Αντώνης Παπαδόπουλος: Ο φλογερός οραματιστής της Ανόρθωσης

0
88

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 26 Μαΐου του 1929. Από τα παιδικά του χρόνια, τα οποία έζησε στον Άγιο Μέμνονα, ξεχώριζε για το ήθος του, αλλά και για την έφεση του στον αθλητισμό. Πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων Κυπρίων αθλητών, που ασχολήθηκε με τον στίβο, το ποδόσφαιρο, την πετόσφαιρα, ενώ διετέλεσε γυμναστής και προπονητής. Το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με αυτό της Ανόρθωσης, ενώ το ιδιόκτητο ποδοσφαιρικό στάδιο του συλλόγου (τόσο η προσωρινή έδρα στη Λάρνακα, όσο και εκείνο της προσφυγιάς) φέρει το όνομά του.

Ως αθλητής ξεκίνησε από το στίβο, λαμβάνοντας για πρώτη φορά μέρος σε αγώνες στις 17 Απριλίου 1947, στο στάδιο ΓΣΕ, στους 32ους Παγκύπριους Αγώνες Στίβου. Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στην Ανόρθωση και έως το 1950 ήταν βασικό στέλεχος της ποδοσφαιρικής ομάδας. Το 1950 πήγε για σπουδές στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής. Στην Ελλάδα ήταν μέλος της ΑΕΚ, της οποίας διετέλεσε και αρχηγός, ενώ στους Πανελλήνιους Αγώνες του 1953 της Αλεξανδρούπολης υπήρξε σημαιοφόρος της. Παρόλο που θα μπορούσε να παραμείνει στην ΑΕΚ, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1954, προτίμησε να επιστρέψει στην Κύπρο και στην Ανόρθωση, την ομάδα της καρδιάς του. Διετέλεσε μάλιστα προπονητής και αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας (1954-1955). Παράλληλα, ήταν γυμναστής στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου.

Κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-1959 ήταν αγωνιστής και από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΕΟΚΑ και είχε το ψευδώνυμο «Άγρας». Το 1955 συνελήφθη μέσα στο οίκημα της Ανόρθωσης και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς, από τα οποία εννέα μήνες αργότερα απέδρασε και κατέφυγε στα βουνά ως αντάρτης. Στις 3 Μαρτίου 1957 βρισκόταν με τον ήρωα και φίλο του Γρηγόρη Αυξεντίου στο κρησφύγετο του στο Μαχαιρά μαζί με άλλους δύο συμπολεμιστές τους. Οι Άγγλοι περικύκλωσαν το κρησφύγετο. Ο υπαρχηγός Αυξεντίου έδωσε εντολή στους συναγωνιστές τους να παραδοθούν, ενώ ο ίδιος έμεινε μέσα στο κρυσφήγετο. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος συνελήφθη, ενώ ο Γρηγόρης Αυξεντίου πυρπολήθηκε από τους Άγγλους και έπεσε ηρωικά μαχόμενος.

Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου του 1960, διετέλεσε πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ Κύπρου (ΤΕΣΚ), προϊστάμενος σωματικής υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ). Στις 2 Αυγούστου του 1981, έκανε το τελευταίο μεγάλο άλμα του για τον παράδεισο. Η μνήμη του και το μεγάλο πνεύμα του συντροφεύει την Ανόρθωση και την Κύπρο γενικότερα. Από το 1986 το όνομα του κοσμεί το προσωρινό ιδιόκτητο στάδιο της Ανόρθωσης, αλλά και το γήπεδο της προσφυγιάς «Στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος», ως ελάχιστη ένδειξη τιμής, αναγνώρισης και μνήμης. Στις 28 Ιανουαρίου του 1998 τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, η οποία τοποθετήθηκε έξω από το στάδιο.