Δήμητρα Παύλου: Το όνειρο μεγάλης καριέρας στην αντισφαίριση, με πρότυπο την ξαδέρφη της, Μαρία Σάκκαρη

1200
Η Δήμητρα Παύλου αποτελεί ένα κομμάτι του νέου αίματος της ελληνικής αντισφαίρισης. Αναρριχάται συνέχεια στην παγκόσμια κατάταξη της ITF (Juniors) και αυτή τη χρονιά έχει μέχρι στιγμής ένα εντυπωσιακό ποσοστό νικών, της τάξης του 89%! Ακολουθώντας τα χνάρια του παππού της, καθώς και της γνωστής σε όλους μας ξαδέρφης της, ονόματι Μαρία Σάκκαρη, η Δήμητρα επιχειρεί να χαράξει τη δική της πορεία στον χώρο του τένις. Οι πρόσφατες και πάμπολλες επιτυχίες της σε μονά και διπλά σε Λάρνακα και Σκόπια ήταν μονάχα η αφορμή για την πραγματοποίηση αυτής της αποκλειστικής συνέντευξης από το Goleador.org.

Πώς άρχισες την ενασχόλησή σου με το άθλημα του τέννις;

«Η ενασχόλησή μου με το τέννις άρχισε όταν ήμουν 6 χρόνων. Έχω την τύχη να είναι παππούς μου ένας από τους καλύτερους προπονητές της Ελλάδας. Παρότι μου είχε πολύ αδυναμία, δίσταζε να αρχίσει να με προπονεί γιατί όπως έλεγε ήμουν ζωηρή και φοβόταν πως θα του ήμουν ανυπάκουη. Όμως τον έπεισα να με προπονήσει και ευτυχώς, γιατί όπως εκείνος μου λέει, από το πρώτο μάθημα διέκρινε σε μένα το ταλέντο να μπορέσω να ασχοληθώ πιο σοβαρά, όμως μόνο αν σε κάθε προπόνηση ίδρωνα την μπλούζα μου. Επίσης είχα την τύχη να μεγαλώνω μέσα στον ιστορικό Όμιλο Αντισφαιρίσεως Αθηνών, όπου το σπουδαίο αθλητικό του Τμήμα με αγκάλιασε από τη νηπιακή ηλικία».

Τι είναι για σένα η αντισφαίριση;

«Η αντισφαίριση για μένα δεν είναι απλώς ένα άθλημα. Είναι το κέντρο της ζωής, η εργασία μου, η ψυχαγωγία μου, η λαχτάρα μου, τα όνειρά μου. Η ενασχόλησή μου με το τέννις θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οικογενειακή μας παράδοση, αφού είτε με ερασιτεχνικό είτε με επαγγελματικό τρόπο, πολλά μέλη της οικογένειάς μου ασχολούνται με αυτό».

Πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις το σχολείο με την αντισφαίριση; Πόσο εύκολο είναι;

«Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να συνδυάζεις το σχολείο με τον πρωταθλητισμό. Στη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο στην εκπαίδευση που να μπορεί να υποστηρίξει ένα παιδί που κάνει πρωταθλητισμό. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό για τους αθλητές. Είναι πολύ κουραστικό να γυρίζεις από την προπόνηση κουρασμένος και να πρέπει να μελετήσεις και να προετοιμαστείς για την επόμενη μέρα και γενικά να είσαι όλη την ημέρα με ένα άγχος να τα προλάβεις όλα. Εγώ είμαι τυχερή γιατί έχω έναν πολύ καλό διευθυντή στο σχολείο μου, που με στηρίζει και με βοηθά σε ό,τι χρειαστώ με πολλή κατανόηση και ευγένεια».

Ποια είναι η αγαπημένη σου επιφάνεια και γιατί;

«Όταν ήμουν πιο μικρή πίστευα ότι η αγαπημένη μου επιφάνεια ήταν το χώμα. Μεγαλώνοντας όμως και όταν άρχισε το σώμα μου να έχει καλύτερη συναρμογή και δυναμική, αγαπημένη μου επιφάνεια έγινε η σκληρή (hard), γιατί έχω καλύτερα πατήματα και τα χτυπήματα μου είναι πιο αποτελεσματικά».

Ποια είναι η άποψή σου για το underarm serve; Βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχει μπει στις προτιμήσεις κάποιων τενιστών.

«Αυτή τη στιγμή το underarm serve θεωρείται από πολλούς ασέβεια προς τον αντίπαλο και συνήθως γίνεται αν θέλεις να κάνεις «πλάκα». Όμως πολλές φορές βλέπουμε να χρησιμοποιείται για λόγους τακτικής ή και για λόγους τραυματισμών. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί σαν χτύπημα στο μέλλον, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δε μου αρέσει ιδιαίτερα».

Ποια είναι τα πρότυπά σου και γιατί;

«Μεγαλύτερο μου πρότυπο φυσικά είναι η ξαδέλφη μου Μαρία Σάκκαρη. Θαυμάζω όμως πολύ και τη Serena Williams που θεωρώ ότι είναι η καλύτερη τενίστρια όλων των εποχών, καθώς αυτά που έχει κατορθώσει είναι απλώς… ακατόρθωτα. Μια ακόμα γυναίκα που θεωρώ πρότυπό μου και έμαθα για αυτήν τα τελευταία χρόνια είναι η Billie Jean King, γιατί χωρίς τους αγώνες που έδωσε υπέρ της ισότητας των φύλων, το γυναικείο τέννις δε θα ήταν σήμερα όπως το ξέρουμε».

