Ο ρόλος του Ροναλντίνιο στην καριέρα του Μέσι

Παρά το γεγονός πως γράφτηκαν πολλά, ο Ροναλντίνιο δεν υπήρξε κακή επιρροή για τον Μέσι.

Αντίθετα ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε όσο λίγοι τον Αργεντινό.  Στις τέσσερις σεζόν που αγωνίστηκαν μαζί ο Βραζιλιάνος έπαιξε καταλυτικό ρόλο ώστε ο Μέσι να ενσωματωθεί στην Μπαρτσελόνα.

Τα πρώτα βήματα στην Μπαρτσελόνα

Όταν Μέσι βρέθηκε στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα ο Ροναλντίνιο τον έβαλε υπό την «προστασία» του. Καθημερινά ο Βραζιλιάνος μαζί με τον Ντέκο πήγαιναν να πάρουν τον Μέσι απ’ το σπίτι του με προορισμό την το προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα. Ο Αργεντινός ήταν πολύ ντροπαλός και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε να ενσωματωθεί στην πρώτη ομάδα. Ο Ροναλντίνιο όμως είχε δει το ταλέντο του Μέσι και πίστεψε σε αυτόν. Στις πρώτες κιόλας μέρες ο Ροναλντίνιο έδωσε στον Μέσι θέση δίπλα του στα αποδυτήρια. «Οι Βραζιλιάνοι με πρόσεχαν πολύ, ειδικά ο Ροναλντίνιο μου έμαθε πάρα πολλά. Ήταν ο αστέρας της ομάδας και όμως με βοήθησε απίστευτα να ενσωματωθώ στο νέο περιβάλλον».

Μια φιλία εκτός γηπέδων

Ο Ροναλντίνιο και ο Μέσι έμεναν στον ίδιο δρόμο. Περνούσαν μπόλικο χρόνο της ημέρας μαζί και έπαιζαν συνέχεια ποδόσφαιρο. Ακόμη και όταν οι Βραζιλιάνοι της Μπαρτσελόνα έβγαιναν έξω μαζί, ο Ροναλντίνιο καλούσε πάντα τον Μέσι. Ήθελε να τον ενσωματώσει στην ομάδα. «Ήξερα πως θα γίνει καλύτερος από εμένα», δήλωσε πολλές φορές ο Ροναλντίνιο. Έβλεπε αυτό το κάτι και ένιωθε πως το ταλέντο του Μέσι ήταν τέτοιο που θα έφθανε σίγουρα στην κορυφή.

Μαζί και στα δύσκολα

Όταν ο Μέσι είχε αποτυχίες ο πρώτος που ήταν δίπλα του ήταν ο Ροναλντίο. Όταν ο Αργεντινός δεν αγωνίστηκε στον τελικό του Champions League το 2006 γιατί ήταν τραυματίας η απογοήτευση του ήταν τεράστια. Ο Μέσι δεν πήγε να πάρει το μετάλλιο του γιατί έκλεγε στα αποδυτήρια. Δεν μπορούσε να πιστέψει πως δεν κατάφερε να αγωνιστεί. Ο Ροναλντίνιο πήγε με το τρόπαιο στα αποδυτήρια για να τον ανεβάσει.

Οι ρόλοι που άλλαξαν

Ο Ροναλντίνιο συμπεριφέρθηκε στον Μέσι ως μέντορας. Όπως ακριβώς είχε πράξει για τον ίδιο ο μεγάλος Ρονάλντο. «Πάντα προσπαθούσα να είμαι καλή επιρροή για τον Μέσι». Ο Βραζιλιάνος ήξερε καλά πως η αυτοπεποίθηση είναι το παν. Ειδικά για κάποιο τόσο ξεχωριστό όσο ο Μέσι. Τότε ακόμη ήταν ένα μικρό παιδί, το οποίο δεν είχε το μπόι των αντιπάλων του και δεν αποτελούσε φόβητρο για κανένα. «Στο παρελθόν ένιωσα πως ο Ρονάλντο με είχε υιοθετήσει. Μου έμαθε τόσα πολλά και ήθελα ο Μέσι να νιώσει το ίδιο για εμένα».

Το πρώτο τέρμα του Μέσι δείχνει ακριβώς και τη σχέση που είχαν οι δυο τους. Όταν ο Αργεντινός σκόραρε έτρεξε στον Ροναλντίνιο για να πανηγυρίσουν μαζί. Ήταν ο τρόπος του για να ευχαριστήσει τον Ροναλντίνιο για την στήριξη του. Ο Μέσι δεν έκρυψε ποτέ πως ο Ροναλντίνιο έπαιξε μεγάλο ρόλο στην καριέρα και στο να εξελιχθεί στον ποδοσφαιριστή που απολαμβάνουμε όλοι σήμερα. Η ιστορία αυτή αποτελεί και το απόλυτο παράδειγμα πως ένας ποδοσφαιριστής απ’ την κορυφή μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά και να βοηθήσει ουσιαστικά και άλλους στο να φθάσουν πολύ ψηλά.