Barcelona Foundation: Για αυτό η Μπάρτσα είναι «Mes que un club»

173
Πολλές φορές το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πέφτει στην λούπα της μπίζνας, των οικονομικών κερδών. Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους και να τους αλλάξει ή ακόμη και να τους σώσει την ίδια τη ζωή. Στην Μπαρτσελόνα, το ομώνυμο Ίδρυμα της ομάδας, αποτυπώνει πλήρως γιατί η Μπάρτσα θεωρείται κάτι περισσότερο απ’ ένας σύλλογος («Mes que un club»).
Η ιδέα για την δημιουργία του Ιδρύματος

Το Ίδρυμα Μπαρτσελόνα (Fundación FC Barcelona) δημιουργήθηκε το 1994, μετά από την πρόταση του τότε προέδρου της Οικονομικής Τακτικής Επιτροπής, Χάιμε Γκιλ-Αλούγια. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα που θα μπορούσε να προσελκύσει οικονομικές χορηγίες για να υποστηρίξει μια μη-κερδοσκοπική αθλητική εταιρεία. Ουσιαστικά, μέσω αυτού του project, η καταλωνική ομάδα προσφέρει κοινωνική δράση, ενώ κάθε χρόνο ένα τεράστιο ποσό απ’ τα συμβόλαια των παικτών της Μπαρτσελόνα απ’ όλα τα τμήματα της – που κάποτε άγγιζε μέχρι και το 50% – πάει στο Ίδρυμα.

Τι προσφέρει το Ίδρυμα

Το project αυτό στηριζει χιλιάδες παιδιά με αναπηρία και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ ο σύλλογος καλύπτει κάθε χρόνο γύρω στα 17 εκατομμύρια ευρώ ειδικά διαμορφωμένα σχολεία τα οποία προσφέρουν ποικίλλες αθλητικές δραστηριότητες για κοινωνικοποίηση, ομαλή ένταξη παιδιών σε ομάδες, χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό, εκπαίδευση μέσω του ποδοσφαίρου, κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη του ατόμου.

Όλα αυτά γίνονται μέσα απ’ τα παιχνίδια και τα μαθήματα στα οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι! Μάλιστα, το Ίδρυμα προσφέρει μέχρι και τη δυνατότητα σε παιδιά που βρίσκονται στα νοσοκομεία να περιηγηθούν στους χώρους του Καμπ Νου μέσω της χρήσης ενός ρομπότ για διαδραστικό εξ’ αποστάσεως tour στο γήπεδο και το Μουσείο της ομάδας! Τα πιο γνωστά προγράμματα που προσφέρει το Ίδρυμα είναι το Barca Kids, το Futbolnet. Tο Ίδρυμα στηρίζει γύρω στα 700.000 παιδιά σε 50 διαφορετικές χώρες, ενώ μέσω της στενής της συνεργασίας με την UNICEF βοηθά χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Νότιος Αφρική και η Γκάνα.

Το Ίδρυμα στα οικονομικά της ομάδας

Το 2004, το Ίδρυμα γίνεται ένα από τα 25 “Επίτιμα μέλη”, συμβάλλοντας μεταξύ 40.000–60.000 λιρών ανά έτος στην ομάδα. Υπάρχουν επίσης 48 άλλοι συνεργάτες και εταιρικές οντότητες διαθέσιμες για μια ετήσια συνδρομή των £14.000 λιρών και σε απεριόριστο αριθμό «χορηγιών» των £4.000 ανά έτος. Είναι βέβαια ακόμη ασαφές κατά πόσον αυτά τα “Επίτιμα Μέλη” έχουν λόγο στην πολιτική του συλλόγου, αλλά σύμφωνα με τον συγγραφέα Άντονι Κινγκ, είναι «απίθανο ότι η τιμητική ιδιότητα του μέλους δεν συνεπάγεται τουλάχιστον με κάποια άτυπη επιρροή του συλλόγου».

Η UNICEF και η Qatar Foundation

Πριν από την περίοδο 2011–2012, η Μπαρτσελόνα διατηρούσε μια μακρά ιστορία μη χρήσης εταιρικών χορηγιών για τις φανέλες με τις οποίες αγωνιζόταν. Στις 14 Ιουλίου του 2006, ο σύλλογος ανακοίνωσε μια πενταετή συμφωνία με τη UNICEF, η οποία περιλαμβάνει το λογότυπο με τη UNICEF στις φανέλες του. Η συμφωνία προνοούσε ο σύλλογος να δωρίσει 1,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στη UNICEF (0,7 τοις εκατό των κοινών εσόδων της, ίσο με το διεθνή στόχο της ενίσχυσης των Ηνωμένων Εθνών) μέσω του Ιδρύματος Μπαρτσελόνα.

Η Μπαρτσελόνα το 2011-2012, υπέγραψε επίσης πενταετή συμφωνία 150 εκατομμυρίων ευρώ με την Qatar Sports Investments, και συνεπώς η Qatar Foundation αποτελούσε χορηγό στη φανέλα του συλλόγου για το διάστημα 2011–2013, οπότε και αντικαταστάθηκε από την Qatar Airways για την περίοδο 2013–2014, καθώς η συμφωνία επέτρεπε ένα εμπορικό λογότυπο χορηγού να αντικαταστήσει το λογότυπο του φιλανθρωπικού ιδρύματος (Qatar Foundation), για δύο χρόνια στη διάρκεια των έξι ετών. Πλέον, το 2020 εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, το Ίδρυμα της Μπαρτσελόνα προχώρησε στην απόφαση όπως βγάλει σε δημόσιο διαγωνισμό το όνομα του γηπέδου της ομάδας Καμπ Νου για να αποκτήσει και εκεί κάποιον εταιρικό χορηγό.