Γιουβέντους – «Juventus Stadium»: Το γήπεδο των τίτλων στο Τορίνο

Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει «βαλίτσες» για το «Juventus Stadium» της ομώνυμης ομάδας του Τορίνο Γιουβέντους.

Η δημιουργία του… κακότεχνου «Ντέλε Άλπι»

Το «Ντέλε Άλπι» (Stadio delle Alpi) αποτελούσε την έδρα της Γιουβέντους και της Τορίνο από το 1990 μέχρι και το 2006. Αμέσως μετά την ανάθεση στην Ιταλία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1990, το 1984 συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Τζαμπιέρο Μπονιπέρτι, παρουσίασε το project για το χτίσιμο ενός νέου γηπέδου 80.000 θέσεων, με οροφή στο Τορίνο. Αυτό προέκυψε από την ακαταλληλότητα του υπάρχοντος «Κομουνάλε» που υπήρχε από το 1934!

Στις 22 Μαΐου 1986, ο Δήμος αποφάσισε τελικά να προχωρήσει σε κατασκευή νέου γηπέδου 70.000 θέσεων και στις 14 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ο επιλέχθηκαν τα σχέδια της εταιρείας «Acqua Pia Antica Marcia». Το σχέδιο εκπονήθηκε από τους αρχιτέκτονες Σέρτζιο Χούτερ, Τόνι Κορντέρο και Φράνκο Οσόλα (γιος του ποδοσφαιριστή της Τορίνο, ο οποίος σκοτώθηκε με τους συμπαίκτες του στην τραγωδία της Σουπέργκα).

Αποτέλεσμα εικόνας για delle alpi

Οι διαφωνίες για το όνομα γέννησαν το… «Στάδιο των Άλπεων»

Η επιλογή του ονόματος δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οι προτάσεις με ονομασίες όπως «Nuovo Stadio Comunale», στάδιο «Grande Torino», προφανώς δεν έγιναν αποδεκτές από τη Γιουβέντους που αντιπρότειναν το «Γκαετάνο Σιρέα», ιστορική σημαία» της Γιουβέντους της δεκαετίας του εβδομήντα και του ογδόντα, που βέβαια δεν ήθελαν με τίποτα οι άνθρωποι της «γκρανάτα».

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση ήταν να αφιερωθεί το γήπεδο στον Βιτόριο Πότσο, γέννημα της πόλης και εθνικός προπονητής της Ιταλίας, παγκόσμιος πρωταθλητής το 1934 και το 1938. Ωστόσο, υπήρξε αντίδραση από αυτούς που υποστήριξαν ότι το όνομα του Πότσο ήταν συνδεδεμένο με τις αθλητικές επιτυχίες της φασιστικής περιόδου, έτσι στο τέλος επιλέχτηκε μια πιο ουδέτερη λύση, το «Στάδιο των Άλπεων».

Αποτέλεσμα εικόνας για delle alpi

Τα εγκαίνια και ο πρώτος επίσημος αγώνας

Το «Ντέλε Άλπι» εγκαινιάστηκε στις 31 Μαΐου 1990 με ένα φιλικό αγώνα ανάμεσα σε μια μεικτή ομάδα αποτελούμενη από παίκτες της Γιουβέντους και της Τορίνο (φορούσαν μια ειδική κίτρινη και μπλε φανέλα, τα χρώματα της πόλης του Τορίνου), και την τότε πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, Πόρτο. Πριν το εναρκτήριο λάκτισμα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών της «Μεγάλης Τορίνο», των θυμάτων του Χέιζελ, και του Γκαετάνο Σιρέα. Ο επιθετικός της Τορίνο, Χάρις Σκόρο σημείωσε το πρώτο τέρμα στο νέο γήπεδο.

Ο πρώτος επίσημος αγώνας διεξήχθη στις 10 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1990, παιχνίδι ομίλου μεταξύ της Βραζιλίας και της Σουηδίας (2-1). Ο Βραζιλιάνος Καρέκα σημείωσε το πρώτο επίσημο γκολ στο «Ντέλε Άλπι».

