Chelsea FC-«Stamford Bridge»: Η γέφυρα των μπλε του Λονδίνου

Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει “βαλίτσες” για το «Stamford Bridge» της Chelsea.

Το Stamford Bridge βρίσκεται στο Λονδίνο, στην περιοχή του Φούλαμ και είναι η έδρα της Chelsea. Το γήπεδο της Chelsea, εγκαινιάσθηκε το 1877 και είναι από τα πιο ιστορικά γήπεδα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το όνομα, η κατασκευή και η ίδρυση της Chelsea

Το γήπεδο του Στάμφορντ έχει πάρει το όνομα του από την ομώνυμη γέφυρα Στάμφορντ που κάποιος για να ανακαλύψει πως πήρε το όνομά της, θα πρέπει να ανατρέξει σε χάρτες του 18ου αιώνα. Για αυτό και πολλοί φίλαθλοι αποκαλούν το γήπεδο «The Bridge».

Η κατασκευή του σταδίου διήρκησε ένα χρόνο άφου ξεκίνησε το 1876 και εγκαινιάσθηκε ένα χρόνο αργότερα από την Αθλητική Λέσχη Λονδίνου, από την οποία και εκμεταλλευόταν το γήπεδο για τις αθλητικές τις εκδηλώσεις. Από το 1877 ήταν ξεκάθαρα ένας χώρος για αγώνες στίβου, μέχρι και το 1905. Το 1904 αγόρασαν το Stamford Bridge οι αδελφοί Γκας και Τζιόσεφ Μίαρς αφού είχαν αποκτήσει επιπλέον γη δίπλα από το γήπεδο. Τα δυο αδέλφια έβλεπαν σε αυτό το στάδιο να διοργανώνονται στο μέλλον μεγάλοι ποδοσφαιρικοί αγώνες και έτσι αυτό προσπάθησαν να κάνουν.

Το νέο γήπεδο που μπορούσε να χωρέσει μεχρι και 100,000 ανθρώπους(σε όρθια στάση), το 1905 και το οποίο σχεδιάστηκε από τον Σκωτσέζο αρχιτέκτονα Archibald Leitch, πριν από την ίδρυση της Chelsea, προσφέρθηκε στην τοπική ομάδα της Fulham. Η Fulham FC απέρριψε την πρόταση αυτή. Τότε θα έπρεπε το συγκεκριμένο γήπεδο να στεγάζει γεγονότα και εκδηλώσεις για τους λόγους που οι εμπνευστές του αποφάσισαν να το δημιουργήσουν.

Η απόφαση είχε παρθεί για την ίδρυση ενός συλλόγου. Έτσι τα αδέρφια Μίαρς συναντήθηκαν στις 10 Μαρτίου 1905 σε μια αίθουσα πάνω από μια παμπ, που τότε ονομαζόταν The Rising Sun και σήμερα The Hook’s Butcher’s. Ανάμεσα στα ονόματα Kensington FC, Stamford Bridge FC, London FC και Chelsea FC, όλοι γνωρίζουμε ποιο όνομα ήταν αυτό που κέρδισε και αυτή ήταν η αρχή για μια από τις πιο ιστορικές αγγλικές ομάδες.

Το ιστορικό 3-3 με τη Δυναμό Μόσχας

Με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η Δυναμό Μόσχας επισκέφθηκε την Μεγάλη Βρετανία για μια περιοδεία στα πλαίσια των εορτασμών της νίκης των συμμάχων στον πόλεμο. Στις 13 Νοεμβρίου 1945 η Chelsea φιλοξένησε τη Ρώσικη ομάδα στο κατάμεστο Stamford Bridge, που εκείνη τη μέρα υπολογίζεται πως φιλοξένησε περισσότερους από 100,000 θεατές.

Δεκαετία ’70- Η αρχή της κρίσης

Οι σκέψεις για αναδιαμόρφωση του σταδίου ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετία του 60’. Στις αρχές τις δεκαετίας του 70’, τα έργα για την ανακαίνιση του σταδίου ξεκίνησαν με την ανακατασκευή της τότε… αρχαίας East Stand.

