Όταν ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε τον πρώτο ανεπίσημο τίτλο της Κύπρου

111
O AΠOEΛ ο οποίος ιδρύθηκε από το 1926 ως ένα καθαρά ποδοσφαιρικό Σωματείο με την ονομασία ΠΟΕΛ, μετά απ’ τη μετονομασία του το 1928 σε ΑΠΟΕΛ άρχισε να δημιουργεί νέα αθλητικά τμήματα. Όπως λοιπόν και ο ΑΠΟΕΛ, έτσι και άλλα Σωματεία της εποχής, διατηρούσαν ποδοσφαιρικά τμήματα, εντούτοις το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν ήταν ακόμη οργανωμένο στη βάση του, ώστε να είναι εφικτή η διεξαγωγή παγκύπριου πρωταθλήματος.

Συνεπώς και μοιραία, ολόκληρη η δραστηριότητα του κυπριακού ποδοσφαίρου περιοριζόταν μόνο σε φιλικά παιγνίδια ανάμεσα στα Σωματεία. Έτσι, μέχρι και την περίοδο 1930-1931, ο AΠOEΛ και ο κόσμος του ναι μεν ένιωθαν περηφάνια και χαρά για τις πολλές και μεγάλες νίκες τους, ωστόσο όλες ήταν άνευ ουσίας.

Και ενώ περνούσαν τα χρόνια, ο καιρός είχε ωριμάσει για τη δημιουργία ενός ενιαίου πρωταθλήματος, αφού στο μεταξύ είχαν συσταθεί κι άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες στην Κύπρο, όπως οι Πεζοπορικός 1927, ΑΕΛ Λεμεσού 1930, Άρης Λεμεσού 1930 και Oλυμπιακός Λευκωσίας 1931. Mε πρωτοβουλία λοιπόν ορισμένων ανθρώπων που αγαπούσαν το ποδόσφαιρο και με διοργανωτή τον Πεζοπορικό, προκηρύχθηκε το 1932, το πρώτο παγκύπριο πρωτάθλημα, το οποίο βέβαια ήταν ανεπίσημο, αφού η KOΠ δεν είχε ακόμη ιδρυθεί.


Διαβάστε επίσης: Η ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου


Εκείνο το πρώτο εν λόγω ανεπίσημο πρωτάθλημα, ακολούθησε μια σειρά και άλλων ανεπίσημων διοργανώσεων με τον ΑΠΟΕΛ να διατηρεί πάντα τον πρωταγωνιστικό του χαρακτήρα. Μάλιστα, το 1932 στον τελικό του πρώτου ανεπίσημου παγκύπριου πρωταθλήματος, ο AΠOEΛ συνέτριψε στη Λάρνακα την ΑΕΛ Λεμεσού με 4-0 και κατέστη, στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου, η πρώτη πρωταθλήτρια Κύπρου, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο.