Ποδοσφαιρική παράνοια level Καραϊβική

92
Κατά καιρούς έχουμε δει περίεργους κανόνες σε διοργανώσεις ποδοσφαίρου. Απ’ το ασημένιο τέρμα (που όλοι μας το τιμάμε), το χρυσό τέρμα επίσης και αρκετούς ακόμη. Κανένας όμως κανόνας δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που υπήρξε στο κύπελλο Καραϊβικής (Shell Cup) το 1994, ο οποίος και έγινε θέμα συζήτησης στο τουρνουά μιας και βρήκε εφαρμογή σε ένα απ’ τα πιο περίεργα παιχνίδια.

Ο κανόνας

Σε περίπτωση που αγώνας πήγαινε στην παράταση, τότε το πρώτο τέρμα, όχι μόνο θα λογιαζόταν ως χρυσό, άρα θα έδινε τη νίκη, αλλά θα μετρούσε και διπλό! Και αν ως εδώ λες όλα καλά, προσθέτουμε το δεύτερο στοιχείο, πως κανένας αγώνας δεν μπορούσε να τελειώσει ισόπαλος!

Ο αγώνας

Barbados εναντίον Grenada. Εντάξει δεν το λες και το πιο εμπορικό παιχνίδι στον πλανήτη ή έστω από αυτά που θα αφιερώσεις χρόνο με την παρέα, πίτσα – μπύρες κλπ για να απολαύσεις απ’ τον καναπέ σου. Πίσω όμως στον αγώνα μας, ο οποίος ήταν προκριματικός για την τελική φάση… H Barbados έπρεπε να κερδίσει το παιχνίδι με δυο τέρματα διαφοράς για να πάρει την πρόκριση, και αν δεν το πετύχαινε αυτό τότε η Grenada θα προκρινόταν. Ισοπαλία είπαμε δεν υπήρχε… κάποιος θα έπρεπε να κερδίσει και αυτό θα κρινόταν στην… παράταση.

Το αυτογκολ της πρόκρισης

Προσπερνούμε όμως μεγάλο μέρος του αγώνα και πάμε στο ψητό και τα τελευταία λεπτά. Η Barbados είχε το προβάδισμα με 2-1, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό και το γνώριζε καλά τα τεχνικό επιτελείο. Γι’ αυτό ακριβώς και ο προπονητής έδωσε μια απρόσμενη εντολή. Κάλεσε τους παίκτες του να βάλουν αυτογκόλ (2-2), ώστε ο αγώνας να οδηγηθεί στην παράταση και αν έβρισκε εκεί το τέρμα, το τελικό σκορ θα έγραφε 4-2 και θα έδινε φυσικά την πρόκριση!!!

Και φυσικά για να γράφουμε τόσα χρόνια μετά την ιστορία, η ομάδα του Barbados έβαλε το αυτογκόλ και ο αγώνας όχι μόνο οδηγήθηκε στην παράταση με το 2-2, αλλά η ομάδα τους σκόραρε και ένα εκεί με το τελικό σκορ να είναι το πολυπόθητο 4-2. Με αυτό τον τρόπο η Barbados πήρε τη νίκη και την πρόκριση στη τελική φάση του τουρνουά! Από τότε δεν εμφανίστηκε ποτέ άλλο τουρνουά με αντίστοιχο κανονισμό και μάλλον καθόλου τυχαία…!