Βόρεια Κορέα-«Στάδιο Ρουνγκράντο 1ης Μαΐου»: Το μεγαλύτερο στάδιο του κόσμου σ’ ένα μυστήριο καθεστώς

197
Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει «βαλίτσες» για το «Στάδιο Ρουνγκράντο 1ης Μαΐου» της Eθνικής Ομάδας της Βόρειας Κορέας.

Το Στάδιο Ρουνγκράντο 1ης Μαΐου βρίσκεται στην Πιονγιάνγκ, η οποία αποτελεί την πρωτεύουσα και συγχρόνως τη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Κορέας. Συγκεκριμένα, το στάδιο βρίσκεται στο νησί Rungra που κείται στη μέση του ποταμού Taedong και μοιάζει σαν άνθος μανόλιας. Το συγκεκριμένο στάδιο άρχισε να κατασκευάζεται το 1986, ολοκληρώθηκε η ανέγερσή του το 1989 και άνοιξε τις πύλες του την Πρωτομαγιά του 1989. Πρόκειται για το μεγαλύτερο στάδιο παγκοσμίως, αφού δύναται να φιλοξενήσει έως και 150 χιλιάδες άτομα στις κερκίδες του! Ένας πολύ μεγάλος αριθμός σε σύγκριση με τα εντυπωσιακά και γεμάτα μεν, μικρότερα σε χωρητικότητα δε ευρωπαϊκά γήπεδα.

Το Στάδιο Ρουνγκράντο May Day, όπως ήταν και η αρχική του ονομασία, χρησιμοποιείται από τη Βόρεια Κορέα για διάφορους σκοπούς. Όπως είναι λογικό, ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων. Έτσι και το Ρουνγκράντο. Η διεξαγωγή μερικών αγώνων της Εθνικής Ανδρών και Γυναικών της Βόρειας Κορέας, όπως και της ποδοσφαιρικής ομάδας 25/4 Τσέγιουκταν, δηλαδή του Αθλητικού Ομίλου 25ης Απριλίου, αποτελεί τη μια και προφανή χρήση του σταδίου.


Διαβάστε το αφιέρωμα: Όταν η Βόρειος Κορέα υποδέχτηκε την Νότιο Κορέα


Πάντως, η ομάδα της 25ης Απριλίου συνδέεται άρρηκτα με τον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό. Μεγάλος της αντίπαλος η Άμροκανγκ που ανήκει στο Υπουργείο Λαϊκής Ασφάλειας, καθώς και η Πιόνγκγιανγκσι, η οποία συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κορέας και δε συνδέεται με κάποιο υπουργείο. Η 25/4 Τσέγιουκταν έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα 20 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα Βόρειας Κορέας.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χρήσεις του σταδίου, το συγκεκριμένο γήπεδο χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις, φεστιβάλ, αθλητικές διοργανώσεις και διασκέψεις. Έχει φιλοξενήσει διάφορες… μορφές προπαγάνδας του Βορειοκορεατικού καθεστώτος, μέχρι και… δημόσιες εκτελέσεις! Συγκεκριμένα, στο Ρουνγκράντο διεξάγονται οι εορτασμοί προς τιμήν του Κιμ Ιλ-σονγκ, ανώτατου ηγέτη της χώρας από το 1948 μέχρι και το 1994. Όταν απεβίωσε, ανακηρύχθηκε ως ο Αιώνιος Πρόεδρος της Βόρειας Κορέας. Επίσης εκεί γίνεται το απαράμιλλης ομορφιάς φεστιβάλ μαζικής γυμναστικής, τέχνης και αρμονίας του Arirang, ενώ εκεί έλαβε χώρα και η μοναδική επίσκεψη υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα.

Σίγουρα, μολονότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας είναι πολύ ιδιαίτερο, το Στάδιο Ρουνγκράντο 1ης Μαΐου είναι ένα όμορφο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα σε μία χώρα που βέβαια δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό λόγω του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού.