Arsenal FC-«Emirates Stadium»: Η νέα έδρα των «κανονιέρηδων»

Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει “βαλίτσες” για το «Emirates Stadium» της Arsenal.

Το “Emirates Stadium” βρίσκεται στο Λονδίνο, στην περιοχή Ίσλινγκτον και είναι η νέα έδρα της Arsenal από το 2006, όπου και εγκαινιάσθηκε. Είναι από τα πιο μοντέρνα και νέα γήπεδα σε ολόκληρη την Ευρώπη και πρόκειται για το στολίδι που χρειάζονταν οι “κανονιέρηδες” για να μπορούν να ανταγωνιστούν οποιαδήποτε μεγάλη ομάδα και σε αυτόν το τομέα.

Η ιδέα για νέο γήπεδο

Αρχικά γίνονταν σκέψεις από τους διοικούντες της Λονδρέζικης ομάδας για επέκταση της προηγούμενης έδρας της Arsenal, του “Highbury”. Οι λόγοι για τους οποίους σκέφτονταν να κάνουν αυτή την κίνηση ήταν για να μπορούν να ανταγωνιστούν τις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες του νησιού αλλά και άλλων ομάδων της Ευρώπης. στο γηπεδικό θέμα. Επίσης δεν μπορούσε να δώσει τα έσοδα που ήθελαν στην Arsenal, λόγω της μικρής χωρητικότητας και των χώρων φιλοξενίας.

Παρά το γεγονός ότι το “Highbury” ήταν από τα πιο διάσημα ποδοσφαιρικά γήπεδα στον κόσμο, η Arsenal, και μετά την άρνηση της τοπικής αρχής για επέκταση του, συνειδητοποίησε ότι δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους μεγάλους συλλόγους και πως ένα καινούργιο, μοντέρνο και μεγαλύτερο στάδιο θα έφερνε περισσότερα έσοδα με την αυξημένη χωρητικότητα.

Έτσι αιτήθηκε στο Συμβούλιο του Ίσλινγκτον να επεκτείνει το “Highbury”, το παλιό γήπεδο και την ιστορική έδρα των Λονδρέζων. Η απάντηση του Συμβουλίου ήταν αρνητική, για αυτό και η διοίκηση στράφηκε στη δυνατότητα μετεγκατάστασης σε νέο στάδιο. Η διαδικασία εύρεσης χώρου και άδειας δημιουργίας νέου γηπέδου ξεκίνησε το 1997.

Η εύρεση του χώρου

Περί τα τέλη της δεκαετίας του 90’ εντοπίστηκε ένας χώρος κοντά στο υπάρχον γήπεδο(10 λεπτά με τα πόδια), ο οποίος ήταν κτήμα βιομηχανικής διάθεσης αποβλήτων και το 2000 αγοράστηκε από την Arsenal. Ένα χρόνο αργότερα, παραλήφθηκε από την Arsenal, η άδεια κατασκευής του σταδίου.

Η πρόκληση, όπως αναφέρει η εταιρεία σχεδιασμού του σταδίου που είχε τη ευθύνη για τον σχεδιασμό του νέου γηπέδου, ήταν να δημιουργηθεί ένα γενικό σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να χωρέσει το νέο στάδιο σε αυτό το δύσκολο σημείο. Να προσφέρει τη μέγιστη έκταση οικιστικής ανάπτυξης και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του τοπικού συμβουλίου.

Η διαδικασία μετεγκατάστασης

Η Arsenal είχε το δικαίωμα να ξεκινήσει την κατασκευή από το 2002, όμως λόγω των οικονομικών δυσχερειών της ομάδας και επειδή δεν έβρισκε χορηγούς καθυστέρησε την κατασκευή για 2 χρόνια. Για την διαδικασία κατασκευής, διορίστηκε η εταιρεία Sir Robert McAlpine ενώ για τον σχεδιασμό η εταιρεία Populous. Στη διαδικασία συμμετείχαν επίσης ο κατασκευαστικός οργανισμός Arcadis και η μηχανική εταιρεία Buro Happold.

Οι εργασίες για την κατασκευή του σταδίου άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2004 με την κατασκευή των 2 επιβλητικών γεφυρών. Η εγκατάστασή τους κράτησε 6 μήνες και τον Οκτώβριο του 2004 το στάδιο ονομάστηκε επίσημα Emirates Stadium. Η ονομασία Ashburton Grove, ήταν η προηγούμενη ονομασία λόγω της περιοχής, ωστόσο η συγκεκριμένη ονομασία αποσύρθηκε λόγω του κύριου χορηγού της κατασκευής του σταδίου αλλά και ολόκληρου του συλλόγου. Ουσιαστικά η διαδικασία κατασκευής κράτησε 2-4 χρόνια καθώς τη διετία 2002-04 η Arsenal έψαχνε για χορηγούς, ενώ τα εγκαίνια έγιναν το 2006.

