Γιατί χάνονται παίκτες-ταλέντα;

162

Του Μάριου Προδρόμου
Associate of the American Psychological Association

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί στην Κύπρο χάνονται παίκτες στα 16-17 τους; Η μνήμη είναι το κλειδί! Πρόσφατα η ΚΟΠ έχει ανακοινώσει ότι κάνει μια μελέτη για να μάθει γιατί συμβαίνει αυτό. Πολλοί θα πούνε ότι έχουμε ξενομανία. Ότι οι ευκαιρίες είναι ελάχιστες. Εγώ διαφωνώ και μάλιστα το έξωαγωνιστικό κομμάτι (που δεν δουλεύουμε στη Κύπρο καθόλου) είναι η αιτία. Ο ψυχολόγος θεωρείται πολυτέλεια και αχρείαστος στις περισσότερες Ακαδημίες που δουλεύουν για το σήμερα και όχι το αύριο…

Ας τα πάρουμε απ’ την αρχή. Ο άνθρωπος έχει δύο βασικά ένστικτα και όλες οι αποφάσεις που παίρνει έχουν να κάνουν με αυτά τα δύο βασικά ένστικτα. Flight or fight! Θα αποφύγει μια κατάσταση ή θα την πολεμήσει;! Σκεφτείτε και εσείς πόσες φορές θέλετε να κάνετε καυγά, αλλά προτιμάτε την σιωπή γιατί σκέφτεστε τις συνέπειες του καυγά. Άλλοι κάνουν καυγά και γκρεμίζουν: φιλίες, σχέσεις και καταστάσεις που χρειάστηκαν χίλιες δύο θυσίες και πολλά χρόνια για να γίνουν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Άλλοι είναι πολύ αμυντικοί και εκεί που πρέπει να πολεμήσουν για τα δικαιώματα τους προτιμούν την σιωπή.

Σε τελική ανάλυση θα πετύχει αυτός που χρησιμοποιεί τα δύο βασικά ενστικα σωστά και στη ζωή, αλλά και στο ποδόσφαιρο. Δεν βλέπω πολλούς επιθετικούς παίκτες πλέον. Αυτοί που μπορούν να κάνουν μια ενέργεια και να σου κερδίσουν το παιχνίδι στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Αν και υπάρχουν, είναι ελάχιστοι, αλλά στο λάθος μαζί τους είναι ότι είναι… απλώς επιθετικοί. Δεν ξέρουν δηλαδή να συνδυάζουν την επιθετικότητα τους με την αμυντική συμπεριφορά. Πότε να παίξουν απλά και πότε να κάνουν την ζημιά.

Άλλοι είναι πολλα απλοί και φοβούνται να κάνουν το κάτι παραπάνω εκεί που πρέπει. Όμως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι ευκαιρίες την ώρα του παιχνίδου είναι ελάχιστες και έτσι ο… καλύτερος αμυντικός πρέπει να γίνει ο καλύτερος επιθετικός. Κλασικό παράδειγμα σε αυτά που λέω είναι ο Xavi και ο Iniesta. Δεν έκαναν εύκολα λάθος, ήταν απλοί στο παιχνίδι τους, αλλά εκεί που έπρεπε είχαν την επιθετικότητα μέσα στο DNA τους.

Η Barcelona δεν θα είναι ποτέ η ίδια χωρίς αυτούς τους παίκτες. Παίκτες όπως ο Sergio Ramos και ο Pigue που παίζουν άμυνα μπορούν να γίνουν και οι καλύτεροι επιθετικοί. Από την άλλοι παίκτες όπως ο Suarez και Aguero μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι αμυντικοί. Συμπέρασμα είναι ότι στο υψηλότερο επίπεδο, όλοι ξέρουν ποτέ να παίξουν αμυντικά και να κρατήσουν κατοχή και πότε να βάλουν την Επιθετικότητα μέσα στο παιχνίδι τους.

Είτε ειστε αμυντικοί είτε είστε επιθετικοί πρέπει να είστε δολοφόνοι και άγιοι ταυτόχρονα. Το κλειδί είναι η μνήμη και κανένας δεν καλλιέργει την μνήμη του παίκτη. Απλά γιατί πρέπει να μάθεις στον παίκτη να φωτογραφίζει μέσα στο μυαλό του και να προβλέψει τι θα γίνει στην κάθε φάση. Να την διαβάσει σωστά και να βρεθεί στο κατάλληλο χώρο, την κατάλληλη στιγμή και να κάνει το καλύτερο πράγμα.

