Δημήτρης Ιωάννου: Ο ηγετικός «Σκούλλος» του κυπριακού ποδοσφαίρου

376
Ο Δημήτρης Ιωάννου γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1968 και έμεινε για πάντα γνωστός ως «Σκούλλος» των κυπριακών γηπέδων, παρατσούκλι που απέκτησε φυσικά λόγω της παφήτικης καταγωγής του. Ο Δημήτρης Ιωάννου θεωρείται ένας από τους καλύτερους στόπερ της γενιάς του, αλλά και ευρύτερα του κυπριακού ποδόσφαίρου την δεκαετία του ’90. 

Ο Δημήτρης Ιωάννου ήταν ένας σκληροτράχηλος αμυντικός που δεν μπορούσε εύκολα να αντιμετωπίσει ο αντίπαλος επιθετικός λόγω του σωματότυπού του και της δύναμης που τον χαρακτήριζε. Ο Ιωάννου πρωταγωνίστησε τόσο σε Απόλλωνα Λεμεσού, όσο και σε Ανόρθωση Αμμοχώστου. Στα τελικά στάδια της καριέρας του, αγωνίστηκε σε Ολυμπιακό Λευκωσίας και ΑΕΠ Πάφου. Αγωνίστηκε, επίσης, σε 44 παιχνίδια με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, διατελώντας χρέη αρχηγού.

Απ’ την Πάφο στον Απόλλωνα

Συγκεκριμένα, σε ηλικία 20 ετών, ο Ιωάννου πήρε μεταγραφή από τον ΑΠΟΠ Πάφου για τον Απόλλωνα Λεμεσού, για το ποσό των 45.000 λιρών. Στον Απόλλωνα, παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 1996 και κέρδισε δύο πρωταθλήματα (1991,1994) όντας βασικό στέλεχος και με καθοριστικέ εμφανίσεις θα λέγαμε ειδικά σ’ αυτό του 1994. Ο Ιωάννου στον αγώνα με την Ομόνοια στο Τσίρειο που η ομάδα του ήθελε νίκη για να πάρει τον τίτλο ήταν ο άνθρωπος που με κεφαλιά έφερε το παιχνίδι στα ίσα (1-1) λίγο πριν ο Σπόλιαριτς κάνει την ανατροπή.

Το όνειρο του Κίκη Κωνσταντίνου

Τον Ιανουάριο του 1996, η Ανόρθωση έκανε αστραπιαία την κίνηση της, αφού ο Ιωάννου ήταν διακαής πόθος του προέδρου της ομάδας, Κίκη Κωνσταντίνου. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής παλαιότερα, ο Κίκης Κωνσταντίνου τον θεωρούσε καρδιά του Απόλλωνα και θα έκανε τα πάντα για να τον αποκτήσει, προκειμένου να εκθρονίσει την πρωτοκαθεδρία των Λεμεσιανών.

Η ρήτρα στη μεταγραφή-ρεκόρ

Η Ανόρθωση μάλιστα είχε βγάλει από τα ταμεία της το πολύ μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της εποχής, των 240.000 λιρών και που θα έφθανε αργότερα τις 290.000 λίρες, λόγω σχετικής ρήτρας που υπήρχε στο συμβόλαιό του με τον Απόλλωνα. Η εν λόγω ρήτρα προνοούσε πως εάν ο Ιωάννου έπαιζε ενάντια στον Απόλλωνα, τότε η Ανόρθωση υποχρεούτο να καταβάλει επιπλέον 50 χιλιάδες λίρες!

Κάτι που έγινε αφού ο Ιωάννου αγωνίστηκε σε ένα ματς απέναντι απ’ την παλιά του ομάδα, και ως εκ τούτου τα χρήματα που καταβλήθηκαν στον Απόλλωνα από την Ανόρθωση ήταν κατά 50 χιλιάδες λίρες περισσότερα. Αξίζει να σημειωθεί πως η προηγούμενη μεταγραφή ρεκόρ, ήταν 3 χρόνια νωρίτερα (1993), όταν και πάλι η Ανόρθωση δαπάνησε 120 χιλιάδες λίρες, προκειμένου να ντύσει στα κυανόλευκα, το τότε μεγάλο ταλέντο της εποχής, τον Δημήτρη Ασσιώτη που αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό.

Ο Ιωάννου παρέμεινε στην Ανόρθωση μέχρι το 2001. Με την Βαρωσιώτικη ομάδα, ο Παφίτης αμυντικός θα κατακτήσει 4 πρωταθλήματα (1997, 1998, 1999, 2000) και ένα κύπελλο (1998). Ήταν απ’ τους παίκτες που αγαπήθηκε και μισήθηκε έντονα, αποτελώντας δίχως αμφιβολία, τον αμυντικό-σταρ στην εποχή του.