Φαν Ντάικ: Ένας «κέρβερος» στην άμυνα της Λίβεπρουλ

369

Η συγκεκριμένη στήλη ασχολήθηκε και στο παρελθόν με τον κορυφαίο αμυντικό της Premier League σύμφωνα πάντα με τα όσα είδαμε στη φετινή σεζόν. Φυσικά αναφερόμαστε στον Φίρχιλ Φαν Ντάικ ο οποίος για ακόμη ένα παιχνίδι έδειξε πόσο απαραίτητος είναι για την Λίβερπουλ.

Τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά είναι μοναδικά. Βγαίνει πρώτος στη μπάλα και σχεδόν πάντα σωστά. Ελαχιστοποιεί τους κενούς χώρους στην άμυνα της Λίβερπουλ, ενώ οι ηγετικές του ικανότητες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Στο ένας εναντίον ενός παίρνει πολύ ψηλή βαθμολογία, ενώ στις εναέριες μονομαχίες άριστα. Φθάνει να σκεφτεί κανείς πως στις τελευταίες 18 φορές που είχε μονομαχία στον αέρα, βγήκε νικητής, ενώ τελευταία φορά που έχασε μονομαχία στον αέρα ήταν τον  Γενάρη.

Αυτό όμως που προκαλεί αίσθηση είναι ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει τον αγώνα. Ξέρει που πρέπει να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή. Έχει απίστευτη αίσθηση του χώρου. Αυτό συμβαίνει γιατί βλέπει γήπεδο. Ξέρει που είναι ο αντίπαλος επιθετικός (η οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής της αντίπαλης ομάδας), που είναι το τέρμα της Λίβερπουλ, και που βρίσκεται η μπάλα. Αυτό του δίνει την δυνατότητα να καθαρίζει πολλές φάσεις των αντιπάλων, και να διορθώνει πολλά λάθη των αντιπάλων του. Είναι ποδοσφαιριστές που κάνει τη διαφορά, και η κάθε ομάδα θα τον ήθελε στο ρόστερ της.

Η επιμονή όμως του Κλοπ και της Λίβερπουλ, τον έντυσαν στα «κόκκινα», και αυτό σίγουρα είναι υπέρ τους. Το πρόβλημα όμως στην Λίβερπουλ, είναι πως πολλές φορές οι συμπαίκτες του στην άμυνα, δεν ανταποκρίνονται το ίδιο θετικά. Έτσι η Λίβερπουλ δέχεται τέρματα τα οποία θα μπορούσε εύκολα να αποφύγει. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουν στην Λίβερπουλ και σαφώς να διορθώσουν στην συνέχεια.