Αποτέλεσμα εικόνας για delle alpi first match

Τα πολλά προβλήματα του γηπέδου

Σύντομα το γήπεδο θα βγάλει πολλά πρακτικά και τεχνικά προβλήματα. Το κύριο από αυτά ήταν το κόστος της συντήρησης της οροφής και του αγωνιστικού χώρου, κατά πολύ ανώτερο από οποιαδήποτε πρόβλεψη έγινε πριν την κατασκευή του. Το δεύτερο πρόβλημα εστιαζόταν στην μη καλή ορατότητα του αγωνιστικού χώρου, κυρίως από τα άκρα στις γωνίες και αυτό επειδή ανάμεσα στον αγωνιστικό χώρο και στις εξέδρες υπήρχε ο στίβος, ο οποίος κατασκευάστηκε κατά κύριο λόγο για να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκε μονάχα σε σπάνιες περιπτώσεις όπως το IAAF Grand Prix Final το 1992. Το στάδιο επίσης είχε ένα σύστημα άρδευσης που προκαλούσε ένα είδος «πλημμύρας» του εδάφους και κατ’ επέκταση προβλήματα στη τέλεια στεγανοποίηση του χλοοτάπητα.

Η διαχείριση του «Ντέλε Άλπι»

Το γήπεδο ανήκε στο Δήμο του Τορίνου μέχρι τον Ιούνιο του 2003, όταν η Γιουβέντους αγόρασε για 25.000.000 ευρώ το δικαίωμα διαχείρισης της επιφάνειας του γηπέδου «Ντέλε Άλπι» για την περίοδο 99 χρόνων. Την ίδια στιγμή ο Δήμος του Τορίνου παραχώρησε με το ποσό των 6.000.000 ευρώ στην Τορίνο την περιοχή του παλιού «Κομουνάλε» (τότε χρησιμοποιούνταν ως γήπεδο προπόνησης της Γιουβέντους), σε αντάλλαγμα με τη δέσμευση του συλλόγου να το αναδιαρθρώσει ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2006. Η «γκρανάτα» στο μεταξύ υποχρεώθηκε να πληρώσει το ενοίκιο του «Ντέλε Άλπι» στη Γιουβέντους μέχρι το 2006 για να συνεχίσει να παίζει εκεί.

Η αλλαγή ήταν επιβεβλημένη – Η κατεδάφιση του «Ντέλε Άλπι»

Το Νοέμβριο του 2008, άρχισε η κατεδάφιση του γηπέδου, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2009. Ταυτοχρόνως, στις 18 Μαρτίου 2008 το διοικητικό συμβούλιο της Juventus Football Club S.p.A. ενέκρινε την κατασκευή του νέου γηπέδου, στη θέση του παλαιού «Ντέλε Άλπι». Η συνολική επένδυση για την κατασκευή του καινούργιου σταδίου, η οποία αρχικά υπολογίστηκε σε 105 εκατομμύρια ευρώ έφτασε τελικά τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρότζεκτ ανατέθηκε στα αρχιτεκτονικά γραφεία «Shesa και studio GAU» υπό την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων Ερνάντο Σουάρες και Τζίνο Τζαβανέλα και του μηχανικού Μάσιμο Ματζοφιέτσκι.

Αποτέλεσμα εικόνας για delle alpi

Ένα σύγχρονο στάδιο υψηλών προδιαγραφών

Το «Juventus Stadium», ιδιοκτησίας της Γιουβέντους (το πρώτο γήπεδο στην Ιταλία ιδιοκτησίας συλλόγου), το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 41.000 θεατές, έχει σχεδιαστεί με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας. Η πρόσβαση, χωρίς περιορισμούς αρχιτεκτονικούς, πραγματοποιείται από τέσσερις εισόδους στις γωνίες, με ράμπες που ακολουθούν το περίγραμμα των πράσινων λόφων στους οποίους βρίσκεται το γήπεδο και οδηγούν σε ένα δακτύλιο που περιβάλλει το γήπεδο.

Είναι ένα μέρος ασφαλές για τον έλεγχο των εισιτηρίων, αλλά και για τα μέσα υπηρεσίας και διάσωσης. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η εκκένωση του σταδίου μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά.

