Ουνιόν Βερολίνου-«Άλτε Φερστεράι»: Το γήπεδο που χτίστηκε από οπαδούς

Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει βαλίτσες για το «Άλτε Φερστεράι» της Ουνιόν Βερολίνου.

Το προφιλ της Ουνιόν Βερολίνου

Μπορεί οι περισσότεροι ποδοσφαιρόφιλοι να γνωρίζουν τη Χέρτα, αλλά η πόλη του Βερολίνου διαθέτει κι άλλες ομάδες. Μια από αυτές είναι η Ουνιόν, η ομάδα του ανατολικού Βερολίνου που η πορεία της είχε σημαδευτεί από τις πολιτικές εξελίξεις στη διχοτομημένη Γερμανία.

Σε εκείνα τα χρόνια η Ντιναμό Βερολίνου ως ομάδα της Στάζι και του κομμουνιστικού καθεστώτος, ήταν η μεγάλη της αντίπαλος μέσα και έξω από τα γήπεδα. H Ουνιόν ήταν πιο λαϊκή ομάδα με οπαδούς από τα συνδικάτα των εργαζομένων, κυρίως μεταλλουργών. Η Ντιναμό με τη βοήθεια του κράτους έπαιρνε τους καλύτερους παίκτες από την Ουνιόν, αλλά είχε και τη βοήθεια των διαιτητών φτάνοντας σε 10 συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Έτσι, η έχθρα ήταν πολύ έντονη, με τους οπαδούς της Ουνιόν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της Στάζι, να κριτικάρουν το καθεστώς, αλλά και το Τείχος, χρησιμοποιώντας το σύνθημα «Die Mauer Muss Weg», δηλαδή «Φτάνει με το Τείχος»). Φυσικά, τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά μετά την επανένωση της Γερμανίας και τη πτώση του Τείχους.

Η Ντιναμό για παράδειγμα από ομάδα της Στάζι μετατράπηκε σε ομάδα με πολλούς ακροδεξιούς οπαδούς, αλλά η Ουνιόν εξακολουθεί να έχει ένα πολύ φανατικό κοινό που βασίζεται στις ίδιες οικογενειακές αρχές, στηρίζοντας το σύλλογο με κάθε τρόπο. Είναι ένας γνήσιος, κάλτ σύλλογος, θυμίζοντας σε ορισμένα πράγματα τη St Pauli, αν και πολιτικά υπάρχει κόσμος που ανήκει σε ολόκληρο το φάσμα.


Διαβάστε επίσης: Ουνιόν-Χέρτα: Οι άριστες σχέσεις των ομάδων του Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου


Το χτίσιμο του «σπιτιού» της

Το 1920, η SC Union Oberschöneweide (πρόδρομος της σημερινής Ουνιόν Βερολίνου) χρειάστηκε να βρει ένα νέο σπίτι, καθώς ο προηγούμενος χώρος της είχε χτιστεί από αρχιτέκτοντες που έφτιαχναν σπίτια. Η ομάδα αποφάσισε να μετακινηθεί λίγο πιο μακριά από την πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα του Βερολίνου, στο Δήμο Köpenick. Το Στάδιο «Άλτε Φερστεράι» (στα ελληνικά σημαίνει το σπίτι του “γερο-δασοφύλακα”), ήταν γεγονός.

Το νέο γήπεδο άνοιξε επίσημα τις πύλες του τον Αύγουστο του 1920 με έναν αγώνα απέναντι στους Γερμανούς πρωταθλητές της Νυρεμβέργης (1-2). Βέβαια, ο εναρκτήριος αγώνας στο «Άλτε Φερστεράι» είχε ήδη παιχτεί στις 17 Μαρτίου της ίδιας σεζόν, όταν η Ουνιόν έδωσε φιλικό αγώνα απέναντι στην Viktoria 89 Berlin – ένα διάσημο σύλλογο που είχε κερδίσει το γερμανικό πρωτάθλημα τρεις φορές στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το πρόβλημα με το γήπεδο

Όταν η Ουνιόν κέρδισε την άνοδο στην DDR-Oberliga το 1966 (την κορυφαία λίγκα στην Ανατολική Γερμανία), χρειάστηκε να μεγαλώσει το στάδιό της. Το γήπεδο επεκτάθηκε για πρώτη φορά το 1970, όταν τοποθετήθηκε σκέπαστρο στην κερκίδα Gegengerade, ενώ οι περαιτέρω επεκτάσεις στην ταράτσα και στα δύο άκρα των κερκίδων έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Παράλληλα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αυξήθηκε και η χωρητικότητα του σταδίου σε 22.500 θέσεις.

