07/04/1999 Παρτιζάν-ΑΕΚ: Όταν οι δυο ομάδες νίκησαν τον πόλεμο

Μεγάλη Τετάρτη 07/04/1999. Η ΑΕΚ γράφει μια ακόμα χρυσή σελίδα στην ιστορία της. Η ΑΕΚ παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς, ειρήνης και συμφιλίωσης. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης και η τότε διοίκηση του αποφασίζουν για τη διεξαγωγή φιλικού με την Παρτιζάν στη Σερβία που τότε βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση εις ένδειξη συμπαράστασης στο γειτονικό λαό.

Την αποστολή της ΑΕΚ υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Σερβίας  Μίλαν Μιλουτίνοβιτς ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνηση του για τη πράξη της ΑΕΚ και ευχήθηκε να τελειώσει γρήγορα το κακό που βρήκε το Σέρβικο λαό. Οι Σέρβοι υποδέχτηκαν την αποστολή της ΑΕΚ με ψωμί και αλάτι όπως ήταν το Γιουγκοσλαβικό έθιμο.

Ο αγώνας είχε χαρακτήρα αντι-πολεμικού συλλαλητηρίου

Τον αγώνα παρακολούθησαν περισσότεροι από 15,000 φίλαθλοι και των δύο ομάδων, το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι είχαν πουληθεί και τα 40,000 εισητήρια που διατέθηκαν. Ο λόγος που ο κόσμος ήταν κατά πολύ λιγότερος στο γήπεδο ήταν γιατί υπήρχε έλλειψη καυσίμων και οι μεταφορές ήταν πολύ δύσκολες.

Η ανατριχίλα σε όλο της το μεγαλείο

Με αφορμή τη διεξαγωγή του φιλικού, ήταν η πρώτη φορά μετά από καιρό που δεν ακούστηκαν σειρήνες κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Για την ιστορία ο αγώνας έλειξε ισόπαλος 1-1 ενώ κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου η ελληνική αντιπροσωπεία φύτεψε συμβολικά μια ελιά από την Αρχαία Ολυμπία. Ταυτόχρονα οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στα αποδυτήρια έδωσαν στους ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας κόκκινα αυγά, τσουρέκια και λαμπάδες.

Η ΑΕΚ αξίζει… Νόμπελ ειρήνης

Η κίνηση της ΑΕΚ φυσικά δεν θα περνούσε απαρατήρητη και ασχολίαστη. Μία απο τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ισπανίας (Marca) έγραψε: “Απίστευτο, μια Ελληνική ομάδα πήγε να παίξει ποδόσφαιρο στα χαρακώματα”. 

Η γερμανική Bild ανέφερε: “Η ΑΕΚ πήγε να παίξει εναντίον της Παρτιζάν, με το σύνθημα έξω ο πόλεμος από τη Γιουγκοσλαβία”, ενώ η ιταλική Gazzetta: “Παιχνίδι-παρένθεση στον πόλεμο με ειρηνευτικό χαρακτήρα”

Η εφημερίδα “Sport” της Γιουγκοσλαβίας ανέφερε: “Αδέλφια με αδέλφια, κόντρα στον πόλεμο”, ενώ η “Sportski Zurnal” είχε τίτλο: “Ανάσανε η ειρήνη”.