Αποτέλεσμα εικόνας για juventus stadium

Η όλη εγκατάσταση έχει συνολικό χώρο 34.000 τ.μ. για εμπορικές χρήσεις και άλλα 30.000 τ.μ. με πλατείες και γεμάτα πράσινο. Η εξωτερική δομή του «Juventus Stadium» αποτελείται από 7.000 πάνελ αλουμινίου χρωματισμένο σε διάφορες αποχρώσεις του γκρι και του λευκού που στο μάτι προκαλούν την αίσθηση πως ταλαντεύονται. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή Φαμπρίτσιο Τζουτζάρο, ο οποίος επέβλεψε τον σχεδιασμό του εξωτερικού του γηπέδου, «δίνει την εντύπωση πως πρόκειται για μια σημαία εν κινήσει».

Επιπλέον, μια τρίχρωμη μακριά ζωφόρος περιβάλλει το σύνολο της δομής διακόπτεται σε διάφορα σημεία από τρία κίτρινα αστέρια που κάνουν ανάκληση σε εκείνα που είναι παρόντα στο εσωτερικό του σταδίου στις γωνίες. Το σκέπαστρο των εξεδρών είναι κατασκευασμένο από PVC και υποστηρίζεται από ένα σύστημα με συρματόσχοινα και δύο μεγάλες στήλες ύψους 86 μέτρων ώστε να θυμίζουν την δομή του «Ντέλε Άλπι».

Η οροφή σχεδιάστηκε σε μια αεροδυναμική σήραγγα, εμπνευσμένη από τα χαρακτηριστικά των φτερών του αεροπλάνου. Ελαφριά, εν μέρει διαφανή και εν μέρει λευκή ώστε και να φαίνεται καλαίσθητη, αλλά και να βοηθάει την είσοδο του φωτός τόσο στην διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας ούτως ώστε να επιτρέπει την καλύτερη θέαση στο κοινό, ενώ παράλληλα επιτρέπει και τη διέλευση του φωτός μέσα από τους φεγγίτες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθάει στην ανάπτυξη του χόρτου του αγωνιστικού χώρου.

Αποτέλεσμα εικόνας για juventus stadium

Το κοινό πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο και η θέα προς αυτόν είναι εξαιρετική από κάθε εξέδρα, με τους οπαδούς να δημιουργούν μια δυνατή ατμόσφαιρα. Το νέο γήπεδο της Γιουβέντους είναι το πρώτο ποδοσφαιρικό στην Ιταλία δίχως αρχιτεκτονικά εμπόδια και το πρώτο με τους πάγκους στις εξέδρες κατά τα αγγλικά πρότυπα.

Το γήπεδο δε, είναι το πρώτο που χτίστηκε προκειμένου να μην προκαλεί ηχορύπανση και όπου όλα τα υλικά που έμειναν από την κατεδάφιση του παλιού γηπέδου χωρίστηκαν ανά είδος, ανακυκλώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν εν μέρει στο νέο χώρο εξοικονομώντας περίπου 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Το στάδιο στην ουσία κατασκευάστηκε με έναν πρωτοποριακό τρόπο, ώστε να είναι οικολογικό προς το περιβάλλον και με τους κανονισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Συγκεκριμένα: Δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου, χρησιμοποιεί τηλεθέρμανση, δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια με φωτοβολταϊκά, επαναχρησιμοποιεί τα όμβρια ύδατα, συγκρατεί τα απόβλητα, μειώνει έως και 50% το νερό που χρειάζεται για την άρδευση του αγωνιστικού χώρου.

Το γήπεδο, επιπλέον, προσφέρει 4.000 θέσεις στάθμευσης, διαθέτει οκτώ εστιατόρια και 20 μπαρ. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τρία αποδυτήρια, το μουσείο της Γιουβέντους. Αξίζει επίσης να αναφερθεί το «Cammino delle stelle» (σ.σ. ο «δρόμος των αστεριών» στα ελληνικά), ένα είδος «Walk of Fame» με 50 χρυσά αστέρια που αναγράφουν εντός τους ισάριθμα ονόματα ποδοσφαιριστών που έγραψαν την ιστορία του συλλόγου και άλλα 39 ασημί με τα ονόματα των θυμάτων του Χέιζελ.

