Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ: Ευλογία και κατάρα την ίδια ώρα

350

Η Premier League ξεκίνησε και επίσημα και όπως όλα δείχνουν και φέτος οι βασικές υποψήφιες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι η Μάντσεστερ Σίτι και η Λίβερπουλ. Οι «Ρεντς» είναι έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη και ο στόχος της κατάκτησης της Premier League είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Ο Κλοπ έχει δημιουργήσει ένα σύνολο γεμάτο με ταλέντο και πλέον η Λίβερπουλ πιο ώριμη από ποτέ είναι έτοιμη για το μεγάλο βήμα. Στο ρόστερ της ομάδας υπάρχουν όλων των ειδών ποδοσφαιριστές. Ηγέτες στην άμυνα, μηχανάκια στο κέντρο, μηχανές τερμάτων στην επίθεση. Μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών της Λίβερπουλ είναι αυτή του Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ. Ένας ποδοσφαιριστής ευλογία και κατάρα την ίδια ώρα όπως τιτλοφορείται το σημερινό μας κείμενο.

Ένα μπακ με επιθετικές αρετές όσο λίγοι

Ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ ήταν απ’ τους ποδοσφαιριστές στην περσινή σεζόν. Με 12 ασίστ στην Premier League πέτυχε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ, καθώς κανείς άλλος αμυντικός δεν κατάφερε ποτέ να δώσει τόσες ασίστ σε μια χρονιά. Ξεχωρίζει για τις μπαλιές του είτε αυτές έρχονται από μακριά είτε δίπλα απ’ την περιοχή, ενώ ξέρει πότε και πως να δώσει τη μπάλα για να δημιουργήσει πρόβλημα στην αντίπαλη άμυνα. Είναι ένα μπακ που στο μυαλό του βρίσκεται πάντα το πως θα σκοράρει η ομάδα του. Ξεχωρίζει και δεν είναι τυχαίο πως συγκαταλέγεται στους κορυφαίους αμυντικούς με επιθετικές αρετές στον πλανήτη. Στην πρεμιέρα της φετινής χρονιάς έδωσε και πάλι ασίστ και έτσι έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που δίνει σε πέντε συνεχόμενους αγώνες της Premier League ασίστ μετά τον Μεσούτ Εζίλ.

Η κατάρα της άμυνας

Απ’ την άλλη βέβαια όλο αυτό το επιθετικό ταλέντο έρχεται με ένα τίμημα. Ο Αλεξάντερ-Άρνολντ δεν είναι και τόσο καλός στα αμυντικά του καθήκοντα. Για την ακρίβεια αν πρέπει να τον χαρακτηρίσουμε μόνο με τα αμυντικά του προσόντα τότε θα αναφερόμασταν σε ένα ποδοσφαιριστή που δεν έχει θέση στη Λίβερπουλ. Ένας μέτριος αμυντικός χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Οι τοποθετήσεις του στην άμυνα πολλές φορές είναι λάθος, ενώ η αντίληψη του ως προς το που βρίσκεται ο κίνδυνος και πως πρέπει να συμπεριφερθεί είναι μια απ’ τις αδυναμίες του. Είναι γι’ αυτό που αντίπαλες ομάδες επιλέγουν την μεριά του για να επιτεθούν. Ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ έχει μόνιμα το μυαλό του στην επίθεση και έτσι αφήνει πολλές φορές χώρους για τους αντιπάλους. Κάπως έτσι ήρθε και το τέρμα της Νόριτς (το οποίο δεν είχε κάποια σημασία στο τελικό αποτέλεσμα). Ο Πούκι είχε μπόλικο χώρο για να κινηθεί ανάμεσα στον Αλεξάντερ-Άρνολντ και τον Γκόμες.

Το τίμημα της Λίβερπουλ και το πλάνο Κλοπ

Αυτό είναι και το τίμημα που πληρώνει η Λίβερπουλ για να έχει ένα τέτοιο ποδοσφαιριστή στο ρόστερ της. Αρκετές φορές η ομάδα θα δεχθεί τέρματα που θα μπορούσαν να αποτραπούν αν είχαν έναν αμυντικό σταθερό στα αμυντικά του καθήκοντα. Απ’ την άλλη βέβαια η προσφορά του Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ επιθετικά είναι τεράστια. Γι’ αυτό σημειώνουμε πως ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής είναι ευλογία και κατάρα την ίδια στιγμή. Το πρόσημο πάντως σαφώς και είναι θετικό. Γιατί πολύ απλά ο Κλοπ γνωρίζοντας τον ποδοσφαιριστή δίνει τις ανάλογες εντολές και προσαρμόζει το πλάνο του. Ταυτόχρονα σε παιχνίδια που ο κίνδυνος είναι μεγάλος να μείνει εκτεθειμένος, βλέπουμε τον Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ στον πάγκο. Όμως ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής αποτελεί πάντα δίκοπο μαχαίρι για την ομάδα του.

Υ.Γ. Έστω και αν αποτελεί δίκοπο μαχαίρι η επιλογή του Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, ο δημοσιογράφος δεν θα άλλαζε με τίποτα την επιλογή αυτή με ένα ποδοσφαιριστή πολύ πιο συντηρητικό και καλό στα αμυντικά του καθήκοντα.