Άγιαξ – «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα»: Ο ποδοσφαιρικός ναός του «Αίαντα»

715

Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει «βαλίτσες» για το «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα». Το ιστορικό γήπεδο του περίφημου «Αίαντα» – Άγιαξ, αλλά και την έδρα της εθνικής Ολλανδίας.

Η κατασκευή ενός «κλασικού» αρχιτεκτονικού αριστουργήματος

Το «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα», γνωστό και ως «Άμστερνταμ Αρένα» μέχρι το 2018, είναι τοποθετημένο ανάμεσα σε μια απέραντη έκταση πλαισιωμένη από δεκάδες καταστήματα, επιχειρήσεις και κανάλια. Αρχικά, σχεδιάστηκε ως το κεντρικό σημείο της προσπάθειας του Άμστερνταμ να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έπειτα, το πλάνο ήταν η δημιουργία ενός χώρου γενικών αθλημάτων στην περιοχή του Άμστερνταμ.

Βλέποντας κανείς το μεγαλόπρεπο στάδιο του Άγιαξ και την έδρα της εθνικής Ολλανδίας, εύκολα θα νιώσει την αίσθηση του «κλασικού», αν και πρόκειται για σχετικά νεοσύστατο στάδιο. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε στις 26 Νοεμβρίου 1993 και τα επίσημα εγκαίνια έγιναν από τη Βασίλισσα Βεατρίκη στις 14 Αυγούστου 1996. Ο πρώτος αγώνας που πραγματοποιήθηκε μετά τα εγκαίνιά του γηπέδου ήταν ανάμεσα σε Άγιαξ και Μίλαν.

Το πρώτο με εισελκόμενη οροφή, αλλά με κατασκευαστικό λάθος!

Η κατασκευή του σταδίου κόστισε περίπου 212 εκατομμύρια φιορίνια, ή αν προτιμάτε 96 εκατομμύρια ευρώ και ήταν το πρώτο στην Ευρώπη με ανακλιόμενη οροφή που χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να κλείσει και να το σκεπάσει. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα υπερσύγχρονο στάδιο, εντούτοις, κατασκευάστηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη μια πολύ βασική παράμετρος. Οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Έτσι, αποδείχθηκε ότι δεν είχαν γίνει οι κατάλληλες έρευνες, με αποτέλεσμα ο χλοοτάπητας να αντικαθίσταται 4 φορές το χρόνο!

Το πρόβλημα επιλύθηκε λίγα χρόνια αργότερα με την εφαρμογή μιας καινοτόμου τεχνολογίας καλλιέργειας γρασιδιού, που αποτελείται από ένα συνδυασμό λαμπτήρων, ανεμογεννητριών και ψεκαστήρων νερού. Μάλιστα, από τον Ιούνιο του 2014, το «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα», έγινε το πρώτο γήπεδο του κόσμου με χλοοτάπητα που παίρνει πιστοποίηση ISO 9001:2008 και αντικαθίσταται στην αρχή κάθε περιόδου.

Από «Άμστερνταμ Αρένα» στο θρυλικό όνομα του «Γιόχαν Κρόιφ»

Το γήπεδο έφερε αρχικά την ονομασία «Αμστερνταμ Αρένα» μέχρι το καλοκαίρι του 2018 που πήρε το όνομα του Ολλανδού θρύλου του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου, Γιόχαν Κρόιφ. Το νέο λογότυπο αποκαλύφθηκε στις 25 Απριλίου 2018, την ημέρα που συμπληρώθηκαν 71 χρόνια από τη γέννηση του Κρόιφ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2016.

Το γήπεδο αυτό έχει τόση ιστορική σημασία που συμπεριλαμβάνεται φυσικά στα αξιοθέατα της πόλης του Άμστερνταμ. Ασφαλώς και το «Γιόχαν Κρόιφ» λειτουργεί ως μουσειακός χώρος με το σχετικό tour να είναι διάρκειας 75 λεπτών και περιλαμβάνει επίσκεψη στο μουσείο του Αγιαξ, ξενάγηση στους πολυτελείς εσωτερικούς χώρους του σταδίου, βόλτα από τα αποδυτήρια στο τούνελ που οδηγεί στον αγωνιστικό χώρο, στο γρασίδι και στους πάγκους των ομάδων.

Υπερσύγχρονο και με νεωτερισμούς

Η χωρητικότητά του σταδίου είναι 55.000 θεατές, με 2.229 VIP θέσεις και άλλες 83 στις υπερπολυτελείς σουϊτες (Sky Boxes). Πάντως, πρόκειται από τα πιο «απότομα» κατασκευαστικά γήπεδα του κόσμου, καθώς οι κερκίδες του έχουν κατασκευαστεί σε γωνία 37 μοιρών σε σχέση με τον αγωνιστικό χώρο.

Οι κατασκευαστικές προδιαγραφές προέβλεπαν εκτός από μπάλα και μεγάλες συναυλίες, όπου η χωρητικότητα αυξάνεται στους 68.000 θεατές. Στο στάδιο αυτό έχουν ερμηνεύσει τις επιτυχίες τους αναρίθμητοι καλλιτέχνες, από τη Μαντόνα και τον Μάικλ Τζάκσον, μέχρι τον Λουτσιάνο Παβαρότι, τους Ρόλινγκ Στόουνς, τον Ντέιβιντ Μπάουι, τους U2, τον Τζον Μπον Τζόβι, τον Εμινεμ και δεκάδες άλλους.

Το «Γιόχαν Κρόιφ» ανήκει στα smoke free στάδια, καθώς το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους του. Παράλληλα, το «Γιόχαν Κρόιφ», καθιέρωσε έναν άλλον νεωτερισμό αυτόν του… «χωρίς μετρητά» (cashless), αφού τα καταστήματα δεν δέχονται παρά μόνο πιστωτικές κάρτες! Τέλος, διαθέτει άρτια εξοπλισμένο συνεδριακό κέντρο και μπορεί να φιλοξενήσει από μεγάλα συνέδρια έως εκθέσεις, εκδηλώσεις, εταιρικά meeting, δεξιώσεις, επίσημο δείπνο και επαγγελματικά event. Το στάδιο φιλοξενεί επίσης την ομάδα μπέιζμπολ «Άμστερνταμ Αντμίραλς».