Γιατί το ποδόσφαιρο ζει με τους δικούς του κανόνες

92

Το ποδόσφαιρο από πολλούς ονομάζεται θρησκεία, από άλλους λατρεία η ακόμη και εθισμός. Όπως και να το χαρακτηρίσουμε, το ποδόσφαιρο ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το κάτι μοναδικό για όλους.

Σίγουρα δεν αναφέρομαι στην οικονομική πλευρά του Παγκόσμιου κυπέλλου που έχει αρκετά τρελά νούμερα, αλλά στην ανθρώπινη πλευρά. Βλέπετε το ποδόσφαιρο δεν το ενδιαφέρει η θρησκεία, η οικονομική κατάσταση, ιθαγένεια, το χρώμα του δέρματος, το φύλο, η ηλικία. Το ποδόσφαιρο είναι για όλους ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ.

Στην ιστορία υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα όπου το ποδόσφαιρο ήταν ανώτερο από οποιαδήποτε διαφορά μπορεί να χώριζε τους ανθρώπους (ακόμη και πόλεμος σταμάτησε για να παρακολουθήσουν οι στρατιώτες αγώνα ποδοσφαίρου). Κάτι τέτοιο έγινε και χθες στο αγώνα του παγκόσμιου κυπέλλου μεταξύ Ιράν και Ισπανίας.

Το Ιράν θεωρείται ως ένα από τα πιο συντηρητικά κράτη στον κόσμο (και είναι) και οι αυστηροί θρησκευτικοί κανονισμοί που ελέγχουν κάθε πτυχή της ζωής των κατοίκων. Ένας από αυτούς είναι και η απαγόρευση στις γυναίκες να παρακολουθούν σε δημόσιους χώρους αθλητικούς αγώνες (τελευταία φορά που ήταν νόμιμο ήταν το 1979) .

Με τις τελευταίες επιτυχίες της εθνικής όμως, το ωραίο φύλο ήθελε και αυτό να ζήσει τη μοναδική ατμόσφαιρα του παγκόσμιου κυπέλλου

Όλοι περίμεναν στον πρώτο αγώνα ότι θα χαλαρώσει ο νόμος και θα επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθήσουν και αυτές μαζί με τις οικογένειες τους τον αγώνα. Όμως μάταιες οι ελπίδες. Στον αγώνα κόντρα στο Μαρόκο καμιά γυναίκα δεν μπόρεσε να υποστηρίξει – παρακολουθήσει την εθνική. Μετά από διαμαρτυρίες και παγκόσμια κατακραυγή, ένα 24ωρό πριν τον αγώνα Ιράν Ισπανίας (2ος αγώνας του Ιράν στην διοργάνωση), το κράτος υποχώρησε και ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια για τις γυναίκες, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα στο εθνικό στάδιο στο Azadi (στάδιο στο Ιράν).

 

Τη μέρα του αγώνα το στάδιο γέμισε όχι μόνο με άντρες αλλά και με γυναίκες που μετά από 37 χρόνια μπορούσαν να απολαύσουν την εθνική τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με φωτογραφίες από το στάδιο με όλους να απολαμβάνουν τον αγώνα. Ο αρχηγός της εθνικής Ισπανίας Σέρχιο Ράμος  πόσταρε στο λογαριασμό του ότι οι αληθινοί νικητές του αγώνα ήταν οι γυναίκες! Το ποδόσφαιρο νίκησε!!!