Μιχάλης Ζαμπάς: Η τραγική ιστορία του πρωταθλητή Κύπρου της επιτραπέζιας αντιφαίρισης

942
Το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στην Κύπρο υπήρξε ένα απ’ τα δημοφιλέστερα κατά το παρελθόν και ειδικότερα τη δεκαετία του 1970. Η αντίστοιχη Ομοσπονδία πήρε επίσημα σάρκα και οστά το 1963 και μάλιστα η Κύπρος, ανέδειξε αρκετούς ταλαντούχους αθλητές. Ένας από τους κορυφαίους ήταν και ο Μιχάλης Ζαμπάς του ΑΠΟΕΛ.

Ο Μιχάλης Ζαμπάς γεννήθηκε στις 5 Μαϊου 1954 και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου. Απ’ εκεί αποφοίτησε από το πρακτικό τμήμα με άριστα. Ο Ζαμπάς σε έξι διοργανώσεις του εφηβικού ατομικού πρωταθλήματος που είχαν γίνει τότε είχε αναδειχθή πρωταθλητής.

Ο Ζαμπάς άνηκε στην ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης του ΑΠΟΕΛ και ήταν πρωταθλητής Κύπρου, εκπροσωπώντας μάλιστα τη χώρα σε διεθνείς διοργανώσεις, προσφέροντάς της μεγάλες επιτυχίες. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 1974, λίγο πριν από την θηριωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, είχε εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Πανασιατικό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης που έγινε στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

Η τουρκική εισβολή που έκοψε το νήμα της ζωής του

Ο Ζαμπάς λογάριαζε να απωληθεί απ’ τον στρατό (είχε καταταχθεί τον ιούλιο του 1972) και έπειτα να συνεχίσει το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, παράλληλα με τις σπουδές του στην Ελλάδα, παίρνοντας κάποια μετεγγραφή σε αθηναϊκό σύλλογο. Εντούτοις, δυστυχώς το πραξικόπημα και η εισβολή τον πρόλαβαν…

Ο Μιχάλης Ζαμπάς ήταν ένας από τους πολλούς αθλητές του νησιού που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα το 1974. Ο Ζαμπάς υπηρετούσε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά ως Ανθυπίλαρχος στην 23η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων στην Κοκκινοτριμιθιά. Με την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου 1974, πήρε διαταγή και μετέβη επικεφαλής ουλαμού αρμάτων στην περιοχή της ΕΛΔΥΚ και συμμετείχε στις μάχες ενάντια στις τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή Κιόνελι.

Σε μια απ’ τις μάχες που έγιναν εκεί, την 21 Ιουλίου, το άρμα του ακινητοποιήθηκε και τέθηκε εκτός μάχης από μηχανική βλάβη. Ο ίδιος και το πλήρωμα του επέστρεψαν στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου και συνέχισαν να μάχονται ενάντια στους εισβολείς. Σκοτώθηκε τελικά στις 22 Ιουλίου 1974 κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ από την τουρκική αεροπορία. Παρέμενε στον κατάλογο των αγνοουμένων μέχρι τον Ιούνιο του 2001, όταν έγινε η αναγνώριση της ταυτότητάς του με τη μέθοδο DNA. Η κηδεία του έγινε από τον Ιερό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη και τα οστά του ενταφιάστηκαν στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας.

Το έπαθλο στη μνήμη του…

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Τεθωρακισμένων σε συνεργασία με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, τιμώντας τον ήρωα αθλητή καθιέρωσε το «Έπαθλο Μιχαλάκη Ζαμπά» το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στον καλύτερο έφηβο αθλητή της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.