Κώστας Λυμπουρής: Ο θεμελιωτής της Ομόνοιας

327

Ταυτόσημο το όνομά του με την ίδρυση της Ομόνοιας και με την νέα εποχή στο Κυπριακό Ποδόσφαιρο αφού ήταν αυτός που μαζί με άλλους ποδοσφαιριστές έδωσαν μορφή σε ένα σωματείο που έμελλε να γράψει ιστορία. Ο Κώστας Λυμπουρής γεννήθηκε στην Λεύκα στις 30 Μαρτίου 1923.

Αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού χαφ αλλά και έξω αριστερά. Όταν ζήτησε η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ να υπογράψουν οι αριστεροί αθλητές της ομάδας δηλώσεις αποκήρυξης των αρχών τους, ο Κώστας Λυμπουρής και άλλοι αθλητές μετά από την τιμωρία τους από τον ΑΠΟΕΛ, αποφάσισαν να ιδρύσουν τη δική τους ομάδα για να μπορούν να αθλούνται όποτε αυτοί θέλουν.

Αυτή η ομάδα πήρε το όνομα Αθλητικός Σύλλογος Ομόνοια Λευκωσίας, ένα όνομα καθόλου τυχαίο αφού οι ιδρυτές της Ομόνοιας αυτό που ήθελαν ήταν η ομόνοια μεταξύ των αθλητών και όχι το μίσος.

Ο Κώστας Λυμπουρής αγωνίστηκε στην Ομόνοια από το 1948 μέχρι το 1959 καταγράφοντας 132 συμμετοχές ενώ σημείωσε 73 γκολ. Τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του συλλόγου της Ομόνοιας, η ομάδα της Λευκωσίας δεν είχε το δικαίωμα να αγωνιστεί στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ, για αυτό μαζί με άλλα σωματεία ίδρυσαν την Κυπριακή Ερασιτεχνική Ομοσπονδία. Ο Λυμπουρής σε αυτό το διάστημα κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα.

Μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση ως ποδοσφαιριστής, υπηρέτησε την Ομόνοια από διάφορα πόστα όπως μέλος της εφορείας ποδοσφαίρου, ως Γραμματέας του σωματείου αλλά και ως Πρόεδρος της Ομόνοιας(1974-1981). Συνολικά ο Κώστας Λυμπουρής με την Ομόνοια πανηγύρισε 14 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα και 3 ασπίδες.

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του σωματείου των “πρασίνων”, καθώς είναι ένας από τους θεμελιωτές της Ομόνοιας. Ίσως αν αυτός και οι συμπαίκτες του αποδέχονταν να δηλώσουν κάτι το οποίο δεν τους έκφραζε να μην είχαμε το Κυπριακό Ποδόσφαιρο που έχουμε σήμερα.