Μια σεζόν Formula 1 οικολογικότερη από ένα Mundial ποδοσφαίου!

174
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 13: Start during the F1 Grand Prix of Japan at Suzuka Circuit on October 13, 2019 in Suzuka, Japan. (Photo by Peter J Fox/Getty Images)

Θα περίμενε κανείς ότι μηχανοκίνητο άθλημα όπως η Formula 1, θα ανήκε στα πιο ρυπογόνα σπορ. Ωστόσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχουν αρκετά δημοφιλή αθλήματα που επιβαρύνουν το περιβάλλον με σαφώς περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την κορωνίδα των μηχανοκίνητων σπορ. Αυτό προκύπτει εξάλλου και από τη σύγκριση μεταξύ της Formula 1 και του λαοφιλέστατου ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες, ένα Μουντιάλ ποδοσφαίρου επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με δεκαπλάσιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με μία ολόκληρη αγωνιστική σεζόν της Formula 1.

Συγκεκριμένα, το 2019 παρήγαγε συνολικά η Formula 1 256.551 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, όμως μόλις το 0,7% από αυτούς προερχόταν από τους υβριδικούς κινητήρες των μονοθεσίων της. Στη διοργάνωση των Γκραν Πρι αναλογεί ένα 7,3% των εκπομπών, που προκύπτουν από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της πίστας, τα ραδιοτηλεοπτικά συνεργεία, τους άλλους αγώνες κατά τη διάρκεια του διημέρου, κλπ.

Για την μεγαλύτερη μερίδα παραγωγής ρύπων ευθύνονται οι μετακινήσεις και τα logistics. Η αερομεταφορά των αυτοκινήτων, των ελαστικών και άλλων παρελκόμενων εξαρτημάτων προκαλεί το 45% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το 27,7% αναλογεί στις μετακινήσεις (π.χ. των οδηγών και των ιθυνόντων στα Γκραν Πρι) και το υπόλοιπο 19,3% προέρχεται από τη λειτουργία των εργοστασίων των ομάδων.

Μια διοργάνωση Μουντιάλ… 10 φορές πιο ρυπογόνη από ολόκληρη σεζόν F1!

Σε σχέση με το ποδόσφαιρο ωστόσο μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τη Formula 1 μέχρι και… οικολογική. Ουσιαστικά, η… μπαλίτσα και δη οι μεγάλες διοργανώσεις ρυπαίνουν το περιβάλλον πολύ περισσότερο από τις μονοθέσιες βολίδες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Παγκόσμιου Κυπέλου, που πραγματοποιείται μεν κάθε τέσσερα χρόνια όμως επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με σχεδόν δεκαπλάσιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με μία ολόκληρη αγωνιστική σεζόν της Formula 1. Για να το πούμε με άλλα λόγια, ένα Μουντιάλ ποδοσφαίρου είναι τόσο ρυπογόνο όσο δέκα χρονιές της Formula 1.

Πάντως, η FIFA έχει κάνει πρόοδο στις τελευταίες διοργανώσεις σε αυτόν τον τομέα. Στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική με πρωταθλήτρια την Ισπανία είχαμε 2,8 εκατ. τόνους εκπομπών CO2, ενώ στο τελευταίο του 2018 στη Ρωσία με πρωταθλήτρια τη Γαλλία μειώθηκαν στα 2,2 εκατ. τόνους.

Συμμαχία Formula 1 και ΟΗΕ

Ωστόσο η Formula 1 δεν επαναπαύεται σε αυτά τα δεδομένα, αλλά συμμετέχει πλέον ενεργά στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της βίαιης κλιματικής αλλαγής. Ετσι εντάχθηκε επίσημα πριν λίγες ημέρες στο κλιματικό κίνημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «Sports for Climate Action Framework», στο οποίο συμμετέχουν εκτός των άλλων η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή IOC, το μπασκετικό NBA και η Διεθνής Ομοσπονδία του Σκι FIS. Εννοείται, ότι στο συγκεκριμένο κίνημα ενεργοποιείται και το πρωτάθλημα της Formula E με αποκλειστικά ηλεκτρικά μονοθέσια.

Με την υπογραφή της δεσμεύτηκε η Formula 1 να δραστηριοποιηθεί υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και έθεσε τον φιλόδοξο στόχο να γίνει έως το 2030 κλιματικά ουδέτερη. Αυτό σχεδιάζει να το πετύχει με ένα πλέγμα μέτρων, όπως τη χρήση βιοκαυσίμων και τον εφοδιασμό όλων των εργοστασίων των ομάδων με ενέργεια που θα προέρχεται αποκλειστικά και μόνον από ανανεώσιμες πηγές.