Λυών-«Parc Olympique Lyonnais»: Ένα εντυπωσιακό παλάτι

151
Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει «βαλίτσες» για το «Parc Olympique Lyonnais» της ομώνυμης ομάδας της Λυών.
Το πρώτο στάδιο «Σταντ ντε Ζερλάν»

Η Ολυμπιακή της Λυών αγωνιζόταν στο «Σταντ ντε Ζερλάν» από το 1950, ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου. Το 1910, ο δήμαρχος της πόλης, Εντουάρ Ερριό, ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε την κατασκευή αθλητικού γηπέδου, με στίβο και ποδηλατοδρόμιο εντός αυτού. Το 1912, οι εργασίες υλοποίησης του έργου ξεκίνησαν κι επίσημα και ο τοπικός αρχιτέκτονας Τόνι Γκαρνιέ ήταν αυτός που ανέλαβε τον σχεδιασμό και την κατασκευή του. Εντούτοις, λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι εργασίες σταμάτησαν προσωρινά, αλλά συνεχίστηκαν μετά το 1919. Έως το 1920, το γήπεδο λειτουργούσε κανονικά, ενώ το 1926 εγκαινιάστηκε επίσημα.

Σύντομα η πίστα ποδηλασίας απομακρύνθηκε από το γήπεδο με στόχο την αύξηση της χωρητικότητάς του στις 50.000 θέσεις. Το 1984, πραγματοποιήθηκαν μικρές παρεμβάσεις στο γήπεδο από τον αρχιτέκτονα Ρενέ Γκαζί. Σε αυτές συμπεριλαμβανόταν η κατασκευή των κερκίδων «Ζαν Μπουέν» (νότια) και «Ζαν Ζορές» (βόρεια). Περαιτέρω ανακαινίσεις έγιναν φυσικά κατά την προετοιμασία του γηπέδου ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, καθώς η FIFA απαιτούσε όσα γήπεδα χρησιμοποιούνταν για διεθνείς αγώνες, να διαθέτουν θέσεις καθήμενων. Έτσι, οι δυο κερκίδες γκρεμίστηκαν και ξαναχτίστηκαν από την αρχή, ενώ ότι είχε απομείνει από τον στίβο περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου απομακρύνθηκε. Οι ανακαινίσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Αλμπέρ Κονσταντέν. Πλέον, το ανακαινισμένο «Ζερλάν» είχε χωρητικότητα που ανερχόταν στις 40.500 θέσεις.

Το νέο γήπεδο «Parc Olympique Lyonnais» εκτός κέντρου

Την 1η Σεπτεμβρίου 2008, ο πρόεδρος της Λυών, Ζαν-Μισέλ Ολά, ανακοίνωσε σχέδιο ανέγερσης νέου γηπέδου χωρητικότητας 60.000 θέσεων, με την προσωρινή ονομασία, «OL Land», το οποίο θα κατασκευαζόταν σε έκταση 50 εκταρίων γης που βρισκόταν στο Ντεσίν-Σαρπιέ, ένα προάστιο της Λυών, λίγο έξω από το κέντρο. Το νέο γήπεδο θα περιελάμβανε υψηλού επιπέδου προπονητικές εγκαταστάσεις, δύο ξενοδοχεία, ένα κέντρο αποθεραπείας, και εμπορικά και επιχειρηματικά γραφεία.

Στις 13 Οκτωβρίου 2008, υπήρξε συμφωνία για την υλοποίηση του σχεδίου μεταξύ του Κράτους, του Γενικού Συμβουλίου του Ρον, του Μείζονος Λυών, της SYTRAL, και του Δήμου της Ντεσίν για την κατασκευή, με το κόστος αυτής να ανέρχεται στα 180 εκατομμύρια ευρώ σε χρήματα του δημοσίου και μεταξύ 60–80 εκατομμυρίων ευρώ που προήλθαν από την Αστική Κοινότητα της Λυών. Τελικά, λόγω αρκετών γραφειοκρατικών προβλημάτων, το στάδιο ολοκληρώθηκε το 2012, εντούτοις άνοιξε επίσημα στις 9 Ιανουαρίου του 2016 και στοίχησε 480 εκατομμύρια ευρώ.

Εν τέλει, το γήπεδο πήρε την ονομασία «Parc Olympique Lyonnais», ενώ είναι γνωστό και ως «Groupama Stadium» ή «Stade de Lyon» ή ακόμη και «Grand Stade de Lyon». Στον πρώτο αγώνα της Λυών μέσα στο νέο της παλάτι η ομάδα επιβλήθηκε με 4-1 της Troyes για το γαλλικό πρωτάθλημα με τον Alexandre Lacazette να σκοράρει το πρώτο επίσημο τέρμα του γηπέδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακουστική του γηπέδου είναι εξαιρετική με τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Λυών τους «Bad Gones», να τραγουδούν διαφορετικά συνθήματα στα δύο άκρα του γηπέδου, αναλόγως με το αν επιτίθενται ή αμύνονται.

Ασφάλεια οχυρού και ομορφιά σαν παλάτι

Πρόκειται γενικά για ένα γήπεδο που παρέχει μεγάλη ασφάλεια, καθώς κίνδυνος επεισοδίων στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου δεν υπάρχει, αφού δεν είναι προσβάσιμο σε όσους δεν έχουν εισιτήριο, ενώ επίσης είναι μακριά από το κέντρο (περίπου μισή ώρα οδικώς). Αξιοσημείωτο είναι ότι στα παιχνίδια της Λυών, η διοίκηση ναυλώνει αστικά λεωφορεία, τα οποία μεταφέρουν δωρεάν τους φιλάθλους από το κέντρο στο γήπεδο!

Εσωτερικά το γήπεδο μοιάζει με παλάτι. Οι τέσσερις όροφοι, η σάλα των VIP, το γραφείο του προέδρου, τα δημοσιογραφικά θεωρεία, τα αποδυτήρια, η αίθουσα Τύπου φυλάσσονται από δεκάδες άνδρες ασφαλείας. Επιπροσθέτως, απαγορεύεται στo γήπεδο να εισέλθει κάποιος κρατώντας τσάντα, ακόμα και back pack, υπό το φόβο τρομοκρατικής ενέργειας, συνεπώς υπάρχουν ειδικές θυρίδες έξω από αυτό, κοντά στην Μπουτίκ της ομάδας. Το Στάδιο περιλαμβάνει επίσης υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις (και για ράγκμπι ή χόκεϊ επί πάγου), δύο ξενοδοχεία, ένα κέντρο αναψυχής, εμπορικά κέντρα και επιχειρηματικά γραφεία.