Φρέντι ντος Σάντος: Η ζωή του στην Κύπρο και ο… τρελός του πανηγυρισμός

328
Το πάθος και η αποφασιστικότητα ήταν αυτά που χαρακτήριζαν τον Αγκολέζο επιθετικό Φρέντι ντος Σάντος, ή όπως τον θυμόμαστε όλοι, Φρέντι. Έπαιξε και έζησε στο νησί μας από το καλοκαίρι του 2007 μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Αγωνίστηκε σε Δόξα, Ένωση, ΑΕΛ και Ομόνοια και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ τη σεζόν 2011-2012 με 17 γκολ για λογαριασμό της Ομόνοιας.

Το Goleador.org ήρθε σε επαφή με τον Φρέντι, ο οποίος μας είπε με τι ασχολείται σήμερα, αναπόλησε τη ζωή του στην Κύπρο, την οποία θεωρεί δεύτερο του σπίτι, αλλά και μας αποκάλυψε πως του ήρθε η ιδέα με τον τρελό και χαρακτηριστικό του πανηγυρισμό.

Έχεις τερματίσει την καριέρα σου το 2014, πως είναι η ζωή σου χωρίς το ποδόσφαιρο; Με τι ασχολείσαι σήμερα;

«Είμαι ιδιοκτήτης σε μια εταιρεία που ασχολείται με τον αθλητισμό με έδρα την Πορτογαλία. Αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε τα βιογραφικά των παικτών και των προπονητών σε πολλές γλώσσες. Επίσης ασχολούμαστε με την παρουσίαση, αλλά γενικότερα με το management της καριέρας των αθλητών. Η εταιρεία είναι ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στις μέρες μας η δύναμη του διαδικτύου έχει επεκταθεί σε όλους τους τομείς, ακόμα και στο ποδόσφαιρο».

Στη Κύπρο έχεις ζήσει περίπου 7 χρόνια. Ποιες εμπειρίες αποκόμισες από τη ζωή στη Κύπρο γενικά, αλλά και από το ποδόσφαιρο ειδικά;

«Είμαστε πολύ ευγνώμονες εγώ και η οικογένεια μου για τη φιλοξενία που τύχαμε από τους ανθρώπους στη Κύπρο. Επίσης, κάτι άλλο που ήταν καταπληκτικό εκεί ήταν το φαγητό. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, κάτι που ήταν εντελώς ασυνήθιστο ήταν η αγάπη, το πάθος και ο ενθουσιασμός των οπαδών. Με αποκαλούσαν “Φωθκιά-Σπιριθκιά” και έτσι μοιραζόμουν το ίδιο συναίσθημα με τους οπαδούς για την αγάπη για το παιχνίδι. (Αυτό μας ανέφερε χαρακτηριστικά, θέλοντας φυσικά να δείξει πόσο παθιασμένος ήταν παίζοντας ποδόσφαιρο στην Κύπρο, όσο παθιασμένοι και εκδηλωτικοί ήταν και οι οπαδοί). Για μένα, στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο πρέπει να είναι κάποιος επικεντρωμένος και αποφασιστικός στο να δίνει οτιδήποτε είναι δυνατόν για να φτάσει στην επιτυχία. Αλλά αν δεν πετύχεις, να είσαι σίγουρος πως έκανες ότι μπορούσες».

Στο παρελθόν αγωνίστηκες εκτός από το κυπριακό πρωτάθλημα και στο πορτογαλικό. Ποιες διαφορές βρίσκεις;

«Το Πορτογαλικό στυλ αποτελείται από συνεχή κίνηση μεταξύ των φτερών και του κεντρικού επιθετικού με συνηθισμένο σύστημα το 4-3-3. Για παράδειγμα, μπορείτε να ανατρέξετε στον σχηματισμό της Εθνικής Πορτογαλίας που δεν έχει προωθημένο επιθετικό, αλλά ένα Ρονάλντο ο οποίος μπορεί να καλύψει όλη την επιθετική γραμμή μαζί με τους ποδοσφαιριστές στα φτερά. Στο κυπριακό πρωτάθλημα παίζουν με έναν κεντρικό επιθετικό μπροστά με το παιχνίδι να βασίζεται στις μπαλιές από τα πλάγια αλλά και τις κάθετες πάσες».

Είσαι ένας από τους πιο αγαπητούς ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τα κυπριακά γήπεδα, με πολύ καλές παρουσίες σε Ένωση, ΑΕΛ και Ομόνοια. Μπορείς να μας θυμίσεις κάποιες από τις καλύτερες σου αλλά και χειρότερες αναμνήσεις στις ομάδες που έπαιξες στο κυπριακό πρωτάθλημα;

«Είχα εξαιρετικές εμπειρίες σε όλες τις ομάδες, χωρίς κακές στιγμές ή κάποιον σοβαρό τραυματισμό και έπαιζα πάντα στην πρώτη ενδεκάδα».

Ποιες οι σχέσεις σου με τους Κύπριους γενικότερα αλλά και με τους οπαδούς εδώ, ειδικά της Ομόνοιας και της ΑΕΛ;

«Έχω ακόμα πολλούς φίλους, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Όταν ζεις 7 χρόνια σε μια χώρα θα πρέπει να συμμετέχεις παντού. Να πηγαίνεις στο σχολείο των παιδιών, στο πάρκο, στη θάλασσα και κάπως έτσι γνωρίζεις κόσμο. Η Κύπρος θα είναι για πάντα το δεύτερο μου σπίτι»!

Ο κόσμος όταν ακούει το όνομα Φρεντι, το πρώτο πράγμα που θυμάται ήταν τα γκολ σου και ο χαρακτηριστικός πανηγυρισμός σου με τη μάσκα. Πως σκέφτηκες να πανηγυρίσεις με αυτό το τρόπο;

«Ήταν σε μια περίοδο των καρναβαλιών και με ρώτησε η κόρη μου: Γιατί δεν βάζεις μια μάσκα όταν σκοράρεις ένα γκολ;!;! Σκέφτηκα πως θα ήταν μια εξαιρετική ιδέα. Τότε αυτό που έμενε ήταν να διαλέξω το θέμα… αυτό ήταν πανεύκολο»!