Ότμαρ Χίτσφελντ: Το γήπεδο των Άλπεων που χάνονται αμέτρητες μπάλες

182

Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει «βαλίτσες» για το Ότμαρ Χίτσφελντ στις Άλπεις.

Πρόκειται για ένα απ’ τα πιο παράξενα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Το στάδιο αυτό έχει τις δικές του ιδιομορφίες. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2,000 μέτρων στις ελβετικές Άλπεις και το πλήρες όνομά του είναι: «Ότμαρ Χίτσφελντ Γκσπον Αρένα», προς τιμήν του διάσημου, πρώην προπονητή της Μπάγερν, ο οποίος έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στο πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βουνών το 2008 και μαζί το όνομά του. Πρόκειται φυσικά για το γήπεδο που είναι χτισμένο στο μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ευρώπη.

Το στάδιο είναι τοποθετημένο τόσο ψηλά που για να καταλάβετε καλύτερα, η ομάδα Γκσπον που παίζει εκεί, πρέπει να ανεβαίνει με τελεφερίκ για να φτάσει στο γήπεδο! Το ίδιο φυσικά πρέπει να κάνει και όποιος επισκεφτεί αυτό το γήπεδο. Αλλά αν κάποτε πάτε εκεί, θα αξίζει τον κόπο. Και είναι πραγματικά τόσο ψηλά, που τον Χειμώνα… μετατρέπεται σε πίστα του σκι. Βρίσκεται στην κοιλάδα Σαας, στις Ελβετικές Άλπεις κοντά στα χιονοδρομικά κέντρα του Ζερμάτ και του Σαας Φεε.

Το χωριό Γκσπον, απροσπέλαστο οδικώς, αποτελείται από περίπου 70 ξύλινα σαλέ και το χειμώνα, γίνεται ένα μικρό… χιονοδρομικό κέντρο. Ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου καλύπτεται από παχύ στρώμα χιονιού από τον Νοέμβριο έως τα τέλη της άνοιξης, όταν αρχίζουν ξανά οι προπονήσεις. Οι φίλαθλοι που παρακολουθούν τα παιχνίδια της FC Γκσπον, είναι 3-4 «τρελοί» (σε ακραίες καιρικές συνθήκες) και έως 40 ή 50 το καλοκαίρι. Συνήθως, προέρχονται από το Γκσπον ή το Στάλντενριεντ, ένα μεγαλύτερο και πιο αναπτυγμένο χωριό που βρίσκεται κοντά. Αυτοί φτάνουν είτε με ένα από τα δύο τελεφερίκ, που μπορούν να μεταφέρουν έως δέκα άτομα, είτε με… αναρρίχηση 45 λεπτών.

Το τεχνητό γήπεδο, μικρότερο από το «κανονικό» λόγω της έλλειψης επίπεδης γης, χτίστηκε το 2009, 35 χρόνια μετά τη σύσταση του συλλόγου. Ένα μεγάλο δίχτυ εκτείνεται στη μία πλευρά του αγωνιστικού χώρου, προκειμένου να… σταματάει την μπάλα, κάτι που όμως δεν συμβαίνει πάντα. Η εκτίμηση είναι ότι ο σύλλογος έχει χάσει 1.000 μπάλες σε 40 χρόνια! Παρόλο που το εν λόγω γήπεδο έχει εντυπωσιακή θέα που κόβει την ανάσα, υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα. Όπως είχε πει κάποτε ένας επιθετικός της ομάδας, ο Λούκας Φούρερ: «Χάνουμε πολλές μπάλες σε κάθε προπόνηση».