Olympique de Marseille- «Stade Velodrome»: Το στολίδι της Μασσαλίας

251

Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει “βαλίτσες” για το “Stade Velodrome” της Μαρσέϊγ.

Το “Stade Velodrome” βρίσκεται στη πόλη της Μασσαλίας στη Νότια Γαλλία και είναι η έδρα της τοπικής ομάδας της Μαρσέϊγ. Αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά γήπεδα της Γαλλίας αφού εγκαινιάσθηκε το 1937 και φιλοξένησε σπουδαίους αγώνες και τεράστιους ποδοσφαιριστές.

Ο θεμέλιος λίθος και ο πρώτος αγώνας

Η κατασκευή του “Stade Velodrome” διήρκεσε 2 χρόνια με τον θεμέλιο λίθο να τοποθετείτε το 1935 από τον τότε δήμαρχο της Μασσαλίας, Ζόρζε Ριμπό. Υπεύθυνος για τη σχεδίαση του σταδίου ήταν ο αρχιτέκτονας Ανρί Πλοκίν.

Το πρώτο ανεπίσημο παιχνίδι πραγματοποιείται μεταξύ της Μαρσέϊγ και της Ιταλικής ομάδας του Τορίνο στις 13 Ιουνίου 1937 στα εγκαίνια του σταδίου μαζί με άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Πρώτος επίσημος αγώνας ήταν ο αγώνας μεταξύ της Μαρσέϊγ και της ομάδας των Κανών για το Γαλλικό Πρωτάθλημα την ίδια χρονιά.

Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του στο Βελοντρόμ διεξάγονταν αγώνες ποδηλασίας (για αυτό και το όνομα), αγώνες στίβου, αγώνες ράγκμπι (ακόμα διεξάγονται), αλλά και αγώνες για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Το Stade Velodrome το 1937 με την ποδηλατική πίστα και τον στίβο

Κατα τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1938 το “Stade Velodrome”, φιλοξενεί για πρώτη φορά αγώνες διεθνούς ενδιαφέροντος. Στις 5 Ιουνίου στο στάδιο της Μασσαλίας έγινε ο αγώνας του πρώτου γύρου, Ιταλία-Νορβηγία (2-1) και στις 16 Ιουνίου ο ημιτελικός της διοργάνωσης Ιταλία-Βραζιλία (2-1). Το “Stade Velodrome”, όπως αναμενόταν, συμμετείχε και στο Ευρωπαϊκό του 1960 καθώς φιλοξένησε τον ημιτελικό μεταξύ Τσεχοσλοβακίας και Σοβιετικής Ένωσης (0-3) και τον μικρό τελικό της διοργάνωσης μεταξύ της Τσεχοσλοβακίας και της Γαλλίας (2-0).

Οι πρώτες τροποποιήσεις στο στάδιο

Το 1970 ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την καλύτερη διεξαγωγή των αγώνων, με την αντικατάσταση των προβολέων στις εξέδρες “Ganay” και “Jean-Bouin” από τέσσερις πύργους των 60 μέτρων, έτσι ώστε να μπορούν πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και το βράδυ. Τον Μάρτιο του 1971 η χωρητικότητα του σταδίου αυξήθηκε κατά 6000 θέσεις με την μείωση της ποδηλατικής πίστας και την απομάκρυνση του στίβου. Αυτό έφερε τη συνολική χωρητικότητα του σταδίου στις 55000 άτομα.

Το Euro του 1984 και η επιστροφή στην παλιά της έδρα της Μαρσέιγ

Για την προετοιμασία του σταδίου για το Ευρωπαϊκό του 1984, η Μαρσέϊγ αναγκάστηκε να επιστρέψει στην παλιά της έδρα “Stade de l’Huveaune”, για τη σεζόν 1982-1983. Στον ημιτελικό της διοργάνωσης έδωσαν το παρόν τους 54.848 θεατές για να παρακολουθήσουν τη νίκη της χώρας τους απέναντι στην Πορτογαλία με 3-2. Επίσης, το Βελοντρόμ φιλοξένησε το παιχνίδι ομίλου Πορτογαλία-Ισπανία (1-1). Μετά το τέλος της διοργάνωσης πάρθηκε η απόφαση να αφαιρεθεί τελείως η ποδηλατική πίστα με αυτό το γεγονός να βάζει το “Stade Velodrome” σε άλλη εποχή.

Η Ολοκληρωτική ανακαίνιση

Μετά το το Μουντιάλ του 1938 θα ήταν η δεύτερη φορά που θα φιλοξενούσε την κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη η Γαλλία. Για αυτό και δόθηκε το έναυσμα για μια ολοκληρωτική ανακαίνιση του Stade Velodrome. Με το τέλος αυτής της προσπάθειας επέκτασης του σταδίου σε στάδιο υψηλών προδιαγραφών, το Βελοντρόμ μετρούσε περισσότερες από 60.000 θέσεις.

Το Stade Velodrome στο Παγκόσμιο Κύπελλο φιλοξένησε 7 αγώνες. Οι πιο σημαντικοί αγώνες με τους περισσότερους θεατές ήταν το Γαλλία-Νότια Αφρική (3-0), ο προημιτελικός Ολλανδία-Αργεντινή (2-1) και ο ημιτελικός Βραζιλία-Ολλανδία όπου νίκησε η Βραζιλία με 4-2 στα πέναλτι.

Οι 4 εξέδρες

Το στάδιο Βελοντρόμ αποτελείται από 4 εξέδρες: την “Jean Bouin” και την “Ganay”, οι οποίες πήραν το όνομά τους από τους ομώνυμους αθλητές και την βόρεια και νότια οι οποίες πήραν τα ονόματα “De Peretti”(οπαδός της Μαρσέϊγ που έφυγε από τη ζωη) και “Chevalier Roze”(ήρωας κατά τη διάρκεια της πανούκλας στη Μασσαλία) αντίστοιχα. Οι περισσότεροι θεατές που έκατσαν σε αυτές τις 4 εξέδρες ήταν 65421 στο ντέρμπι με τη Λυον τον Νοέμβρη που μας πέρασε που νίκησε η Μαρσέϊγ με 2-1 με 2 γκολ του Παγιε.

Αποτέλεσμα εικόνας για marseille supporters

Το Euro 2016

Τη σημερινή εικόνα του την πήρε μετά το Euro 2016 και την τελευταία ανακαίνιση που δέχθηκε. Τα σημαντικότερα παιχνίδια που φιλοξένησε το Στάδιο της Μασσαλίας στο Euro 2016 ήταν το Αγγλία-Ρωσία (1-1), ο προημιτελικός Πολωνία-Πορτογαλία που νίκησε η Πορτογαλία με 3-5 στα πέναλτι και ημιτελικός Γερμανία-Γαλλία (0-2).

Το Βελοντρόμ πλέον συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα και πιο μοντέρνα γήπεδα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 67000 θεατές, παρέχει ανέσεις στους παρευρισκόμενους αλλά επίσης αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς της νότιας Γαλλίας και της Μασσαλίας.