Τα εγκαίνια και το ρεκόρ χωρητικότητας

Για την επίσημη άδεια λειτουργίας του, το στάδιο φιλοξένησε τρεις εκδηλώσεις. Στις 18 Ιουλίου 2006 έγινε εκδήλωση για τους μετόχους της Arsenal. Δύο μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή προπόνηση για 20000 μέλη του συλλόγου. Η τρίτη εκδήλωση ήταν ένας τιμητικός αγώνας ανάμεσα στην Arsenal και στον Ajax (2-1) για τον Ολλανδό θρύλο Dennis Bergkamp.

Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν από τον Πρίγκιπα Φίλιππο, στις 26 Οκτωβρίου 2006 με την σύζυγό του, Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, να μην μπορεί να παραστεί στα εγκαίνια λόγω τραυματισμού στην πλάτης. Ωστόσο, η ομάδα κλήθηκε για τσάι στο παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 15 Φεβρουαρίου 2007.

Το “Emirates Stadium”, ήταν πλέον γεγονός, με χωρητικότητα πέραν των 60000 θέσεων. Το ρεκόρ χωρητικότητας έσπασε στις 3 Νοεμβρίου 2007 σε αγώνα εναντίον της Manchester United ο οποίος έληξε ισόπαλος με το σκορ στο 2-2, με σκόρερ τους Cesc Fabregas και William Gallas για τους γηπεδούχους και Wayne Rooney και Cristiano Ronaldo για τους φιλοξενούμενους.

‘Arsenalisation’

Με σκοπό να γίνει το γήπεδο το ιστορικό και καλλιτεχνικό κέντρο της ομάδας, τον Αύγουστο του 2009 ξεκίνησε μια διαδικασία η οποία ονομάστηκε ‘Arsenalisation’. Η πρώτη ενέργεια ήταν η τοποθέτηση λευκών καθισμάτων στο μοτίβο του λογότυπου του συλλόγου. Την ίδια χρονιά κατασκευάστηκε στη νότια πλευρά του σταδίου το μνημείο “The Spirit of Highbury”. Το συγκεκριμένο μνημείο παρουσιάζει μια ομάδα ποδοσφαιριστών-θρύλων που έπαιξαν στην 93χρονη κατοικία των “κανονιέρηδων”.

Επίσης 32 θρύλοι της ομάδας δείχνουν ότι κρατούν τα χέρια γύρω από την περίμετρο του σταδίου. Γύρω από το κάτω μέρος του σταδίου, υπάρχουν 12 μνημεία που απεικονίζουν τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας του συλλόγου. Το 2011, 2 γέφυρες κοντά στο γήπεδο μετονομάστηκαν προς τιμήν των διευθυντών του συλλόγου, Ken Friar και Danny Fiszman. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς αποκαλύφθηκαν τα αγάλματα των Tony Adams, Thierry Henry και Herbert Chapman(προπονητή της ομάδας). Τον Φεβρουάριο του 2014 αποκαλύφθηκε το άγαλμα του Dennis Bergkamp.

Το νέο γήπεδο της Arsenal, δεν αποτελεί σημαντικό μόνο για τον σύλλογο της Arsenal, καθώς αποτελεί καινοτόμο χώρο με μοναδικούς εμπορικούς χώρους και χώρους φιλοξενίας που είναι πολύτιμοι όχι μόνο στις αγωνιστικές περιόδους της Premier League, αφού εξυπηρετούν ένα ευρύ φάσμα συνεδρίων, εκθέσεων και εκδηλώσεων.

Στο τέλος της μέρας, φάνηκε πως ήταν αρκετά καλή κίνηση, η δημιουργία ενός νέου γηπέδου από τους “κανονιέρηδες”, αφού τα έσοδα της ημέρας αγώνων αυξήθηκαν από 37,4 εκατομμύρια λίρες που ήταν στο παλιό γήπεδο του “Highbury”, σε πάνω από 90 εκατομμύρια λίρες. Αυτή η χρηματοοικονομική επιτυχία σήμαινε ότι η Arsenal θα μπορούσε να εκκαθαρίσει όλα τα τραπεζικα δάνεια το 2010. Το γεγονός αυτό την φέρνει στο σημείο που στόχευε τη δεκαετία του 90’: να μπορεί να ανταγωνιστεί τους μεγαλύτερους συλλόγους στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο στο γήπεδο αλλά και εκτός γηπέδου.