Τα εύκολα μπράβο σκοτώνουν την προοπτική επαγγελματικής εξέλιξης του παιδιού

112

Του Μάριου Προδρόμου
Associate of the American Psychological Association

Έχουμε μάθει τα παιδία μας στα εύκολα σε αυτή την χώρα. Κάθε ποδοσφαιρικό τουρνουά που πηγαίνουν, παίρνουν μετάλλιο, είτε κερδίσουν είτε χάσουν! Κάνουν μια σωστή πάσα και παίρνουν ένα χειροκρότημα λες και κέρδισαν Champions League. Δεν λέω ότι είναι κακό για τα παιδιά που ξεκίνησαν μόλις τώρα το ποδοσφαιρο, αλλά για τα παιδιά που έχουν στόχο να προχωρήσουν μόνο ζημιά τους κάνει.

Ποίος ο σκοπός να προσπαθεί ένα παιδί αν ότι και να κάνει θα πάρει μετάλλιο η ακόμα και μπράβο. Όλοι λένε να μην είμαστε αυστηρόι με τα παιδιά μας. Αλλά ούτε πρέπει και να ανεβάζουμε βίντεο με πράγματα που κάνουν πολύ καλύτερα παιδία μικρότερα από αυτά στο εξωτερικό. Δημιουργούμε χαμηλούς στόχους και χαμηλές προσδοκίες. Τα μπράβο πρέπει να κερδίζονται με ιδρώτα καθώς και τα μέταλλια. Πρέπει να λέμε στα παιδιά μας την αλήθεια.

Να μην τους γεμίζουμε με ψεύτικα όνειρα και ελπίδα οτι θα γίνουν επαγγελματίες αν είναι πολύ απίθανο να συμβεί αυτό. Απορία μου μεγάλη γιατί τα παιδιά στη Κύπρο δεν παίρνουν έλεγχο στο ποδόσφαιρο όπως και το σχολείο; Να ξέρουν που στέκονται και τι πρέπει να κάνουν καλύτερα αν θέλουν να προχωρήσουν. Γιατί δεχόμαστε όλα τα παιδιά μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία και μετά; Σε θέματα ανάπτυξης είμαστε πολύ πίσω απο το εξωτερικό. Στο τέλος της ημέρας κανένας δεν έχει την δύναμη να στέρησει στο παιδί να κάνει αυτό που αγαπά. Αλλά από την άλλη κανένας δεν έχει το δικαίωμα να γεμίσει το παιδί με χαμηλούς στόχους και ψεύτικα όνειρα.