Φλαμένγκο vs Φλουμινένσε: Το βραζιλιάνικο clasico που δίχασε ακόμα και αδέρφια

265

Η χώρα του καφέ, Βραζιλία, είναι ίσως η μεγαλύτερη ποδοσφαιρομάνα στον πλανήτη. Ποδόσφαιρο και Βραζιλία είναι δυο έννοιες συχνά αδιαχώριστες. Στη Βραζιλία λοιπόν δεν θα μπορούσε να μην εδράζεται και ένα από τα μεγαλύτερα τοπικά ντέρμπι του κόσμου. Αυτό της Φλαμένγκο και της Φλουμινένσε, δυο συλλόγοι που αποτελούν τους δύο ποδοσφαιρικούς πόλους του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το “Φλα”-“Φλου”, δεν πρόκειται για ένα απλό ματς μεταξύ δύο συμπολιτισσών ομάδων, αλλά κάτι που μας πάει χρόνια πίσω, απ’ την αρχή ακόμη της ίδρυσης της ποδοσφαιρικής Φλαμένγκο. Το Φλαμένγκο-Φλουμινένσε έχει αναχθεί σε ντέρμπι μίσους, μιας και οι δύο αντίπαλοι είναι αιώνιοι εχθροί, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Άλλωστε, οι πολιτικές και κοινωνικές ανισότητες και διαφορές στην περιοχή του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι τόσο μεγάλες και βαθιές, που δεν γινόταν να μην αποτυπώνονται και στο ποδοσφαιρικό κομμάτι.

Βέβαια, η Φλαμένγκο έχει αποκτήσει με τα χρόνια ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος απ’ την αντίπαλό της, τόσο αγωνιστικά όσο και σε επίπεδο οπαδών, γι’ αυτό και έχει το παρατσούκλι “Η αγαπημένη της Βραζιλίας” – με τη Βάσκο ντα Γκάμα να ακολουθεί δεύτερη σε θέμα υποστηρικτών. Ωστόσο, το ντέρμπι με τη Φλουμινένσε έχει επικρατήσει να θεωρείται το clasico της περιοχής. Οι λόγοι είναι κοινωνικοπολιτικοί.

Η ίδρυση της ελιτίστικης Φλουμινένσε

Η Φλουμινένσε ιδρύθηκε στις 21 Ιουλίου 1902 από τον Όσκαρ Κοξ, ο οποίος ήταν Βρετανικής καταγωγής ομογενής στη Βραζιλία. Στην ομάδα παλαιότερα δεν επιτρεπόταν να αγωνιστούν μαύροι ποδοσφαιριστές. Μάλιστα, για να βγουν και να παίξουν έπρεπε να πουδραριστούν με λευκή πούδρα και εξ’ ού στο σύμβολο της ομάδας εμφανίζεται και η πούδρα. Για την ιστορία, η πρώτη ομάδα στη Βραζιλία στην οποία επιτρεπόταν να αγωνιστούν οι μαύροι ήταν η Βάσκο ντα Γκάμα.

Οι 10 φευγάτοι παίκτες απ’ τη Φλουμινένσε που δημιούργησαν το αντίπαλο δέος

Μέχρι και το 1911, η Φλουμινένσε έπαιζε… μόνη της, καθώς το αντίπαλο δέος δεν διέθεται ποδοσφαιρικό τμήμα, αλλά ήταν σύλλογος κωπηλασίας! Όταν όμως 10 ποδοσφαιριστές της Φλουμινένσε δυσαρεστήθηκαν με κάποιους χειρισμούς του συλλόγου, καθώς δεν ανέχονταν πλέον τον ρατσισμό, αποφάσισαν να αποχωρήσουν μαζικά από την ομάδα.

Οι εν λόγω παίκτες, μην έχοντας κάπου αλλού πλέον να αγωνίζονται, αποτάθηκαν στη Φλαμένγκο και βρήκε την ευκαιρία να φτιάξει την δική της ποδοσφαιρική ομάδα με 10 έτοιμους παίκτες. Και κάπως έτσι ιδρύθηκε το αντίπαλο δέος της Φλουμινένσε, από την… προδοσία των 10 ποδοσφαιριστών της. Αυτή τους η πράξη φυσικά, δεν θα ξεχνιόταν τόσο απλά… Ολόκληρη η κοινωνία του Ρίο διχάστηκε με αρκετές οικογένειες που υποστήριζαν τη “Φλου” έβλεπαν τα… βλαστάρια τους να αποχωρούν και να παίζουν για τη συμπολίτισσα!

Δυο αδέρφια δημοσιογράφοι έσπειραν την διχόνοια

Συνεπώς, απ’ την ποδοσφαιρική διχόνοια που προκλήθηκε στα ενδότερα του Ρίο, δεν επηρέασε μόνο οικογένειες και κατοίκους της πόλης, αλλά και δυο Βραζιλιάνους δημοσιογράφους της εποχής. Ο λόγος για τα αδέρφια Νέλσον Ροντρίγκες και Μάριο Φίλιο (το όνομά του είναι το επίσημο όνομα του σταδίου Μαρακανά). Ο πρώτος παρέμεινε πιστός στη Φλουμινένσε, ενώ ο αδερφός του επέλεξε να υποστηρίξει τη Φλαμένγκο. Μάλιστα, οι δυο τους έχτισαν την κόντρα αυτή, μέσα από κείμενά τους στις εφημερίδες.

Μάριο Φίλιο

Τον Δεκέμβριο του 1936, οι δύο αντίπαλες ομάδες έγιναν επαγγελματικές, κάτι που δεν συνέβη με τις υπόλοιπες. Ο Μάριο Φίλιο εξέδιδε την εφημερίδα “Jornal dos Sports” και επομένως είδε την ευκαιρία να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο και η αθλητική κουλτούρα στην ευρύτερη περιοχή. Εκείνη τη χρονιά δε θα διεξάγονταν τρία ντέρμπι Φλαμένγκο-Φλουμινένσε και ο Φίλιο πανηγύριζε, καθώς μέσα από τα γραφόμενά του υποστήριζε ότι το βαραζιλιάνικο ποδόσφαιρο θα… αμερικανοποιείτο, με τον κόσμο να συμμετέχει σαν παθιασμένο και οργανωμένο κοινό, κάτι που θα καθιστούσε σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη των ματς. Από τότε τα ματς Φλαμένγκο-Φλουμινένσε έχουν επικρατήσει στη συνείδηση των Βραζιλιάνων φιλάθλων ως ένα απ’ τα μεγαλύτερα ντέρμπι στο ποδόσφαιρό τους, με τους οπαδούς, στην πλειοψηφία τους φανατικοί, να δημιουργούν καυτή ατμόσφαιρα στα γήπεδα, χωρίς βέβαια να λείπουν τα επεισόδια αρκετές φορές…