Όταν το κυπριακό πρωτάθλημα είχε διακοπεί το 1963-1964

Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τα μέγιστα την καθημερινότητα μας, και όπως ήταν φυσικό επόμενο και τον αθλητισμό. Στην Κύπρο το πρωτάθλημα έχει ανασταλεί με ανακοίνωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου μέχρι τέλος Μαρτίου, όπου και θα γίνει επαναξιολόγηση του μέτρου για να ληφθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι πρωτοφανές στην Κύπρο, καθώς αναστολή και τελικά διακοπή είχαμε ακόμη μια φορά τη σεζόν 1963-1964. Συγκεκριμένα, τότε το πρωτάθλημα είχε διακοπεί στην έβδομη αγωνιστική με απόφαση της ΚΟΠ το Δεκέμβριο του 1963, λόγω των γνωστών διακοινοτικών ταραχών (διαμάχες μεταξύ Ελληνοκυπριών και Τουρκοκυπρίων).

Ομόνοια πρώτο φαβορί με ΑΠΟΕΛ και Σαλαμίνα στο παιχνίδι

Μάλιστα, το εν λόγω πρωτάθλημα ήταν αρκετά ανταγωνιστικό και το τέλος προμηνυόταν συγκλονιστικό, αφού τρεις ομάδες ήταν οι πρωταγωνίστριες: Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ και Νέα Σαλαμίνα. Η Ομόνοια ήταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 18 βαθμούς σε 6 αγώνες έχοντας την απόλυτη συγκομιδή βαθμών και συντελεστή τερμάτων 13-2. Ο ΑΠΟΕΛ ήταν δεύτερος σε 7 αγώνες με 5 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα έχοντας επίσης 16 βαθμούς (18-7) και τρίτη βρισκόταν η Νέα Σαλαμίνα με 14 βαθμούς σε 7 αγώνες (4 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1ήττα) και συντελεστή τερμάτων 16-10.

Για τις λεπτομέρειες που ίσως καθόριζαν τον μετέπειτα πρωταθλητή, η Ομόνοια είχε ήδη κερδίσει και τις δυο αντίπαλους της. 1-0 τον ΑΠΟΕΛ και 3-0 τη Νέα Σαλαμίνα, και παρουσίαζε μάλιστα το καλύτερο ποδόσφαιρο από πλευράς θεάματος, και εμφανιζόταν ως η επικρατέστερη ομάδα για την κατάκτηση του τίτλου. Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις και η μοίρα δεν μας ανέδειξαν ποτέ πρωταθλητή της σεζόν εκείνης, αφού το πρωτάθλημα δεν τέλειωσε ποτέ.

Αντί πρωτάθλημα… κύπελλο

Έπειτα από τις διακοινωτικές ταραχές, όταν τα πράγματα ηρέμησαν κάπως, το πρωτάθλημα αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί, εντούτοις όλοι ασχολούνταν με τη διοργάνωση του κυπέλλου. Το τρόπαιο κατέκτησε η Ανόρθωση που κέρδισε τον ΑΠΟΕΛ στον τελικό με 3-0, και μάλιστα ήταν η ομάδα που εκπροσώπησε την Κύπρο στο τότε Κύπελλο Κυπελλούχων τη σεζόν 1964-1965. Για την ιστορία, η Ανόρθωση αντιμετώπισε την τσεχοσλοβακική Σπάρτα Πράγας Σοκολόβο και έχασε με 0-10 και 0-6, με τα δυο ματς να γίνονται… εκτός έδρας! Όπως σωστά καταλαβαίνετε πρωταθλητής δεν υπήρξε εκείνη τη σεζόν στην Κύπρο, συνεπώς και καμιά ομάδα δεν αγωνίστηκε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.