Η ιστορία πίσω από το πρώτο μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων

113
Σίγουρα όλοι έχουμε συνδεδεμένους τους Ολυμπιακούς Αγώνες με ένα παγκόσμιο γεγονός το οποίο πέραν το ότι συσσωρεύει και μαζεύει τους καλύτερους αθλητές ανά το παγκόσμιο για να διαγωνιστούν, είναι και μια εκδήλωση η οποία είναι πάνω από όλα. Για τα ήθη, τα ιδεώδη και που εκπροσωπεί την ίδια την ουσία του αθλητισμού.

Βέβαια, την αίσθηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες την αποκτήσαμε από τους προγόνους μας τους Αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι ξεκίνησαν την παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων, έθεταν στην άκρη όποιες εχθρότητες, αντιπαλότητες, ακόμη και πολέμους που είχαν μεταξύ τους. Ε λοιπόν, θα σας το χαλάσουμε γιατί στους μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτό δεν ισχύει όση προσπάθεια και να γίνεται για να προωθηθεί ο θεσμός της αθλητοπρέπειας πάνω από όλα. Αντιθέτως, μάλιστα πολλές φορές οι Ολυμπιακοί Αγώνες χρησιμοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους για να εξυπηρετηθούν πολιτικά συμφέροντα.

Η πρώτη απώλεια (απ’ τις πολλές)

Η  πρώτη απώλεια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε το 1936 όπου η Ισπανία, λόγω εμφυλίου, δεν συμμετείχε, όπως επίσης και η Σοβιετική Ένωση που θα αρνηθεί να συμμετάσχει για δικούς της λόγους (κάτι το οποίο θα το ξανά κάνει αρκετές φορές για ποικίλους λόγους). Επίσης και οι δυο αυτές χώρες προσπαθούσαν κατά καιρούς να δημιουργήσουν δικούς τους “Λαϊκούς” Αγώνες στους οποίους θα συμμετείχαν αριστερόφιλες χώρες (τα αποτελέσματα ανάμεικτα θα έλεγε κανείς, αν και έγιναν πολλές προσπάθειες κατά την διάρκεια των χρόνων και από άλλες φιλοαριστερές χώρες πέραν αυτών των χωρών, χωρίς φυσικά να έχουν επιτυχία).

Όταν τα πράγματα… σοβαρέυουν

Αν και αυτές οι επιτηδευμένες απουσίες μπορούν να θεωρηθούν μποϊκοτάρισμα, ειδικά στην περίπτωση της Σοβιετικής Ένωσης, το πρώτο καταγεγραμμένο “οργανωμένο” μποϊκοτάρισμα Ολυμπιακών Αγώνων, όπου ομάδες κρατών αρνήθηκαν να συμμετάσχουν λόγω πολιτικών λόγων, συνέβη το 1956 όπου οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξάγονταν στην Μελβούρνη. Τώρα σίγουρα θα αναρωτιέστε τι κακό έκανε η Αυστραλία, ένα νησί το οποίο είναι γνωστό για τα αξιαγάπητα κοάλα και το κτήριο της Όπερας του Σίντνεϊ. Ένα νησί που μπορούμε με άλλα λόγια να το ονομάσουμε… καλοκαιρινό Καναδά. Η απάντηση είναι πως δεν έκανε τίποτα! Οι λόγοι που όχι ένα, όχι δυο, αλλά 8 (!) κράτη μποϊκόταραν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν εντελώς άσχετοι με την Αυστραλία.

Συγκεκριμένα, ο ένας λόγος ήταν η κρίση που ξέσπασε στη διώρυγα του Σουέζ, με τις Αίγυπτος, Ιράκ και Λίβανο ως ένδειξη διαμαρτυρίας να μην λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς. Από την άλλη, Ολλανδία, Ισπανία, Ελβετία και Καμπόντια αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην εισβολή των Σοβιετικών στρατευμάτων στην Ουγγαρία! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, 2 βδομάδες πριν την έναρξη των Αγώνων η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αρνήθηκε συμμετοχή, μόλις έγινε γνωστό ότι στους Αγώνες θα συμμετάσχει και η… Δημοκρατία της Κίνας. Μπάχαλο!

Βέβαια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Μελβούρνη το 1956 δεν έμειναν στην Ιστορία μόνο για αυτούς τους λόγους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι επίσης οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι διεξήχθηκαν όχι μόνο σε δύο διαφορετικές πόλεις, σε διαφορετικές χώρες, αλλά και σε διαφορετικές ηπείρους! Αυτό λόγο του αυστραλιανού Νόμου καραντίνας ότι όλα τα άλογα έπρεπε να μείνουν σε απομόνωση για 6 μήνες (!) κάτι που φυσικά ήταν αδιανόητο για τις εθνικές ομάδες των χωρών. Έτσι με πρωτοβουλία τους Σουηδίας, όλα τα αγωνίσματα όπου συμμετείχαν άλογα διεξάχθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Στοκχόλμης.