, αν και οικοδέσποινα δεν αγωνίστηκε στο ξεκίνημα της διοργάνωσης αλλά καθυστέρησε πέντε μέρες να δώσει τον πρώτο της αγώνα περιμένοντας να ολοκληρωθεί το στάδιο «Σεντενάριο».

Από τον αγώνα των 300 θεατών μεταξύ Ρουμανίας-Περού

Το νέο στάδιο φιλοξένησε όλους τους αγώνες της Ουρουγουάης στη διοργάνωση. Η ομάδα της Ουρουγουάης πραγματοποίησε προετοιμασία τεσσάρων εβδομάδων κατά τη διάρκεια της οποίας δεν επιτρεπόταν στους παίκτες να απομακρυνθούν από τον χώρο διαμονής της ομάδας. Ο τερματοφύλακας Ανδρέ Μαζάλι αποβλήθηκε από την ομάδα γιατί έσπασε την απαγόρευση και επισκέφτηκε τη σύζυγό του. Στους δύο αγώνες που έδωσε η Ουρουγουάη επιβλήθηκε 1-0 του Περού και 4-0 της Ρουμανίας και τερμάτισε πρώτη στον όμιλο, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

4ος όμιλος: ΗΠΑ, Παραγουάη, Βέλγιο

Η έκπληξη της Αμερικής

Οι Αμερικανοί επικράτησαν των δύο αντιπάλων τους νικώντας και στους δύο αγώνες με σκορ 3-0. Η εύκολη νίκη μάλιστα απέναντι στο Βέλγιο ήταν απροσδόκητη και ο τύπος της εποχής χαρακτήρισε το αποτέλεσμα έκπληξη. Οι Βέλγοι διαμαρτύρονταν για το δεύτερο γκολ των Αμερικανών θεωρώντας το ως οφσάιντ. Στη νίκη των Αμερικανών απέναντι στην Παραγουάη σημειώθηκε και το πρώτο χατ-τρικ στην ιστορία των Παγκοσμίων κυπέλλων από τον Μπερτ Πάτνουντ. Στον τελευταίο αγώνα του ομίλου που ήταν αδιάφορος βαθμολογικά, καθώς οι ΗΠΑ είχαν ήδη κατακτήσει την πρώτη θέση η Παραγουάη επικράτησε του Βελγίου με σκορ 1-0.

Από τον αγώνα Αμερικής-Παραγουάης

Ημιτελικοί με φόντο «ποδοσφαιρικά εγκλήματα»!

Στους ημιτελικούς, η Αργεντινή θα κατακεραυνώσει τις Η.Π.Α. με 6-1, όχι λόγω του εξαιρετικού ποδοσφαίρου που αποδίδει ως ομάδα, αλλά εξαιτίας του αντιαθλητικού πνεύματος που τη διακατέχει. Αλλαγές δεν επιτρέπονταν, σύμφωνα με τους κανονισμούς και έτσι αποχωρούν τραυματισμένοι από το γήπεδο δυο παίχτες των ΗΠΑ, ενώ ο τερματοφύλακας τους τελειώνει το παιχνίδι με σπασμένο πλευρό.

Με το ίδιο σκορ (6-1) η Ουρουγουάη ξεπερνά το εμπόδιο της Γιουγκοσλαβίας με επίσης…δόλιο τρόπο. Ο διαιτητής υπό το φόβο να λιντσαριστεί από τον κόσμο, διότι σε εκείνο το σημείο κέρδιζε η Γιουγκοσλαβία με 1-0, είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ως και το πρώτο «έγκλημα της ποδοσφαιρικής ιστορίας». Από πλευράς Ουρουγουάης χατ-τρικ σημείωσε ο επιθετικός της Πέδρο Σέα. Έτσι, στον πρώτο τελικό παγκοσμίου κυπέλλου, προκρίθηκαν οι δύο γειτονικές χώρες που επιπλέον είχαν «ανοικτούς λογαριασμούς» από τον τελικό της Ολυμπιάδας του 1928.

Η ομάδα της Ουρουγουάης

Ο τελικός με τα χίλια ευτράπελα και νικήτρια την Ουρουγουάη

Η επικείμενη αναμέτρηση ξεσήκωσε κύμα φανατισμού και στις δύο πλευρές του Ρίο ντε λα Πλάτα (ο ποταμός που χωρίζει την Αργεντινή από την Ουρουγουάη). Τα δέκα πορθμεία που έκαναν τη διαδρομή Μπουένος Άιρες – Μοντεβιδέο αποδείχθηκαν λίγα για τους Αργεντινούς οπαδούς, οι οποίοι δοκίμαζαν να περάσουν απέναντι με κάθε πιθανό μέσο. Υπολογίζεται ότι περίπου 10-15.000 το κατάφεραν, αλλά το λιμάνι του Μοντεβιδέο γέμισε με τόσα πλοία, που πολλοί δεν είχαν καν αποβιβασθεί όταν ξεκίνησε ο αγώνας!

