Καρλ Βίγκλερ: Ο άνθρωπος που δίδαξε την πειθαρχία στην Ομόνοια

Ο Γερμανός Καρλ Βίγκλερ, κάθισε στον πάγκο της Ομόνοιας από το 1957 ως το 1959 για 18 παιχνίδια. Ήταν διπλωματούχος καθηγητής αθλητισμού και ορθοπεδικών που εξασκούσε το επάγγελμα μια δεκαετία πριν αναλάβει την ομάδα. Διετέλεσε προπονητής σε ομάδες της Δυτικής Γερμανίας, μεταξύ αυτών και η Κολωνία. Ως ποδοσφαιριστής, αγωνίστηκε και στην Εθνική Γερμανίας.

Εργάστηκε με γερμανική οργανωτικότητα, με ορθολογισμό και εφάρμοσε την απόλυτη πειθαρχία στα αποδυτήρια. Αυτός ήταν δε η αιτία που μπήκαν οι βάσεις για την πρωταγωνιστική πορεία των επόμενων χρόνων. Εφάρμοσε άριστα γνώση, δουλειά και τυπικότητα στα καθήκοντά του κάνοντας την παρουσία του στον πάγκο του «τριφυλλιού» έντονη και επιβλητική. Ανέλαβε τους «πράσινους» σε μια περίοδο αγωνιστικής ύφεσης και επιθετικής αφλογιστίας και δουλεύοντας στο κομμάτι της ψυχολογίας, κατάφερε να αποβάλει αυτά τα αρνητικά στοιχεία.

Μάλιστα, η ανάγκη για ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών ήταν αδήριτη. Προχώρησε στην ανανέωση της ομάδας, έχοντας ζητήσει χαρακτηριστικά να οργανωθεί τουρνουά νεαρών παικτών από όλες τις περιοχές της Λευκωσίας για να παρακολουθήσει και να επιλέξει παίκτες για την Ομόνοια. Έτσι και έγινε. Ανέδειξε ποδοσφαιριστές που άφησαν εποχή με το «τριφύλλι» στο στήθος όπως οι Νίκος Ελευθεριάδης, Ανδρέας Κωνσταντίνου (Έσσο), Ανδρέας Χριστοδούλου (Πάκκος), Κόκος Χριστοφόρου, Αντωνής Κυριάκου, Ανδρέας Κακουλλής κ.ά.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι ο αντικαταστάτης του Ελι Φουκς, όταν έφυγε είπε ότι η ομάδα τη νεα χρονιά δεν χρειάζεται προπονητή να πάρει πρωτάθλημα. Κάτι τέτοιο συνέβη τη σεζόν 1960-1961, όταν η Ομόνοια παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο, πήρε τον πρώτο της τίτλο με προπονητή το Νάκο Τσακμάκοφ.

Παρά το γεγονός ότι έκατσε στο πόστο του μόλις για ένα χρόνο, αγάπησε θερμά την Ομόνοια και του λόγου το αληθές αποδεικνύει ένα γεγονός στον αγώνα πρωταθλήματος με την ΕΠΑ το 1958 στο παλιό ΓΣΠ. Κατά τη διάρκεια του αγώνα αιμορραγούσε ακατάσχετα όμως παρά τις συστάσεις του γιατρού του αγώνα, παρέμεινε στο γήπεδο μέχρι το τέλος της αναμέτρησης. Ο Καρλ Βίγκλερ απεβίωσε μόλις ένα χρόνο αργότερα μετά την αποχώρησή του από την ομάδα.