Όπως ένα παίκτη Grand Master στο σκάκι πρέπει να ξέρει τις επόμενες 50 κινήσεις και αυτό θα το μάθει με την βοήθεια του Ψυχολόγου του που καταλάβει από ποδόσφαιρο και θα τον κάνει ήρεμο αλλά ταυτόχρονα και επιθετικό εκεί που πρέπει!!! Θα τον βοηθήσει να έχει φωτογραφική μνήμη και να εφαρμόσει την προπόνηση μέσα στο παιχνίδι του!!! Να εφαρμόσει ότι έχει μάθει από τα 7 του στο παιχνίδι του. Να θυμηθεί τα λάθη του και να μην τα ξανά κάνει.

Ακόμα και η πιό δυσάρεστη θεωρητικά κατάσταση μπορεί να είναι εκείνη που κάνει το “click” στον παίκτη αν την ερμηνεύσει σωστά το μυαλό του. Πρέπει ο σύγχρονος ο παίκτης όχι μόνο να ξέρει ποδόσφαιρο αλλά να καταλάβει από ποδόσφαιρο. Εκεί που ο ψυχολόγος θα ρωτήσει τον παίκτη πως το σκέφτηκες και έκανες αυτή την κίνηση και ο παίκτης δεν μπορεί να απαντήσει είναι εκεί που γίνεται το “click”. Στη Κύπρο θέλουμε στρατιώτες, αλλά δεν τους δίνουμε τις σφαίρες να πολεμούν. Τους κάνουμε απλούς και φιλότιμους, αλλά όχι commando και δολοφόνους.

Την ώρα που πρέπει να πολεμήσουν και φεύγουν από κοντά μας δεν μπορούν να σταθούν στα δύο τους πόδια στο υψηλότερο επίπεδο. Στο υψηλότερο επίπεδο έχουν μόνο χώρο και θέση τα καλά παιδιά που αγαπάνε το ποδόσφαιρο, αλλά ταυτόχρονα έχουν και το αλήτικο μέσα τους. Δίνουν και την ψυχή τους για το ποδοσφαιρο. Δουλεύουν σκληρά καθημερινά για να μάθουν ποδόσφαιρο, αλλά ταυτόχρονα δουλεύουν και έξωαγωνιστικά για να καταλάβουν από ποδόσφαιρο.

Να είναι καλά παιδιά αλλά να έχουν και το αλήτικο μέσα στο DNA τους. Δεν προχωράει ο πιο δυνατός στο υψηλότερο επίπεδο αλλά αυτός που μπορεί να προσαρμόσει το παιχνίδι του ανάλογα με την κατάσταση του παιχνιδιού και την φιλοσοφία αλλά και το σύστημα του προπονητή του!! Το… αλήτικο το DNΑ με σύνδεσμο το DNA του καλού παιδιού ανάλογα με την κατάσταση είναι το κλειδί της επιτυχίας. Mην κάνετε το παιδι σας μόνο δυνατό σωματικά Κάνετε το παιδί σας δυνατό στο μυαλό γιατί η ζωή και η καταστάσεις, αλλά και οι απαιτήσεις της ζωής αλλάζουν συνεχώς!!

Flight or Fight λοιπόν. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν από εκεί αλλά το κλειδί είναι να έχεις την μνήμη να ξέρεις πότε να τα εφαρμόσει κάποιος στο παιχνίδι του και να κάνει τις κατάλληλες εικόνες που θα τον πάρουν στο premier League. Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου έχουν παίκτη που έβαλε έστω και ένα γκολ στο premier League. H Κύπρος όχι. Και όπως παραδέχεται η ΚΟΠ και μπράβο στους ανθρώπους κάτι κάνουμε λάθος. Μην ξεχνάτε λοιπόν το έξωαγωνιστικό κομμάτι λοιπόν. Δεν είναι τυχαίο που σε κάθε κορυφαία Ακαδημία στο εξωτερικό υπάρχουν 16 ψυχολόγοι. Το προσωπικό είναι περισσότερο από τους παίκτες. Αλλά έστω και ένα μπορούμε και αν αυτό το άτομο καταλάβει από ποδόσφαιρο και έχει ένα προπονητή δίπλα του που καταλάβει και εκείνος μπορούν να γίνουν θαύματα!!

Previous articleΖλάταν: Ο γηραιότερος σκόρερ της Serie A
Next articleΧάμιλτον: Ξεπέρασε Σένα με νέο ρεκόρ
Η πιο ωραία ντρίμπλα σε δημιουργία και εκτέλεση από τον θρυλικό Ροναλντίνιο. Η τύπισσα είναι χίπισσα… τρελή για τα καλά και χωρίς να πίνει ούτε ένα καφεδάκι! Με μια μπυρίτσα όλη μέρα, παρακολουθεί μανιακά ότι αθλητικό παίζει στην τηλεόραση. Δηλώνει θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου και οι ρετρό ιστορίες είναι αυτές που την κάνουν να ζει και να αναπνέει.