Γήπεδο εκδρομή ή… καφέ και tv;

73

Πολλοί είναι αυτοί που λένε: “γιατί να πας στο γήπεδο, αφού η ομάδα σου δεν τα πηγαίνει καλά;”. Δεν είναι αυτός λόγος για να μην πας γήπεδο. Είναι και κάποιοι άλλοι οι οποίοι βρήκαν ως αποκούμπι την κάρτα οπαδού, η οποία σίγουρα ως μέτρο έχει πολλά λάθη. Κι όμως ούτε η κάρτα οπαδού είναι λόγος για να μην πας γήπεδο. Το πρόβλημα βρίσκεται στο εάν συνήθισες να πηγαίνεις γήπεδο και μια κατάσταση δε σου δίνει λόγους και αφορμές για να δώσεις το παρόν σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.

Γνωρίζεις τι θα αντιμετωπίσεις ενώ πηγαίνεις σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Ξέρεις πως στο ΓΣΠ θα μπεις με ευκολία στο χώρο στάθμευσης αλλά υπάρχει περίπτωση να βγεις την επόμενη μέρα. Το ίδιο συμβαίνει και στο Τσίρειο και σε πολλά άλλα γήπεδα. Γνωρίζεις επίσης πως θα πρέπει να κάνεις “δάνειο” για να αγοράσεις μια γλυσταρκά ή ακόμα και ένα ποτήρι νερό. Ακόμα, υπάρχει περίπτωση να πας 2 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα και η κατάσταση των κερκίδων στο θέμα καθαριότητα να είναι το πιο λίγο άθλια. Γενικά αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που μπορεί ένας άνθρωπος που παρακολουθεί ποδόσφαιρο να επικαλεστεί για να μην παραστεί στο γήπεδο.

Βέβαια έχει μπει στο πετσί όλων μας η πιο πάνω νοοτροπία. Είναι σαν να θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δημιουργούμε γόνιμο περιβάλλον για να συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία και είμαστε μέρος της είτε το θέλουμε είτε όχι. Πιο κάτω θα παρουσιάσω κάποια προβλήματα που βλέπουμε όλοι σε ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις ανά το παγκύπριο.

Χώροι στάθμευσης

Ένα από τα πιο κύρια προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την έξοδο των φιλάθλων από τα στάδια, είναι το μποτιλιάρισμα που δημιουργείται. Πολλοί είναι οι φίλαθλοι που παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους σε παραπλήσιους χώρους όπως χωράφια, πεζοδρόμια, ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, ακόμα και μέσα στη μέση του δρόμου.

Υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες δεν εμποδίζουν κάποιον. Υπάρχουν όμως και άλλες οι οποίες όχι μόνο εμποδίζουν ανθρώπους που διαμένουν ή δουλεύουν δίπλα από στάδια αλλά και αυτούς που αποφασίζουν να σταθμεύσουν στους χώρους στάθμευσης. Ενώ προσπαθούν οι άμοιροι να βγουν από το χώρο του σταδίου γίνεται το χάος.

Προσπαθώντας να βρούμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό το κυκλοφοριακό κομφούζιο έξω από ένα γήπεδο κατά τη λήξη ενός αγώνα μπαίνει και στο μυαλό μας η αστυνόμευση η οποία καθώς βγαίνεις από το γήπεδο καταλαβαίνεις πως είναι ανύπαρκτη. Βλέπεις πότε πότε έναν ένστολο με ασύρματο. Θα βρεις πολλούς ένστολους έξω από τις κερκίδες χωρίς βέβαια να τους χρειάζεσαι(άλλο αυτό).

Η λύσεις είναι δύο για την λήξη αυτού του φαινομένου. Επέκταση χώρων στάθμευσης και περισσότερη αστυνόμευση κατά την φυγή των φιλάθλων, αλλά και κατά την είσοδο, για ευκολότερη πρόσβαση στο γήπεδο από όλους τους φιλάθλους.

Καντίνες

Αφού παρκάρουν οι φίλαθλοι και αφού μπουν στο γήπεδο, βρίσκουν μπροστά τους τις καντίνες των γηπέδων. Βλέπουν τις τιμές των προϊόντων και αναρωτιούνται οι περισσότεροι εάν θα πιούνε νερό βγαλμένο από πηγές των Άλπεων ή αν θα φάνε πατατάκια κομμένα και τηγανισμένα από βραβευμένους σεφ. Φυσικά, το όλο σύστημα, όπως έχω προαναφέρει, συνεχίζει να τα παίρνει από ανθρώπους που δεν τα βαστούν, διότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει αυτή τη διαδικασία. Πως να το κάνουμε, δεν γίνεται να πας γήπεδο και να μην φας την γλυσταρκά σου ή την κούπα σου.

