ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης-«Τούμπα»: Το στάδιο του «Δικέφαλου» του Βορρά

Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει «βαλίτσες» για το στάδιο του ΠΑΟΚ, το γήπεδο της «Τούμπας». Εκεί που η νύχτα γίνεται μέρα…

Το στάδιο της Τούμπας βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη. Είναι η έδρα του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης από το 1959 όπου μετακόμισε από το παλιό του σπίτι, το “Συντριβάνι”. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 29,000 φιλάθλους με τις 500 θέσεις να θεωρούνται VIP.

Απόφαση για δημιουργία νέας έδρας

Η απόφαση για δημιουργία ενός νέου γηπέδου για την ομάδα του ΠΑΟΚ είχε παρθεί στα μέσα της δεκαετίας του 50’. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε μετά την αγορά 8 στρεμμάτων γης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην περιοχή του Συντριβανίου(παλιά έδρα του ΠΑΟΚ), για τη δημιουργία νέων σχολών. Έτσι, ο τότε Υπουργός Εθνικής Αμύνης παραχώρησε 30 στρέμματα στον ΠΑΟΚ, στη περιοχή της Τούμπας.

Μια έκταση η οποία ήταν ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Αμύνης και κρίθηκε ως ο κατάλληλος χώρος για τη ανέγερση της νέας έδρας του ΠΑΟΚ. Η τιμή της έκτασης των 30 στρεμμάτων ορίστηκε στις 1,5 εκατομμύριο δραχμές. Στις 7 Φεβρουαρίου 1958 παραδόθηκε στον ΠΑΟΚ από επιτροπή αξιωματικών του Γ’ Σώματος Στρατού, ο χώρος στον οποίο θα κτιζόταν το γήπεδο της Τούμπας.

Ανέγερση του νέου “Σταδίου ΠΑΟΚ”

Οι εργασίες για την ανέγερση του γηπέδου της Τούμπας ξεκίνησαν την Άνοιξη του 1958. Το συνολικό κόστος της δημιουργίας του γηπέδου υπολογίστηκε στις 6 εκατομμύρια δραχμές. Το ποσό των 1,1 εκατομμυρίων δραχμών εκταμιεύθηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Υπεύθυνοι για τη σχεδίαση και κατασκευή του σταδίου ορίσθηκαν ο αρχιτέκτονας Μηνάς Τρεμπέλας και ο πολιτικός μηχανικός Αντώνης Τριγλιανός.

Για την ανέγερση του νέου γηπέδου και την κάλυψη των εξόδων ζητήθηκε η βοήθεια από τον κόσμο της ομάδας. Τον Απρίλιο του 1958, δηλαδή με το που άρχισαν οι εργασίες, η διοίκηση του ΠΑΟΚ προχώρησε στην έκδοση του “Λαχείου Υπέρ Ανεγέρσεων του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ”. Αρκετοί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ εκτός από οικονομική βοήθεια είχαν δώσει και την πρακτική εθελοντική βοήθεια τους για το κτίσιμο του γηπέδου.

Εγκαίνια και ρεκόρ χωρητικότητας!

Η διαδικασία ανέγερσης του σταδίου κράτησε 1 χρόνο, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται στις 6 Σεπτεμβρίου 1959. Ο ΠΑΟΚ φιλοξένησε την ΑΕΚ σε φιλικό παιχνίδι και το οποίο έληξε 1-0 με γκολ του Κώστα Κιούρτζη. Η αρχική χωρητικότητα του σταδίου έφτανε τις 15,000 θέσεις ενώ στη συνέχεια αυξήθηκε κατά 5 χιλιάδες θέσεις. Μετά από βελτιωτικά έργα, τη δεκαετία του 70’, μπορούσαν να δώσουν το παρόν του μέχρι 45,500 άνθρωποι στο γήπεδο της Τούμπας. Το ρεκόρ χωρητικότητας έσπασε στην ισόπαλη αναμέτρηση(0-0) με την ΑΕΚ, αφού κόπηκαν 45,252 εισητήρια, στις 19 Δεκεμβρίου 1976.

Ο σεισμός των 6,5 ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη και οι ζημιές στη Τούμπα

Στις 22 Μαρτίου 1980 πέφτει τμήμα της εξέδρας της Θύρας 8, ως αποτέλεσμα των ζημιών που είχε υποστεί το στάδιο από τον σεισμό που έπληξε την πόλη ενάμισι χρόνο πριν. Οι εργασίες για επιδιόρθωση του γηπέδου κράτησαν ένα χρόνο. Σε αυτό το διάστημα ο ΠΑΟΚ μετακομίζει στο Καυταντζόγλειο. Το 1981, όπως σε όλα τα ελληνικά γήπεδα, έτσι και στο γήπεδο της Τούμπας, μετά την τραγωδία της Θύρας 7 στο Γ. Καραϊσκάκης, μειώθηκαν οι θέσεις στις 41,073.

Ολυμπιακοί Αγώνες και βελτιωτικά έργα που συνεχίζονται μέχρι σήμερα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα το 2004, έφεραν ριζικές αλλαγές και στο γήπεδο του ΠΑΟΚ το οποίο επιλέχθηκε ως προπονητήριο. Νέο σκέπαστρο τοποθετήθηκε στο στάδιο ενώ ένα καινούργιο τετραώροφο κτίριο ενσωματώθηκε στη Θύρα 1. Το κτίριο αυτό περιλαμβάνει αποδυτήρια, ιατρεία, χώρος ελέγχου ντόπινγκ, χώροι γραφείων, αίθουσα τύπου, χώροι VIP και δημοσιογραφικά θεωρεία.

Τα βελτιωτικά έργα που ξεκίνησαν από το 2010 αλλά και με τον ερχομό του Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι του ΠΑΟΚ το 2012, έδωσαν την εικόνα που έχει σήμερα το γήπεδο της Τούμπας. Διαμορφώθηκαν και επεκτάθηκαν οι χώροι των γραφείων, τα αποδυτήρια, η αίθουσα τύπου και η προεδρική σουίτα. Έγινε η διάπλαση της αυτόνομης εισόδου για τη μικτή ζώνη και την αίθουσα τύπου. Δημιουργήθηκε η αίθουσα Hospitality, ενώ κατασκευάστηκε το κέντρο του 3ου ορόφου και η ξεχωριστή σουίτα που φιλοξενεί τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ομάδας.