Ανδρέας Καριόλου: Ένας ιδρυτής-ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας

171

Ο Ανδρέας Καριόλου γεννήθηκε το 1923 στην Κερύνεια. Πρόκειται για μια από τις ιδρυτικές φιγούρες της Ομόνοιας, το 1948. Η προσφορά του στα πρώτα χρόνια του σωματείου θεωρείται ανεκτίμητη, καθώς μαζί με τους άλλους συμποδοσφαιριστές του δε δίστασε να πάρει το δύσκολο μονοπάτι και τη δημιουργία ενός νέου συλλόγου.

Στην Ομόνοια σήκωσε τα πρώτα τρόπαια του σωματείου της Κυπριακής Ερασιτεχνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Στα τρία του χρόνια στην Ομόνοια πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα και τρία κύπελλα ΚΕΠΟ, ενώ συνολικά κατέγραψε 18 συμμετοχές. Αγωνιζόταν στη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα και θεωρείται ως ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας που πήρε τον αριθμό “2”.

Το ήθος του και οι αρετές του ήταν αναγνωρισμένες από συμπαίκτες και αντιπάλους. Εκτός από το ποδόσφαιρο είχε και μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα και συγκεκριμένα για την κατάδυση. Μάλιστα, ο Ανδρέας ίδρυσε την πρώτη οργανωμένη σχολή υποβρύχιων καταδύσεων στην Κύπρο. Αξιοσημείωτο, ήταν ότι το 1965 ανακάλυψε στο βυθό της Κερύνειας, το αρχαίο καράβι της Κερύνειας.

Δυστυχώς, το ήθος του, οι αξίες και αρχές του και η αγάπη του προς τον συνάνθρωπο έμελλαν να του αφαιρέσουν τη ζωή. Στις 24 Απριλίου 1977, αψηφώντας τον κίνδυνο, προσπάθησε να σώσει Καναδό δύτη στη θάλασσα της Δεκέλειας, ωστόσο ο Ανδρέας δεν τα κατάφερε να βγει νικητής στη ζωή και πνίγηκε μαζί του.