Συμφωνώ απολύτως, παιχνίδι χωρίς κούπα δεν… Όμως είναι σημαντικό οι αρμόδιοι, να το ψάξουν λίγο το θέμα, διότι η κατάσταση είναι ήδη σε άλλα επίπεδα.

Τουαλέτες

Βλέπεις το πρώτο ημίχρονο και σου έρχεται η ανάγκη να πας στην τουαλέτα, μετά και από την κατανάλωση των χρυσών προϊόντων της καντίνας. Εκεί αντικρίζεις για πρώτη φορά σε όλη αυτή την εμπειρία στο γήπεδο, τη δική σου ευθύνη ως φίλαθλος.

Η συντήρηση της καθαριότητας των τουαλετών ενός γηπέδου αποτελεί κυρίως ευθύνη αυτών που τις χρησιμοποιούν. Δε λέω να τις καθαρίσουν. Απλά πρέπει κάποτε να σεβόμαστε και τις δημόσιες τουαλέτες, όπως σεβόμαστε και τις τουαλέτες του σπιτιού μας. Γενικά ό,τι δεν είναι ιδιωτικό σε αυτό τον τόπο πιστεύουμε πως δεν αξίζει τον ίδιο σεβασμό ή ότι αυτό είναι “μούχτιν” ή ότι την επόμενη μέρα θα είναι καθαρό αφού υπάρχουν και καθαρίστριες.

Περνώντας την ώρα μου “ραντίζοντας” κάτι που δεν είναι δικό μου αλλά είναι και κοινόχρηστο και επειδή δεν έχω και κάτι να κάνω λέω να πάω να βρομίσω και τις τουαλέτες των αναπήρων, ή γιατί είναι οι υπόλοιπες τουαλέτες γεμάτες ή γιατί έτσι. Αλλά και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, οι τουαλέτες για άτομα με ειδικές ανάγκες κάποιες φορές είναι κλειδωμένες, έτσι ώστε να μην μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπει μέσα.

Καθαριότητα_σκουπίδια παντού

Η προηγούμενη θεματική έχει σίγουρα σχέση με τη συγκεκριμένη, διότι την ακαθαρσία του χώρου των γηπέδων στη Κύπρο τη βλέπεις παντού. Ε λοιπόν, δε χρειαζόμαστε περισσότερες κερκίδες, αγαπητοί φίλοι, χρειαζόμαστε πιο πολλή συντονισμό και πιο πολλά χέρια για να καθαρίσουν τις κερκίδες. Πρέπει επίσης να εκτιμούμε αυτό που έχουμε για να αποκτήσουμε καλύτερες εγκαταστάσεις στη συνέχεια. Ποιος πιστεύει πως όσα γήπεδα κι αν χτιστούν σε αυτή τη χώρα, δε θα είναι στην ίδια κατάσταση με τα παλιά. Δεν γίνεται για ένα ολόκληρο στάδιο το διαθέσιμο προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την καθαριότητα του χώρου των κερκίδων να καλείται να ανέβει ένα “γολγοθά” μετά το τέλος ενός αγώνα. Κάποιος φίλαθλος που θέλει να πετάξει το σκουπίδι του σε ένα κάλαθο πρέπει να τον βρίσκει μπροστά του και να μη χρειάζεται να πάει στη άλλη άκρη του γηπέδου. Αναγκαστικά ενώ παρακολουθείς τον αγώνα, δικαιολογημένα θα το ρίξεις κάτω.

Στην περίπτωση που κάποιος διερωτάται για το αν φταίει ο ίδιος, τότε είναι που θα δούμε πιο όμορφα γήπεδα. Σε ένα παράλληλο σύμπαν κάποιοι παράγοντες, επιτέλους θα διορίσουν τον σωστό αριθμό ανθρώπων για την καθαριότητα των γηπέδων. Σε αυτό το παράλληλο σύμπαν θα βρίσκεις την αστυνομική δύναμη εκεί που πραγματικά την χρειάζεσαι. Θα αγοράζεις ένα προϊόν και δε θα σκέφτεσαι ενώ το τρως, “ρε μα πόσα έδωκα;”. Όταν αλλάξει η εικόνα των δρόμων, τότε είναι που θα αλλάξει και η εικόνα των γηπέδων.

Δεν έχω πάει σε πολλά στάδια του εξωτερικού. Δεν χρειάζεται να πάω. Φτάνει να γνωρίζεις ποιο είναι το λογικό. Σε αυτή τη χώρα είμαστε τόσο εγωκεντρικοί που ακόμα και όταν λες κάτι λογικό, θα σου πουν πως έχεις άδικο, καθώς στην προκειμένη περίπτωση: “τούτος ότι θυμάται σιέρεται, το πρόβλημα βρίσκεται αλλού”.