Εν τω μεταξύ στο στάδιο οι θύρες είχαν ανοίξει απ’ τις 8 το πρωί, έξι ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη, και γινόταν έλεγχος για όπλα στους θεατές. Κατάσχονται στιλέτα, βεγγαλικά, ρόπαλα ακόμη και ριβόλβερ (!) Έως το μεσημέρι οι κερκίδες είχαν γεμίσει κυρίως από φανατισμένους Ουρουγουανούς – η επίσημη καταγραφή αναφέρει 93.000 εισιτήρια!

Ο τελικός του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου διεξήχθη στο επιβλητικών διαστάσεων στάδιο «Σεντενάριο», ανάμεσα στη «Σελέστε» (Ουρουγουάη) και τη «Μπιανκοσελέστε» (Αργεντινή) στις 30 Ιουλίου 1930. Πολλά παράξενα, απρόοπτα αλλά εξίσου σημαντικά γεγονότα συνέβησαν πριν την έναρξη και μετά τη λήξη εκείνου του αγώνα.

Το παιχνίδι αργεί να ξεκινήσει… Αφορμή αποτελεί η φιλονικία μεταξύ των δυο ομάδων για το…ποια μπάλα θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι Αργεντινοί ήθελαν να αγωνιστούν με τη δική τους μπάλα, ενώ οι Ουρουγουανοί επιθυμούσαν το αντίθετο. Τελικά, τη λύση θα δώσει ο Βέλγος διαιτητής, Τζον Λάνγκενους, ο οποίος όμως αρνείτο πεισματικά έως και λίγες ώρες πριν από την έναρξη, φοβούμενος για τη ζωή του να ξεκινήσει το ματς. Μεταπείσθηκε μόνο όταν η FIFA του παρείχε τις απαραίτητες εγγυήσεις, ανάμεσα στις οποίες και ένα πλοίο έτοιμο για άμεση αναχώρηση, στην περίπτωση που θα χρειαζόταν να αποδράσει. Η απόφαση λοιπόν ήταν ότι το πρώτο ημίχρονο θα παιχτεί με «αργεντίνικη» μπάλα και το δεύτερο με μπάλα της Ουρουγουάης.

Η Ουρουγουάη ανοίγει το σκορ μόλις στο 12΄ λεπτό με γκολ του Ντοράδο, όμως γρήγορα οι Αργεντίνοι γυρίζουν το ματς με γκολ του Πεουσέγιε στο 20΄ και του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης με 8 γκολ, Στάμπιλε, στο 38΄.

Το δεύτερο όμως ημίχρονο ανήκει ολοκληρωτικά στους Ουρουγουανούς, οι οποίοι με δική τους πλέον μπάλα, θα σημειώσουν 3 γκολ με τους Σέα (57΄), Ιριάρτε (68΄) και Κάστρο (89΄),(ο επονομαζόμενος και «Μονόχειρας» γιατί είχε χάσει το δεξί του χέρι στο ύψος του καρπού), και θα χαρίσουν στη «Σελέστε» το πρώτο της παγκόσμιο κύπελλο.

Τελικό σκορ Ουρουγουάη-Αργεντινή 4-2!

Το πρώτο γκολ της Ουρουγουάης στον τελικό

Οι χαρές των πανηγυρισμών…

Ο Ζιλ Ριμέ θα παραδώσει αυτοπροσώπως το τρόπαιο στον Ουρουγουανό αρχηγό Νασάσι και η ημέρα του μεγάλου τελικού, 30 η Ιουλίου, θα ανακηρυχτεί Εθνική εορτή και αργία. Οι χαρές των πανηγυρισμών θα μεθύσουν ένα ολόκληρο έθνος για μήνες. Πίσω στην Αργεντινή, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα διακόψει τις σχέσεις της με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας, η πρεσβεία της Ουρουγουάης στο Μπουένος Άιρες θα υποστεί μεγάλες ζημιές από το εξαγριωμένο πλήθος και από εκείνη τη στιγμή οι δυο χώρες θα γίνουν αιώνιοι, μισητοί ποδοσφαιρικοί αντίπαλοι.

Όσον αφορά την τρίτη θέση, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έγινε μικρός τελικός και νίκησε η Γιουγκοσλαβία με 3-1, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει καταγραφεί επίσημα. Άλλη φήμη υποστηρίζει πως προτάθηκε να γίνει τέτοιος αγώνας, αλλά οι Γιουγκοσλάβοι δεν συμμετείχαν επειδή ήταν οργισμένοι με τη διαιτησία του ημιτελικού (τους είχε ακυρωθεί γκολ στο 2-1). Πάντως στις στατιστικές της FIFA από το 1986 και μετά, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως τρίτες και η Γιουγκοσλαβία ως τέταρτη.

Όσο για το ποδόσφαιρο, το άθλημα που…εγείρει πάθη, προσφέροντας ανείπωτες χαρές και συγκινήσεις, είχε βρει σε εκείνη την διοργάνωση το θρόνο που του αξίζει!

Από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς της Ουρουγουάης

Σύνταξη: Elastico

2 thoughts on “Η γεματη παρασκηνια…ιστορια του 1ου Παγκοσμιου Κυπελλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.