Λουκάς και Μιχάλης Μανταρζίδης: Τα «ιπτάμενα» δίδυμα αδέλφια μας μυούν στον κόσμο της καλλισθενικής γυμναστικής

229
Ο Μιχάλης και ο Λουκάς Μανταρζίδης είναι δίδυμα αδέλφια, τα οποία ασχολούνται σε καθημερινή βάση με την καλλισθενική γυμναστική. Ένα είδος γυμναστικής, το οποίο μέχρι πρότινος θεωρείτο ως αρκετά άγνωστο στο νησί μας. Ο Μιχάλης και ο Λουκάς δραστηριοποιούνται στις ομάδες CyBarz και PBSW, ενώ επίσης έχουν λάβει και διακρίσεις.

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης πήρε τη 2η θέση στο freestyle στο WSWCF National Championship το 2016, και επίσης τη 2η θέση στο freestyle, στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Street Workout το 2019. Από την άλλη, ο Λουκάς κατέλαβε την 3η θέση στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Street Workout το 2019. Το Goleador.org ήλθε σε επικοινωνία μαζί τους και μέσω αυτής της αποκλειστικής συνέντευξης, οι δυο αθλητές μας συστήνουν τον κόσμο της καλλισθενικής γυμναστικής, επιχειρώντας να μας μυήσουν σε αυτόν!

Καλησπέρα σας! Αρχικά, ως γνώστες της καλλισθενικής γυμναστικής (callisthenics), εξηγήστε μας τι είναι στην ουσία αυτό το είδος γυμναστικής.

Λουκάς: «Αρχικά θέλω να αναφέρω πως η καλλισθενική γυμναστική ξεκίνησε από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι με αυτού του είδους εκγύμνασης προετοιμάζονταν σωματικά για τις μάχες τους, για το λόγο ότι τότε δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός που έχουμε σήμερα στα γυμναστήρια. Η καλλισθενική γυμναστική απαιτεί μόνο τη χρήση του σωματικού βάρους και για την εκτέλεση άσκησης χρειάζεται μια οριζόντια δοκός (Μονόζυγο ή pull up bar), μια δοκός με δύο παράλληλες μπάρες (dip bar) και το έδαφος».

Μιχάλης: «Αυτό το είδος γυμναστικής προέρχεται από τη Αρχαία Ελλάδα. Με αυτήν τη γυμναστική, οι Έλληνες κατάφερναν να διατηρήσουν ένα ωραίο και υγιές σώμα. Αυτή η γυμναστική έχει ως βασικό σκοπό την διατήρηση ενός υγιές σώματος, καθώς και την ανάπτυξη μυών. Καταφέρνει να αποδείξει ότι ένα σώμα δεν χρειάζεται μόνο βάρη και διάφορα συμπληρώματα για να χτιστεί ένα σώμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι αφοσίωση, σκληρή δουλειά και θέληση. Βασική διαφορά με την ενόργανη γυμναστική και τα γυμναστήρια είναι πως είναι εντελώς δωρεάν και χωρίς γυμναστές ή προπονητές, και το πιο ωραίο σε αυτήν τη γυμναστική είναι πως γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, σε πάρκα, γήπεδα και γενικά παντού».

Πώς αρχίσατε την ενασχόλησή σας με την καλλισθενική γυμναστική; Τι σας ώθησε σε αυτήν;

Λουκάς: «Θέλω να τονίσω πως τον καιρό που είχα αρχίσει τη γυμναστική, στην Κύπρο δεν ήταν καθόλου γνωστό το άθλημα. Ξεκίνησα όμως την καλλισθενική γυμναστική από την ηλικία των 14 ετών και από μικρός ήμουν πάντα λάτρης της άθλησης και ασχολούμουν με την κολύμβηση, το tae-kwon-do, την ελεύθερη πάλη κ.α. Παρ’ όλ’ αυτά, μια μέρα είχα επισκεφτεί ένα πάρκο στο οποίο γυμνάζονταν κάτι παιδιά που ήταν λίγα χρόνια μεγαλύτερά μου και με είδαν να κάνω κατακόρυφο (όσο μπορούσα τότε) και μου πρότειναν να μπω στην ομάδα τους που δημιουργήσαν πρόσφατα (είχαν επηρεαστεί από ξένο βίντεο στο YouTube) και έτσι ξεκίνησε να μεγαλώνει η ομάδα CyBarz».

