Η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να «μιλά» για VAR

156

Η συζήτηση γύρω απ’ το Video Assistant Referee βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο της επικαιρότητας για την Premier League. Η απόφαση πως στη φετινή χρονιά η τεχνολογία αυτή δεν θα ήταν διαθέσιμη για την Premier League ήταν… ατυχέστατη. Απ’ την πρώτη στιγμή η Μάντσεστερ Σίτι τάχθηκε υπέρ του VAR και η αλήθεια είναι πως οι «Πολίτες» δικαιώνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Λάθη που αδίκησαν όλες τις ομάδες

Σαφώς και σε μια χρονιά (που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί) είδαμε λάθη που αδίκησαν ή ευνόησαν όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος, όμως όταν η μάχη του τίτλου είναι τόσο οριακή όσο στη φετινή Premier League, η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να κοστίσει ακόμη και τον τίτλο. Και κάπου εδώ μπορούμε να βάλουμε στη συζήτηση δυο περιστατικά που επηρέασαν την Μάντσεστερ Σίτι.

Μια λεπτομέρεια μπορεί να κοστίσει τον τίτλο

Αρχικά γυρίζουμε πίσω τον χρόνο, στις αρχές της σεζόν, όταν η Μάντσεστερ Σίτι έμεινε στην ισοπαλία με την Γουλβς. Θυμίζουμε πως σε εκείνο το παιχνίδι η Γουλβς σκόραρε με χέρι και έτσι πήρε ένα βαθμό. Το τέρμα κακώς μέτρησε και η Σίτι έχασε δυο βαθμούς. Σε περίπτωση που η Premier League χρησιμοποιούσε το VAR σε καμιά περίπτωση δεν θα μετρούσε εκείνο το τέρμα και οι «Πολίτες» δεν θα έχαναν δυο βαθμούς.

Το VAR νικά την ταχύτητα

Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή απ’ το παιχνίδι της Σίτι με την Μπέρνλι. Το σκορ ήταν στο 0-0 και ο Σίλβα επιχείρησε ένα σουτ το οποίο είχε κατεύθυνση προς το τέρμα. Ο Άσλεϊ Μπάρνς σταμάτησε την πορεία της μπάλας με το χέρι του. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα που ο διαιτητής του αγώνα δεν κατάφερε να δει την παράβαση. Κι όμως με το VAR η απόφαση θα ήταν πέναλτι και η Σίτι θα είχε χρυσή ευκαιρία να πάρει το προβάδισμα που έψαχνε τόσο πολύ.

Αποφάσεις που καθορίζουν πολλά

Είναι αποδεδειγμένο πως το VAR μπορεί να βοηθήσει το παιχνίδι να εξελιχθεί. Η σωστή χρήση του είναι το κλειδί. Στην Αγγλία σαφώς και έχουν την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το VAR και να μειώσουν ουσιαστικά τα λάθη. Αν αναλύσει κανείς το φετινό πρωτάθλημα της Premier League θα βρει διψήφιο αριθμό περιστατικών στα οποία το VAR θα οδηγούσε σε σωστή απόφαση. Και αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες. Όλες έχουν αδικηθεί και όλες έχουν ευνοηθεί.

Το VAR υπάρχει για να βοηθήσει

Στο παιχνίδι της Σίτι με την Μπέρνλι υπήρξε μια ακόμη φάση που θύμισε σε όλους πως το VAR είναι αναγκαίο. Η φάση αυτή δεν είναι άλλη απ’ το τέρμα των «Πολιτών». Εκεί που η μπάλα πέρασε την γραμμή για μερικά εκατοστά. Μια φάση οριακή στην οποία αν δεν υπήρχε το Goal-Line Technology, το οποίο ενημέρωσε τον διαιτητή πως ολόκληρη η μπάλα πέρασε την γραμμή, δεν θα μετρούσε το τέρμα. Επί της ουσίας η φάση του τέρματος θύμισε σε όλους πως υπάρχουν τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν τους διαιτητές να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις. Μια από αυτές είναι και το VAR.

Προηγούμενο άρθροΗ ώριμη επιλογή του Χάνι
Επόμενο άρθροThe Champions – Top 10 moments (Ep.11 S1)
Ο ωραίος και παράλληλα το μυαλό της παρέας. Τουλάχιστον έτσι πιστεύει. Ντρίμπλα μιας παλιάς εποχής. Ο φοβερός τυπάρας ο οποίος ξεθάβει απίστευτες ιστορίες για τον αθλητισμό απ’ τα χρονοντούλαπα της ιστορίας και τις παρουσιάζει λες και τις έχει ζήσει από πρώτο χέρι. Χώνει ακατάπαυστα και χωρίς να κομπλάρει και είναι της φιλοσοφίας μην κάνεις κάτι σήμερα που μπορείς να το κάνεις αύριο.