Γιαννάκης Παπαϊωάννου: Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκοτώθηκε στην τουρκική εισβολή

219
Ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα Λεμεσού, Γιαννάκης Παπαϊωάννου, ήταν ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που σκοτώθηκε τόσο άδικα μα και ηρωικά, κατά την έναρξη της τουρκικής εισβολής του 1974. Ο νεαρός επιστρατεύτηκε άμεσα και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις στις τουρκοκυπριακές συνοικίες της ευρύτερης περιοχής Λεμεσού, ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, δίνοντας τελικά τη ζωή του στην πατρίδα.
Ένα ανερχόμενο ταλέντο και το Κύπελλο του 1967

Ο Γιαννάκης Παπαϊωάνου αποτελούσε έναν απ’ τους πιο ταλαντούχους και εξελίξιμους τερματοφύλακες του Απόλλωνα και του κυπριακού ποδοσφαίρου γενικότερα. Μάλιστα, το 1967 – μαθητής ακόμη στην έκτη τάξη του Β’ Γυμνασίου Αρρένων Λεμεσού, στάθηκε κάτω από τα δοκάρια και συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του Κυπέλλου, όταν ο Απόλλωνας νίκησε στον τελικό την Αλκή με 1-0, με τέρμα του Αντώνη Παναγίδη. Αυτή ήταν δε η δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Απόλλωνα και η τρίτη συνεχόμενη παρουσία του σε τελικό!

Ο Γιαννάκης αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην πρώτη ομάδα του Απόλλωνα στα 16 του χρόνια (!) αφού τα φυσικά του προσόντα ήταν τέτοια που του έδιναν μεγάλο πλεονέκτημα. Ο Γιαννάκης ήταν πανύψηλος και διέθετε εξυπνάδα, πολύ καλά αντακλαστικά και ποδοσφαιρικό θράσος.

Η εισβολή και ο τραγικός θάνατος απόρροια της καλοσύνης του…

Ο Γιαννάκης Παπαϊωάννου έχασε τη ζωή του την ίδια μέρα της εισβολής όταν έφυγε από το στρατόπεδο των Πολεμιδιών, το πρωί της 20ης Ιουλίου του 1974, μαζί με το μέλος του Απόλλωνα, Σπύρο Πετούση, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε εκείνη τη μαύρη μέρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Γιαννάκης εισήλθε στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σε ένα σπίτι στην τουρκοκυπριακή συνοικία, όπου οι πληροφορίες έλεγαν ότι πιθανώς να υπήρχαν οπλισμένοι Τούρκοι. Μπαίνοντας μέσα στο σπίτι, είδε μόνον ένα νεαρό Τουρκοκύπριο να βρίσκεται φοβισμένος στο πάτωμα. Ο Γιαννάκης δεν ήθελε να του κάνει κακό. Αντίθετα, του χαμογέλασε, κατέβασε το όπλο του και πήγε να φύγει. Γυρνώντας, δέχθηκε έναν πυροβολισμό πισώπλατα από το όπλο που ο νεαρός Τουρκοκύπριος είχε κρυμμένο. Η σφαίρα διαπέρασε τον Γιαννάκη και καρφώθηκε και στον άλλο νεαρό στρατιώτη που ήταν μαζί του, τον Νίκο. Οι δυο πέθαναν ακαριαία. Ο Γιαννάκης από καλοσύνη…

Τρεις μέρες αργότερα, στις 23 Ιουλίου 1974, στις τρεις τις απόγευμα, συνήλθε έκτακτα το Διοικητικό Συμβούλιο του Απόλλωνα, με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Υάκινθο Ευγενίου και κατέγραψε «με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας τον ηρωϊκόν θάνατον των τριών εκλεκτών μελών του Απόλλωνος, ήτοι του Ιωάννη Παπαϊωάννου, ποδοσφαιριστού, του Ελισσαίου Ελισσέως, μέλους του χορευτικού συγκροτήματος και του Σπύρου Πετούση, εκλεκτού μέλους του ομίλου».