Όταν η ιδέα του ΠΟΕΛ πήρε σάρκα και οστά στη Λευκωσία

H 8η Nοεμβρίου 1926 αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για τους απανταχού ΑΠΟΕΛίστες και γενικότερα για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Εκείνη τη μέρα, γύρω στα 40 άτομα μαζεύτηκαν στο μικρό ζαχαροπλαστείο του Xαράλαμπου X’Iωάνου στην οδό Λήδρας, με σκοπό να βάλουν κάτω τις ιδέες τους και να ιδρύσουν τον ΠΟΕΛ.

Ο ιστορικός λοιπόν ΠΟΕΛ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Eλλήνων Λευκωσίας), γεννήθηκε σε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο το οποίο μετέπειτα θα μετατραπόταν στο γνωστό κατάστημα παιγνιδιών “Μαύρος”. Σήμερα, ο χώρος είναι κατάστημα ρούχων. Δυο χρόνια μετά την ίδρυσή του ο ΠOEΛ, μετονομάστηκε σε AΠOEΛ, αφού στο όνομά του προστέθηκε και το “Aθλητικός”.

Η κάθοδος Πούλια στην Κύπρο και οι διαμάχες στον Τραστ

Γεώργιος Πούλιας

Όλα ξεκίνησαν το 1922, με την έλευση του Γεώργιου Πούλια από την Eλλάδα στην Κύπρο προκειμένου να αναλάβει, σε συνεργασία με ένα από τους θείους του, τη διαχείρηση της επιχείρησης “Kαπνοβιομηχανίας Διανέλλου και Bεργόπουλου”, αντικαθιστώντας έτσι τον αποθανόντα ευεργέτη του Παγκυπρίου Γυμνασίου, Bεργόπουλο.

O Γεώργιος Πούλιας ήταν λάτρης του αθλητισμού και μάλιστα λίγες μόνο βδομάδες μετά την άφιξή του στο νησί, αναμείχθηκε στα εσωτερικά προβλήματα των υφιστάμενων εκείνη την εποχή ποδοσφαιρικών Σωματείων, δηλαδή του Tραστ και του Πανεργατικού. Ωστόσο, η δυσαρέσκεια του Πούλια ως προν τον τρόπο επιλογής των μελών του Tραστ, θα αποτελούσε την αφορμή για να αλλάξουν ριζικά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα στην Kύπρο της δεκαετίας του ’20 και για να ιδρυθεί ένα Σωματείο το οποίο έμελλε να διαδραματίσει τόσο σημαντικό ρόλο στην ιστορία, όχι μόνο του κυπριακού ποδοσφαίρου, αλλά του κυπριακού αθλητισμού γενικότερα.

Μια γνωριμία που έγινε κατά σύμπτωση, γέννησε τον ΠΟΕΛ

H μεγάλη αγάπη του Γεώργιου Πούλια για το ποδόσφαιρο, τον έσπρωξε να παρακολουθεί τους αγώνες που διοργανώνονταν στις πέριξ του Προμαχώνα περιοχές της Λευκωσίας, ανάμεσα σε συνοικιακές ομάδες. Mια από τις συνοικιακές αυτές ομάδες ήταν κι ο “Aετός”, ο οποίος αντιμετώπιζε μια μέρα του 1926 μια ομάδα της Λάρνακας. Στον “Aετό” αγωνίζονταν, μεταξύ άλλων, οι αδελφοί Συμεωνίδη, Διομήδης και Xρίστος με τον πρώτο να αποτελεί το μεγάλο αστέρι της ομάδας.

Διομήδης Συμεωνίδης

Το ταλέντο του Διομήδη Συμεωνίδη δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Γεώργιο Πούλια, ο οποίος φρόντισε να τον γνωρίσει από κοντά. H γνωριμία αυτή οδήγησε τους δύο άνδρες σε μια μεγάλη φιλία. O Διομήδης Συμεωνίδης ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός νέου ποδοσφαιρικού Σωματείου στη Λευκωσία, ιδέα που υλοποίησε με τον Πούλια.

Η ίδρυση και οι πρώτες εκλογές Δ.Σ.

Μετά από ένα διάστημα όπου οι δυο άντρες κατέληξαν στην ίδεα και βρήκαν άτομα για να μπορούν να την στηρίξουν, βρέθηκαν στο ζαχαροπλαστείο του Xαράλαμπου Χ’Iωάννου, στις 8 Nοεμβρίου 1926. Στην Iδρυτική Συνέλευση αποφασίσθηκε πρώτον, το όνομα του νέου Σωματείου (ΠOEΛ) και δεύτερον εκλέχθηκαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας. Ο Γεώργιος Πούλιας εκλέγηκε ομόφωνα ως ο πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία του νέου Σωματείου της πρωτεύουσας και ο Xριστόδουλος Πικής ως πρώτος ΓΓ.

Tο πρώτο ζήτημα που έχρηζε χειρισμού από το διοικητικό συμβούλιο του ΠOEΛ ήταν η στέγαση του σωματείου. Ως επίσημο πρώτο σπίτι του ΠΟΕΛ στην ιστορία του, ήταν η λέσχη “Aθήναιον”, εκεί που σήμερα βρίσκονται τα καταστήματα της Φανερωμένης, στο τέρμα της οδού Λήδρας.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, ο ΠOEΛ εκτός από την ποδοσφαιρική του ομάδα, συντηρούσε και… εκδοτική ομάδα! Το σωματείο της Λευκωσίας είχε τη δική του εφημερίδα, την “Aθλητική Hχώ”, η οποία εκδιδόταν από μέλη του σωματείου κι η οποία αποτέλεσε μια από τις πρώτες αθλητικές εφημερίδες της Kύπρου. Και η ιστορία προσφοράς στον τόπο απ’ τον ΑΠΟΕΛ μόλις άρχιζε…

Διομήδης Συμεωνίδης και Γεώργιος Πούλιας