Η μέρα που η Ευρώπη πρωτογνώρισε το ΑΠΟΕΛ

902

Αναμφίβολα το ΑΠΟΕΛ είναι η πιο πετυχημένη Κυπριακή ομάδα στην Ευρώπη. Οι «Γαλαζοκίτρινοι» έχουν πετύχει μεγάλες και ιστορικές προκρίσεις, ενώ είδαν στα μάτια μεγαθήρια. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την πορεία στου «8» του Champions League, ή ακόμη και αυτήν στους «16» του Europa League. Είναι επιτυχίες που δύσκολα μπορεί να βρει κανείς παρόμοιες αν αναλογιστεί το μέγεθος της Κύπρου (τόσο ως χώρα, όσο και στον ποδοσφαιρικό χάρτη).

Η σχέση όμως του ΑΠΟΕΛ με την Ευρώπη δεν είναι νέα. Αντίθετα πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο αρκετά πίσω για να βρούμε την πρώτη συμμετοχή των «Γαλαζοκίτρινων» σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Συγκεκριμένα τη χρονιά 1963-64 το ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση και αυτή ήταν το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ήταν μάλιστα και η πρώτη χρονολογικά Κυπριακή ομάδα που αγωνίστηκε στην Ευρώπη. Για την ιστορία λίγες μέρες αργότερα αγωνίστηκε και η Ανόρθωση.

Η κλήρωση έφερε το ΑΠΟΕΛ να αντιμετωπίζει την νορβηγική ΣΚ Γιόβικ Λιν. Ήταν η κυπελλούχος Νορβηγίας, η οποία όμως δεν ήταν υπερομάδα. Αντίθετα η κλήρωση ευνόησε το ΑΠΟΕΛ μιας και επρόκειτο για μια ομάδα στα μέτρα του, αν όχι κατώτερη του. Το πρώτο παιχνίδι θα λάμβανε χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ ο επαναληπτικός στις 29 του ίδιου μήνα.

Πρώτος αγώνας και πρώτα ρεκόρ

Το πρώτο παιχνίδι ήταν στην Κύπρο και το παλιό ΓΣΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του transfermarkt, στο παιχνίδι κόπηκαν 7100 εισιτήρια. Το ΑΠΟΕΛ ξεκίνησε ιδανικά για το ΑΠΟΕΛ, με τον Τάκη Χαϊλή να σκοράρει στο 15’ και να γράφει το 1-0. Αυτό ήταν και τα πρώτο τέρμα του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη. Το 1-0 έμεινε μέχρι και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Σαφώς ένα αποτέλεσμα που ήταν θετικό για την ομάδα της Λευκωσίας. Στο δεύτερο όμως ημίχρονο οι «Γαλαζοκίτρινοι» πήραν φόρα και δεν σταμάτησαν λεπτό. Στο 61’ ο Χαϊλής έγραψε το 2-0, ενώ στο 67’ ο Αγαθοκλέους το 3-0. Στο 78’ ο Πάπαλλος καθάρισε το παιχνίδι και έδωσε τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης στο ΑΠΟΕΛ με το 4-0. Δυο λεπτά αργότερα ο Χαϊλής σημείωσε ακόμη ένα τέρμα και έτσι μαζί με το 5-0, ήρθε και το πρώτο χατ τρικ για ποδοσφαιριστή του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Κατζηλιέρης στο 86’ και έτσι ο αγώνας έληξε 6-0.

Η ενδεκάδα του ΑΠΟΕΛ στο ιστορικό αυτό παιχνίδι:

(Νιλ Φράνκλιν): Α. Μαυρουδής, Π. Κωνσταντινίδης, Σ. Χαριτάκης, Δ. Χιώτης, Ν. Ασσιώτης, Σ. Παρτάκκης, Α. Τασουρής, Ν. Κατζηλιέρης, Μ. Πάπαλλος, Τ. Χαϊλής, Ν. Αγαθοκλέους.

Η πρώτη συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη ήταν ιστορική και συνοδεύτηκε με πολλά ρεκόρ. Οι «Γαλαζοκίτρινοι» έγιναν η πρώτη Κυπριακή ομάδα που αγωνίστηκε σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, η πρώτη Κυπριακή ομάδα που σκόραρε και πήρε νίκη σε Ευρωπαϊκό αγώνα, ενώ είχε και τον πρώτο ποδοσφαιριστή που σημείωσε χατ τρικ. Ήταν μια μέρα ιστορική για το ΑΠΟΕΛ. Η μέρα που η Ευρώπη πρωτογνώρισε το ΑΠΟΕΛ.