Η Ομόνοια, η τεσσάρα στον Άγιαξ και η πίστη του Κανάρη

521

 O «Αίαντας» υπέστη μια απ’ τις πιο βαριές ήττες στην ιστορία του στην Κύπρο. Αυτή ήρθε σε ένα αγώνα με την Ομόνοια την περίοδο 1979-80 στο πλαίσιο του European Cup (μετέπειτα Champions League). 

Στον πρώτο αγώνα ο Άγιαξ είχε κερδίσει με 10-0. Η πρόκριση είχε κριθεί και ήταν ξεκάθαρο πως η διαφορά μεταξύ των δυο ομάδων ήταν πραγματικά μεγάλη. Στον επαναληπτικό όμως στο Μακάρειο η Ομόνοια παρουσίασε ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο. Οι «Πράσινοι» νίκησαν με 4-0 τον Άγιαξ. Ένας αγώνας που έμεινε στην ιστορία.

Αρκετά χρόνια αργότερα ο Ανδρέας Κανάρης μίλησε για το συγκεκριμένο παιχνίδι και αποκάλυψε πως ο ίδιος πίστευε στην μεγάλη νίκη. «Στον επαναληπτικό πήγαμε να φάμε και μετά πήγαμε στο Μακάρειο. Είπα στους συμπαίκτες μου «Άτε και μην εκπλαγείτε να κερδούμε 3-0 στο ημίχρονο».

Ο Ευαγόρας απόρησε και μου λέει: «Σε είχα για πιο σοβαρό, πως να τους βάλουμε τρία γκολ;». Του λέω δεν ξέρεις τι είναι η μπάλα και πράγματι ήταν 3-0 στο ημίχρονο! Μας υποτίμησαν και την έπαθαν. Το ρεζιλίκι ήταν δικό τους στο τέλος, το 4-0 που ηττήθηκαν ήταν πιο βαρύ από το 10-0 που ηττηθήκαμε εμείς».