Ποδοσφαιριστής που δεν μπορεί να μιλήσει στέλνει συγκλονιστικό μήνυμα μέσω υπολογιστή! (vid)

131

Μια συγκλονιστική ιστορία έρχεται στο φως της δημοσιότητας για να μας θυμίσει πόσο σημαντικά είναι τα μικρά πράγματα στη ζωή. Ο πρώην μπακ-χαφ της Ρέιντζερς, Φερνάντο Ρίκσεν, δεν μπορεί να μιλήσει καθώς πάσχει από τη νόσο ALS. Πλέον, όμως, μπορεί κι εκφράζεται ξανά μέσα του voice generator του Στίβεν Χόκινγκ…

Η νόσος του κινητικού νευρώνα (ALS) έχει αφήσει καθηλωμένο τον Ολλανδό πρώην μπακ-χαφ της Ρέιντζερς, Φερνάντο Ρίκσεν. Ακόμη και βασικές του ανάγκες ήταν δύσκολο να εξυπηρετηθούν, καθώς δεν μπορούσε να μιλά. Πλέον, όμως μπορεί και αντιδρά και εκφράζεται, μέσω του voice generator του Στίβεν Χόκινγκ. Ο 42χρονος πρώην ποδοσφαιριστής των Άλκμααρ, Ζενίτ και Φορτούνα Σιτάρντ έστειλε το δικό του “ευχαριστώ” στους οπαδούς της Ρέιντζερς.

O Φερνάντο Ρίκσεν το 2008 με τη φανέλα της Ζενίτ

“Γεια, για όσους δεν με γνωρίζουν είμαι ο Φερνάντο Ρίκσεν και υποφέρω από τη νόσο του κινητικού νευρώνα, γνωστή κι ως ALS. Εξαιτίας της νόσου, δεν μπορώ να μιλήσω. Έχω μία μηχανή που μιλά για μένα. Για την ώρα έχω γυναικεία φωνή, οπότε θα με ανεχτείτε.

Πρώτα, θέλω να σας ευχαριστήσω για την αγάπη και τις ευχές σας για τα γενέθλιά μου. Σας ευχαριστώ για την ενέργεια που μου δίνετε. Επιτέλους, μπορώ να εκφραστώ ξανά. Έχει κάνει τη ζωή μου ευκολότερη. Όταν κάποιος με ρωτάει, μπορώ να απαντήσω χωρίς να τον κοιτώ απλά.

Ο κύριος λόγος που πήρα τη μηχανή ήταν για να με βοηθήσει να μιλά και να εκφραστώ, δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ την αμεσότητα μιας τέτοιας συσκευής. Μπορώ να την χρησιμοποιήσω ως τηλεχειριστήριο, ή να απαντήσω στα mails. Μπορώ να μπαίνω Internet χωρίς να χρησιμοποιώ το ποντίκι. Εάν ο Στίβεν Τζέραρντ (προπονητής της Ρέιντζερς) χρειαστεί κάποιον θρύλο της ομάδας, είμαι ανοικτός” .