Αργότερα, μετά τη γερμανική επανένωση, όταν η Ουνιόν κλήθηκε να συμμετάσχει στην 3η κατηγορία του πρωταθλήματος, το γερασμένο γήπεδο της αποτέλεσε έναν απ’ τους διάφορους παράγοντες που εμπόδισαν την εξέλιξη του συλλόγου. Αξιοσημείωτο ήταν ότι πριν από την ανακατασκευή το 2009, το τερέν και οι εγκαταστάσεις του βρέθηκαν σε τόσο κακή κατάσταση, ώστε η συνεχιζόμενη χρήση του να γίνεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η χωρητικότητα θα μειωνόταν δραστικά σε 18.100 θεατές.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Ουνιόν μπορούσε μόνο να συνεχίσει να παίζει στο γήπεδό της βάσει ειδικών προσωρινών αδειών μέχρι η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να  σταματούσε την ανανέωσή τους μέχρι το 2006. Μέχρι λοιπόν και το 2009, το ιστορικό της γήπεδο «Άλτε Φερστεράι», χωρούσε πλέον 18.100 θεατές και έτσι δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου σταδίου. Συνεπώς, η ομάδα αναγκάστηκε να προχωρήσει στην ανακατασκευή του γηπέδου, εφόσον οι οπαδοί της αρνούνταν να βρεθεί νέο γήπεδο για την ομάδα, αφού το «Άλτε Φερστεράι» ήταν το σπίτι τους. Κάπως έτσι, ξεκινήσε η διαδικασία ανακατασκευής του.

Εθελοντές οπαδοί ανακατασκεύασαν το γήπεδο

Το οικονομικό σκέλος για το θέμα της ανακατασκευής έμελλε να παίξει καταλυτικό ρόλο στην απόφαση των οπαδών να δουλέψουν εθελοντικά για τις διαδικασίες κατασκευής του σταδίου. Συνολικά 2.300 οπαδοί της ομάδας δουλεύαν για πάνω από 140.000 εργατοώρες και χωρίς να παίρνουν ούτε σεντ!

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η συνεισφορά των οπαδών γλίτωσε περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό κόστος της ανακατασκευής, αφού εξειδικευμένα συνεργεία καλούνταν μόνο για πολύ συγκεκριμένες, σύνθετες εργασίες όπως η εγκατάσταση του στεγάστρου.

Έτσι, η χωρητικότητα του σταδίου αναδιαμορφώθηκε για τελευταία φορά το 2009 και επεκτάθηκε το 2013. Πλέον, κατά τη διάρκεια αγώνων πρωταθλήματος η αρένα διαθέτει συνολική χωρητικότητα 22.012, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες άλλες 3.617 θέσεις.

Οι Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση και το World Cup Living Room

Το γήπεδο της Ουνιόν έγινε πάντως γνωστό εκτός από τους εθελοντές οπαδούς που βοήθησαν στο χτίσιμό του, και για εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί, όπως το ετήσιο “Weihnachtssingen” (Christmas Carols) και το “WM-Wohnzimmer” (World Cup Living Room) που έλαβε χώρα το 2014.


Διαβάστε επίσης: Ουνιόν Βερολίνου: Ένα τεράστιο Χριστουγεννιάτικο πάρτι


Η Ουνιόν Βερολίνου διατηρεί την ετήσια παράδοση της εκδήλωσης των Χριστουγέννων Καλάντων που γιορτάζεται στο γήπεδο από το 2003. ​Αρχικά, ​ξεκίνησε ως μια ανεπίσημη συγκέντρωση στην οποία μόλις 89 οπαδοί εμφανίστηκαν. Ωστόσο, το 2013 έφτασαν να συμμετέχουν 27.500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παικτών και υποστηρικτών άλλων ομάδων από όλη τη Γερμανία και την Ευρώπη και πλέον η εκδήλωση είναι θεσμός. Οι οπαδοί πίνουν Glühwein (ζυμωμένο κρασί), ανεμίζουν αναμμένα κεριά, φωτοβολίδες και τραγουδούν ένα συνδυασμό των Χριστουγεννιάτικων Καλάντων και ποδοσφαιρικών συνθημάτων.

Το 2014, η διοίκηση της ομάδας προέβη σε μια ακόμη πρωτοποριακή ιδέα. Αποφάσισε να καλέσει τους οπαδούς να πάρουν τους δικούς τους… καναπέδες και να παρακολουθήσουν στο γήπεδο τους αγώνες του Παγκοσμίου Κύπελλου. Η εκδήλωση ονομάστηκε WM Wohnzimmer και περισσότεροι από 800 καναπέδες τοποθετήθηκαν στο γήπεδο σε σειρές μπροστά από τη γιγαντοοθόνη που στήθηκε. Ακόμη μια σημαντική εκδήλωση έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 2015, όταν οι Linkin Park, έπαιξαν μπροστά από 35.000 οπαδούς στην πρώτη μουσική συναυλία που έγινε στο γήπεδο της Ουνιόν.