Porto FC-«Estadio do Dragao»: Το σπίτι των «Δράκων» του Πόρτο

971

Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει “βαλίτσες” για το «Estadio do Dragao» της Porto.

Το στάδιο “Ντραγκάο” βρίσκεται στην πόλη του Πόρτο και είναι η έδρα της τοπικής ομάδας της Πόρτο από το 2003. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο γήπεδο στην Πορτογαλία με χωρητικότητα 50033 θέσεις και αποτελεί ένα από τα πιο μοντέρνα στάδια της χώρας με όλες τις προδιαγραφές που μπορεί να έχει ένα στάδιο για να είναι από τα πιο σύγχρονα σε όλη την Ευρώπη.

Το στάδιο “Ντραγκάο” παρέχει στους επισκέπτες όλες τις ανέσεις που μπορεί να προσφέρει και έτσι αποτελεί σήμα κατατεθέν όλης της πόλης. Η ονομασία ήρθε λόγω του εμβλήματος όχι μόνο της Πόρτο, αλλά και ολόκληρης της πόλης του Πόρτο. Το έμβλημα της πόλης είναι φυσικά ο δράκος και έτσι επιλέχθηκε και το συγκεκριμένο όνομα.

Η κατασκευή, οι διαφωνίες και το πρώτο παιχνίδι

Η ιδέα για νέο στάδιο στο Πόρτο ήρθε αφού χρειαζόταν νέο γήπεδο η Πόρτο καθώς το “Εστάντιο ντας Άντας” ήταν γερασμένο. Ο δεύτερος λόγος ήταν λόγω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα γινόταν το 2004 στην Πορτογαλία. Οι εργασίες για τη δημιουργία του νέου γηπέδου της Πόρτο ξεκίνησαν στα τέλη του 2001 και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2003. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής υπήρξαν κάποιες διαφωνίες από τον τότε δήμαρχο της πόλης, Ρουί Ρίο, ο οποίος αντιτάχθηκε στα σχέδια μεγάλης κλίμακας δόμησης.

Μετά από τις συγκεκριμένες διαφωνίες ο Πρόεδρος της Πόρτο, Χόρχε Νούνο Πίντο ντα Κόστα αναγκάστηκε να σταματήσει όλες τις εργασίες στη δόμηση του νέου σταδίου. Για να επανεκκινήσουν οι εργασίες έπρεπε να πάρει το πράσινο φως από τη δημοτική αρχή. Έτσι μετά τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ των δυο πλευρών οι εργασίες ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν το 2003. Αρχιτέκτονας ήταν o Μάνουελ Σαλγκάντο και κατασκευαστική εταιρία η πορτογαλική Σομάγκι.

Το όλο έργο κόστισε γύρω στα 98.000.000 ενώ κάποια από τα έξοδα ήρθα από κρατικά κονδύλια. Για να αντέξει στο οικονομικό κομμάτι ο σύλλογος της Πόρτο, είχε 3 βασικούς χορηγούς από τους οποίους πήρε τα ονομάτα για τις 4 εξέδρες του σταδίου: Η ζυθοποιία “Super Bock”, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών MEO-TMN και η “Coca-Cola”.

Τα εγκαίνια του σταδίου πραγματοποιήθηκαν στις 16 Νοεμβρίου 2003 με ένα φιλικό παιχνίδι με την ισπανική Μπαρτσελόνα. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι νίκησε η Πόρτο με 2-0 με γκολ του Ντέρλι και Χούγκο Αλμέϊδα. Το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα γράφτηκε στην ιστορία ως το ντεμπούτο του 16χρονου τότε, Λιονέλ Μέσι.

Euro 2004 και ο θρίαμβος της Ελλάδας

Το στάδιο “Ντραγκάο”, είχε κατασκευαστεί για την φιλοξενία αγώνων για το Euro 2004. Φιλοξένησε τον πρώτο αγώνα Πορτογαλία-Ελλάδα, στον οποίο η Πορτογαλία έχασε με 1-2 από την Εθνική Ελλάδος. Ήταν η απαρχή του θρυλικού ταξιδιού της Ελλάδας στην Πορτογαλία το 2004 που την οδήγησε στην πρώτη και μοναδική κατάκτηση Ευρωπαϊκού τίτλου μέχρι σήμερα. Το γήπεδο φιλοξένησε επίσης τα παιχνίδια Γερμανία-Ολλανδία (1-1), Ιταλία-Σουηδία (1-1), τον προημιτελικό αγώνα Τσεχία-Δανία (3-0) και τον ημιτελικό αγώνα Ελλάδα-Τσεχία (1-0 παρ.)

Επιτέλους εθνικός τίτλος στο UEFA Nations League

Το 2019 η Πορτογαλία ήταν η πρώτη διοργανώτρια χώρα του Nations League αλλά και η πρώτη νικήτρια χώρα. Το στάδιο “Ντραγκάο” φιλοξένησε τον ημιτελικό Πορτογαλία-Ελβετία (3-1) και τον τελικό της διοργάνωσης ανάμεσα σε Πορτογαλία και Ολλανδία όπου νίκησε η Πορτογαλία με 1-0, επιτυχία που ξέπλυνε κάπως την ήττα από την Ελλάδα στον τελικό του Euro 2004 μέσα στην χώρα τους και στο Νταλούζ. Το “Ντραγκάο” θα γινόταν το στάδιο που θα πανηγύριζαν επιτέλους τοπικά οι Πορτογάλοι έναν εθνικό τίτλο.

Άλλες εκδηλώσεις και χρήσεις

Το στάδιο εκτός από ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις έχει φιλοξενήσει και μουσικές εκδηλώσεις αλλά και το “Race of Champions”, το 2009. Πραγματοποίησαν τη συναυλία τους στο “Ντραγκάο” οι “Rolling Stones”, οι “Muse” και άλλοι.