Ωστόσο, το κόστος κατασκευής της εξέδρας East Stand, βγήκε εκτός ελέγχου, υπήρξε έλλειψη υλικών αλλά και λόγω της απεργίας των κατασκευαστών, η δουλειά έμεινε ατέλειωτη. Το νέο έργο ήταν ακατάλληλο και επιβαρυμένο από κακές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων ο διορισμός αρχιτεκτόνων χωρίς εμπειρία στο σχεδιασμό σταδίων.

Η νέα εξέδρα East Stand, μετά από αρκετές αναποδιές τελείωσε πολύ καθυστερημένα και άφησε τον Λονδρέζικο σύλλογο εκτός προϋπολογισμού, δημιουργώντας έτσι στην ομάδα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σε συνδυασμό με τα κακά αποτελέσματα στο γήπεδο, ο σύλλογος έφτασε στο σημείο να πουλά τα μεγάλα ονόματα του συλλόγου, να υποβιβάζεται και να έρχεται κατά μέτωπο με την πτώχευση.

Τέλος της δυναστείας Μίαρς – Νέα εποχή Ken Bates

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η Chelsea ήταν κολλημένη για χρόνια στην τότε Division Two και όντας χρεοκοπημένη, αγοράζεται από τον επιχειρηματία Ken Bates, ο οποίος τερματίζει ουσιαστικά την πολύχρονη δυναστεία της οικογένειας Μίαρς. Εντούτοις, ως μέρος της αλλαγής ιδιοκτησίας, το γήπεδο πέρασε στα χέρια ξεχωριστής εταιρίας και οι πρώην διευθυντές του συλλόγου πώλησαν τις μετοχές τους σε αυτή.

Η διοίκηση των μπλε, με μια μακροχρόνια δικαστική μάχη και το γήπεδο να παραμένει στάσιμο και μια εκστρατεία που ονομάστηκε Save the Bridge!, προσπάθησε να πάρει πίσω το Stamford Bridge. Το 1992 καταρρέει η αγορά ακινήτων μαζί και η εταιρία είχε στην ιδιοκτησία της το Bridge και έτσι το Stamford Bridge επιστρέφει στον φυσικό του κάτοχο.

Το 1993 ξεκινά η διαδικασία μετατροπής ενός ερειπωμένου και ατέλειωτου ουσιαστικά έργου σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά γήπεδα της χώρας. Ιδρύεται η Chelsea Pitch Owners έτσι ώστε να προστατεύσει τον σύλλογο αλλά και το γήπεδο από οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή μελλοντική απειλή.

Δεκαετία 1990

Η δεκαετία του 1990 σημαδεύτηκε από την ολοκληρωτική ανακαίνιση του Stamford Bridge. Κατεδαφίστηκε η παλιά ημικυκλική στέγη που στέγαζε τους οπαδούς των άλλων ομάδων και ανακατασκευάστηκε η εξέδρα North Stand.

Μια νέα εξέδρα άνοιξε τον Νοέμβριο τoυ 1994 και μετονομάστηκε δυο χρόνια αργότερα ως Matthew Harding Stand, εις μνήμη του αντιπροέδρου της Chelsea που σκοτώθηκε σε ατύχημα με ελικόπτερο, το δάνειο του οποίου βοήθησε στην ανακαίνιση του σταδίου.

Στη συνέχεια αναδιαμορφώθηκε η κερκίδα Shed End ενώ παράλληλα κατασκευάστηκε ένα παρακείμενο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, διαμερίσματα και υπόγειος χώρος στάθμευσης. Επίσης μέχρι και το τέλος της ανακατασκευής του σταδίου το 2002, το Stamford Bridge, δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από άλλα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Η εποχή Αμπράμοβιτς-Σήμερα

Η σημερινή χωρητικότητα του σταδίου ανέρχεται γύρω στις 41,000. Δεν υπάρχει κανένα μέρος του σημερινού σταδίου που να μην έχει δεχθεί αξιοσημείωτη αλλαγή. Το μόνο μέρος που παραμένει το ίδιο είναι το τείχος του Shed End. Ήδη από την εποχή Bates, ξεκίνησαν να χτίζονται δίπλα από το στάδιο διαμερίσματα για τουρίστες και επισκέπτες. Η σημερινή όψη του λεγόμενου Chelsea Village, έχουν προστεθεί ακόμα ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων, εστιατόρια, εγκαταστάσεις διασκέψεων και δεξιώσεων, κέντρο υγείας και επιχειρηματικό κέντρο.