Τι θαυμάζεις περισσότερο στην ξαδέρφη σου, Μαρία Σάκκαρη;

«Στη Μαρία θαυμάζω πάρα πολλά. Πιο πολύ θαυμάζω την εργατικότητά της και την προσήλωσή της στους στόχους της. Από πολύ μικρή έκανε τα πάντα με απίστευτο επαγγελματισμό, με απίστευτη σκληρή δουλειά, με μεγάλη όρεξη και διάθεση. Θαυμάζω πολύ επίσης την επιμονή της, τη γενναιότητά της, το πείσμα της και που ποτέ δεν τα παρατάει μέχρι τον τελευταίο πόντο. Επίσης θαυμάζω που μπορεί να συνδυάζει το να είναι μια πολύ καλή αθλήτρια μέσα στα γήπεδα και ένα σπουδαίο και καλό κορίτσι εκτός γηπέδων».

Πώς νιώθεις που ένα μέλος της οικογένειάς σου βρίσκεται στα σαλόνια της
παγκόσμιας αντισφαίρισης; Φαντάζομαι πως είσαι πάρα πολύ χαρούμενη με τις επιτυχίες της Μαρίας, εντούτοις νιώθεις ένα βάρος, κάποια πίεση για τη μελλοντική σου πορεία λόγω και των επιτευγμάτων της Μαρίας ή δε δίνεις βάση σε αυτά;

«Είμαι πάρα πολύ περήφανη για τη Μαρία. Ίσως είμαι και η μεγαλύτερη θαυμάστριά της. Αυτά που έχει καταφέρει στο παγκόσμιο τένις είναι απίστευτα για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν αισθάνομαι κανένα βάρος από τις επιτυχίες της, ίσα ίσα που πιστεύω πως η Μαρία έκανε έμενα και όλα τα μικρότερα κορίτσια που ασχολούνται με το τέννις να πιστέψουμε ότι τα όνειρα μας μπορούν να γίνουν αληθινά».

Πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρξει αληθινή φιλία σ’ ένα άκρως ανταγωνιστικό άθλημα όπως είναι η αντισφαίριση ή νομίζεις πως επισκιάζεται συχνά από τον ανταγωνισμό και το κέρδος;

«Η αλήθεια είναι πως σε ένα ατομικό και πολύ ανταγωνιστικό άθλημα όπως είναι το τέννις είναι ανθρώπινο πολλές φορές να επισκιάζεται η φιλία. Όμως από την άλλη επειδή ασχολούμαστε όλοι από πολύ μικρή ηλικία και βρισκόμαστε πολύ συχνά στα τουρνουά, μεγαλώνουμε μαζί και έχουμε πολλά κοινά πράγματα να μας ενώνουν. Εγώ ευτυχώς είμαι τυχερή και έχω δημιουργήσει καλές φιλίες με πολλά παιδιά που αγωνιζόμαστε μαζί από μικροί».

Πέραν της αντισφαίρισης, ως Δήμητρα, με τι επιλέγεις να ασχοληθείς στον ελεύθερο σου χρόνο και τι θεωρείς ότι σε ξεκουράζει;

«Όποτε έχω ελεύθερο χρόνο φροντίζω να συναντώ τις αγαπημένες μου παιδικές φίλες. Με ξεκουράζει να ακούω μουσική, να βλέπω θέατρο και μου αρέσει πολύ να πηγαίνω περιπάτους στο ιστορικό και αρχαιολογικό κέντρο της Αθήνας».

Πώς θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από σήμερα;

«Σε 5 χρόνια από σήμερα, ελπίζω να έχω καταφέρει να γίνω επαγγελματίας τενίστρια και να έχω δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε στο μέλλον να μπορέσω να εξελιχθώ σε τενίστρια της πρώτης 100άδας. Επίσης ελπίζω να έχω μπορέσει όσο είναι δυνατό να έχω συνδυάσει και τις σπουδές μου».

Ποιο είναι το μεγάλο σου όνειρο, σε σχέση πάντα με το τέννις;

«Το μεγάλο μου όνειρο είναι να μπορέσω να κάνω μια επιτυχημένη καριέρα στις 50 κορυφαίες του κόσμου, ώστε να μου δοθεί η δυνατότητα να μπορέσω να συμμετάσχω σε αγώνες Grand Slam και φυσικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα επίσης μεγάλο μου όνειρο είναι να αγωνιστώ στα διπλά μαζί με την ξαδέρφη μου, εκπροσωπώντας την Εθνική μας ομάδα».

Από την πλευρά μας ως συντακτική ομάδα του Goleador.org, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Δήμητρα, η οποία αφιέρωσε μέρος απ’ τον πολύτιμο χρόνο της για να μας παραχωρήσει αυτή τη συνέντευξη και να της ευχηθούμε να πραγματοποιήσει τους στόχους της, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Με αυτοπεποίθηση, αλλά συγχρόνως και προσγειωμένα, τα καλύτερα έπονται!