Τα εγκαίνια και το συμβολικό φιλικό με την Νοτς Κάουντι

Το «Juventus Stadium» εγκαινιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2011 – σε συνδυασμό με τους εορτασμούς για την 150η επέτειο από την ενοποίηση της Ιταλίας, με έναν φιλικό αγώνα ενάντια στη Νοτς Κάουντι, τον αρχαιότερο επαγγελματικό σύλλογο στον κόσμο, από τον οποίο η Γιουβέντους το 1903 «κληρονόμησε» την ασπρόμαυρη φανέλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για juventus stadium

Το γήπεδο εγκαινιάστηκε επίσημα από τον πρόεδρο του συλλόγου, Αντρέα Ανιέλι, και τον δήμαρχο του Τορίνου, Πιέρο Φασίνο. Ο Τζαμπιέρο Μπονιπέρτι και ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο στο κέντρο του γηπέδου, σφράγισαν την εκδήλωση, δίπλα στο ιστορικό παγκάκι στο οποίο, το 1897, κάποιοι μαθητές γυμνασίου ίδρυσαν τον σύλλογο Γιουβέντους.

Μνημονεύτηκαν επίσης οι δύο αδελφοί Ανιέλι, Τζάνι και Ουμπέρτο, ο Γκαετάνο Σιρέα και τα θύματα της τραγωδίας του Χέιζελ. Ακολούθησε ο φιλικός αγώνας ενάντια στη Νοτς Κάουντι που έληξε 1-1. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι στο καινούργιο στάδιο πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2011 απέναντι στη Πάρμα, για την δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο Λίχσταϊνερ ήταν ο άνθρωπος που σημείωσε το πρώτο επίσημο γκολ στο νέο γήπεδο.

Ο τελικός του Europa League και η Εθνική

Το 2012 το «Juventus Stadium» ορίστηκε ως έδρα του τελικού του Europa League 2013-2014, τον οποίο φιλοξένησε στις 14 Μαΐου 2014 και έληξε με τη νίκη των Ισπανών της Σεβίλλης απέναντι στην Πορτογαλική Μπενφίκα (4-2 στα πέναλτι). Το στάδιο έγινε έτσι το πρώτο στην Ιταλία, στο οποίο έλαβε χώρα η τελική πράξη, σε έναν μόνο αγώνα, της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων.

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2013, το γήπεδο της Γιουβέντους καλωσόρισε για πρώτη φορά την Εθνική ομάδα της Ιταλίας, η οποία νίκησε την Τσεχία (2-1) σε έναν αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014.

Εμπορική ονομασία του γηπέδου και χορηγοί

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράφηκε για τη διαχείριση του σταδίου, η μελλοντική «εμπορική» ονομασία του «Juventus Stadium» θα είναι συνδεδεμένη με έναν χορηγό. Η εταιρεία «Sportfive» ήταν αυτή που για 75 εκατομμύρια ευρώ θα διατηρούσε το αποκλειστικό δικαίωμα για 12 χρόνια απ’ τα εγκαίνια του σταδίου (δηλαδή έως τις 30 Ιούνη 2023), το αποκλειστικό δικαίωμα να βρει τις επιχειρήσεις που θα συνδέσουν το όνομά τους με τη δομή.

Ο χορηγός του γηπέδου πάντως, δεν θα επιτρέπεται να είναι ανταγωνιστής του τεχνικού προμηθευτή της Γιουβέντους ή μια αυτοκινητοβιομηχανία (λόγω της σχέσης μεταξύ του συλλόγου και της Fiat).

Προηγούμενο άρθροΜηνάς Αντωνίου: Ελεύθερος ή δανεικός;
Επόμενο άρθροΑΕΛ: Ο Νταβόρ και η ανανέωση
Η πιο ωραία ντρίμπλα σε δημιουργία και εκτέλεση από τον θρυλικό Ροναλντίνιο. Η τύπισσα είναι χίπισσα… τρελή για τα καλά και χωρίς να πίνει ούτε ένα καφεδάκι! Με μια μπυρίτσα όλη μέρα, παρακολουθεί μανιακά ότι αθλητικό παίζει στην τηλεόραση. Δηλώνει θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου και οι ρετρό ιστορίες είναι αυτές που την κάνουν να ζει και να αναπνέει.