Στάδιο «Μουνισιπάλ ντε Αβέιρο»: Το πιο πολύχρωμο γήπεδο στον κόσμο

100
Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει «βαλίτσες» για το ιδιαίτερο στάδιο «Μουνισιπάλ ντε Αβέιρο» στην Πορτογαλία.

Πρόκειται για ένα γήπεδο με μια φοβερή ιδιαιτερότητα. Βλέποντας φωτογραφίες του, η πανσπερμία χρωμάτων εντός κι εκτός του γηπέδου προκαλεί την εύλογη απορία, εάν ο Πορτογάλος αρχιτέκτονας του Τόμας Ταβέιρα βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών κατά το σχεδιασμό του ή απλώς ήταν μεγάλος οπαδός των Lego! Το γήπεδο βίσκεται φυσικά στην πόλη Αβέιρο και σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες του Euro 2004. Χτίστηκε το 2003 και κόστισε περίπου 62 εκατομμύρια ευρώ. Διαθέτει χωρητικότητα 32.830 θεατών, καθιστώντας το ως το πέμπτο μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία.

Το φιλόδοξο σχέδιο του σταδίου που συνδυάζει ένα απλό και συνάμα ελκυστικό σχήμα με ζωηρά χρώματα γύρω απ’ ολόκληρο το στάδιο, μεταδίδοντας μια αίσθηση χαράς και θετικής αύρας, το καθιστά κατάλληλο για εορταστικές αθλητικές εκδηλώσεις. Εξού και χρησιμοποίηθηκε για δυο αναμετρήσεις του τέταρτου ομίλου στο Euro 2004 (Τσεχία-Λετονία 2-1 και Ολλανδία-Τσεχία 2-3), σε αναμετρήσεις της εθνικής Πορτογαλίας, αλλά και σε αγώνες του Supertaça Cândido de Oliveira (Πορτογαλικό Σούπερ Καπ).

Ο αρχιτέκτονας επέλεξε συνειδητά τα έντονα χρώματα στο εξωτερικό του σταδίου για να δώσει μια αίσθηση κίνησης και ένα εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, το γήπεδο μοιάζει με ένα μεγάλο παιχνίδι Lego ή μια πολύχρωμη παραγκούπολη. Η πολυχρωμία και ο δυναμισμός του σταδίου αντικατοπτρίζονται επίσης στο εσωτερικό, όπου οι τέσσερις κερκίδες περιέχουν καμπυλόγραμμο προφίλ και πολύχρωμα καθίσματα (κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, μπλε, άσπρα και μαύρα). Γενικώς, όταν ακόμη το γήπεδο έχει αρκετές κενές θέσεις, τα χρώματα δεν επιτρέπουν ποτέ αυτό να φαίνεται οπτικά.