Νεκρή Ιρανή που αυτοπυρπολήθηκε λόγω απαγόρευσης εισόδου σε γήπεδο

Μια 29χρονη Ιρανή, το όνομα της οποία δεν έχει γίνει γνωστό, υπέκυψε στα εγκαύματά της στο νοσοκομείο που είχε διακομισθεί όταν είχε πρώτα αυτοπυρποληθεί ως διαμαρτυρία για την απαγόρευση εισόδου γυναικών σε ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας.

Η Ιρανή συνελήφθη τον περασμένο Μάιο στην προσπάθειά της να παρακολουθήσει ένα ματς ποδοσφαίρου στην Τεχεράνη. Έμεινε ελεύθερη λίγες ημέρες μετά, αλλά όταν πήγε στον εισαγγελέα την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου να πάρει το κινητό της τηλέφωνο ενημερώθηκε ότι η υπόθεση δεν είχε κλείσει και ότι μπορούσε να οδηγηθεί στη φυλακή.

Πήρε την απόφαση ν’ αυτοπυρποληθεί για να διαμαρτυρηθεί και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια αθλητική κοινότητα για τις απαγορεύσεις στη χώρα της. Μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων (IRNA), η αδελφή της τόνισε ότι έπασχε από διπολική διαταραχή. Ο θάνατός της προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες ακόμη εντός του Ιράν.

Ποδοσφαιρικές προσωπικότητες της χώρας ζήτησαν να αρθούν οι απαγορεύσεις που επιτάσσουν οι θεοκρατικές αντιλήψεις. Ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας, ο οποίος έχει περάσει από ΑΕΚ και Πανιώνιο, Σοτζέι Μασούντ έγραψε:

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τους περιορισμούς. Η ρίζα αυτών των περιορισμών είναι οι αηδιαστικές ιδεοληψίες του παρελθόντος. Θα είναι κάτι ακατανόητο για τις γενιές τους μέλλοντος».