Η προσωπικότητα και η επιτυχία στον αθλητισμό

142

Του Μάριου Προδρόμου M.Ed
Colllege of New Jersey
Associate of the American Psychological Association

Όλοι στη Κύπρο γνωρίζουν ότι για να φτάσει ένα παιδί στο πιο υψηλό επίπεδο, χρειάζεται να έχει εξαιρετική τεχνική και να είναι και γρήγορος. Να παίρνει σωστές, αλλά και γρήγορες αποφάσεις κάτω από πίεση, και να έχει γενικότερα… ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα. Ελάχιστοι όμως κάνουν λόγο για την προσωπικότητα του παιδίου. Είναι έτοιμο ένα παιδί να δουλέψει σκληρά ή τα περιμένει όλα έτοιμα;

Στη Κύπρο σαν γονείς παρέχουμε τα πάντα στα παιδιά μας, αλλά μήπως με να τους παρέχουμε τα πάντα, τους μαθαίνουμε να τα περιμένουν όλα έτοιμα; Μήπως τους κάνουμε τεμπέληδες; Δεν φτάει μόνο ο γονιός!

Οι περισσότερες Ακαδημίες κάνουν προπονήσεις σε χαμηλές εντάσεις, γιατί υπάρχουν παιδία που δεν μπορούν να ακολουθήσουν υψηλότερες. Φυσιολογικό δεν είναι άλλωστε, γιατί οποίος πληρώνει ανήκει και σε μια Ακαδημία; Αλλά ποίος τελικά αδικείται από μια προπόνηση σε χαμηλή ένταση; Δεν είναι ο καλύτερος της Ακαδημίας; Ουσιαστικά του λέμε ότι αυτοί οι ρυθμοί είναι αρκετοί για να γίνεις ποδοσφαιριστης! Τον μαθαίνουμε στην ουσία να είναι τεμπέλης!

Συμπέρασμα: Η προπόνηση πρέπει να γίνεται με βάση τον καλύτερο παίκτη της Ακαδημίας και όποιος μπορεί, ας ακολουθήσει. Όλες οι σχολές του κόσμου στο τέλος της ημέρας συμφωνούν. Η προσωπικότητα για να φτάσει ένα παιδί στο πιο υψηλό επίπεδο είναι το 25%. Το άλλο 75% είναι η τεχνική, η ταχύτητα και η εξυπνάδα. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν την προσωπικότητα λοιπόν και να την κάνουμε μέρος της ζωής μας και της προπονήσεις μας.

Γιατί όπως είπε και ο Sir Alex Ferguson: Η σκληρή δουλειά νικάει το ταλέντο που δεν δουλεύει σκληρά.