Μιχάλης: «Ξεκίνησα να ασχολούμαι το 2013 σε ηλικία 14 ετών, όταν μια μέρα αποφάσισα μαζί με τον αδελφό μου να πάω σε ένα πάρκο απέναντι από το σπίτι μου. Εκεί είδα μερικά μεγαλύτερα παιδιά να γυμνάζονται στα μονόζυγα. Ενθουσιάστηκα και έτσι θέλησα και εγώ να κάνω ένα κατακόρυφο για να τους τραβήξω την προσοχή. Ένας από αυτούς με είδε και με πλησίασε. Με ρώτησε αν ασχολούμαι με την καλλισθενική γυμναστική. Του απάντησα πως δεν γνωρίζω τι είναι αυτή η γυμναστική και μου εξήγησε με λίγα λόγια. Μου είπε πως έχουν ομάδα και πως γυμνάζονται ομαδικώς σχεδόν κάθε μέρα. Μου είπε αν ήθελα να μπω και εγώ στην ομάδα του. Εγώ συμφώνησα και έτσι από εκείνη την ημέρα πήγαινα κάθε μέρα στο πάρκο μαζί τους για προπόνηση».

Γιατί κάποιος να επιλέξει να ασχοληθεί με αυτού του είδους τη γυμναστική;

Λουκάς: «Η πιο βασική φιλοσοφία της καλλισθενικής γυμναστικής είναι να μπορείς να χρησιμοποιείς το σωματικό σου βάρος για γυμναστική χωρίς κάποιο συγκεκριμένο εξοπλισμό. Επίσης, μπορεί να φανεί χρήσιμο στα άτομα που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να μπορέσουν και αυτά να αθλούνται. Ακόμη, ένας άλλος βασικός λόγος είναι ότι μπορεί να γίνει όπου και όποτε θέλει κάποιος».

Μιχάλης: «Πιστεύω πως είναι το καλύτερο είδος γυμναστικής, διότι πρώτον είναι δωρεάν. Επίσης δε χρειάζεται προπονητής για να μπορεί να κάνει κάποιος αυτήν τη γυμναστική. Υπάρχουν ασκήσεις για όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από εντελώς αρχάριους μέχρι επαγγελματίες αθλητές. Είναι από τις πλέον λίγες γυμναστικές που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους. Οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει να γυμνάζεται. Τέλος, δε σου επιβάλλει κανένας τι να κάνεις και εάν ενταχθείς σε καλή ομάδα με συνεργάσιμα άτομα, θα δεις αρκετά θετικά αποτελέσματα».

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου ασκήσεις;

Λουκάς: «Πέραν από τις βασικές ασκήσεις που πρέπει να εκτελούνται για την προπόνηση, όπως είναι οι κάμψεις, οι έλξεις και οι βυθίσεις, μου αρέσει πολύ η άσκηση Front lever (οριζοντίωση με το κορμί), freestyle muscle ups (διάφορες παραλλαγές) και one arm handstand (κατακόρυφο με ένα χέρι). Γενικά όμως έχω να πω πως κάθε άσκηση για μένα έχει τη δική της σημασία και ξεχωριστή αγάπη».

Μιχάλης: «Οι αγαπημένες μου ασκήσεις είναι οι βυθίσεις και οι κάμψεις. Επειδή είμαι αθλητής περισσότερο του freestyle, προτιμώ ασκήσεις όπως το planche, το backlever, τα Korean spins και γενικά όλες τις freestyle ασκήσεις».

Τι απαιτείται να διαθέτει κάποιος, ούτως ώστε να αρχίσει να ασχολείται με την καλλισθενική γυμναστική;

Λουκάς: «Για να ξεκινήσει κάποιος την καλλισθενική γυμναστική, το λιγότερο που θα χρειαστεί είναι ένα μονόζυγο ή δίζυγο, ψυχραιμία και κάποια άτομα που θα μπορέσουν να τον σπρώχνουν (καλή ομαδικότητα)».

Μιχάλης: «Για να ασχοληθεί κάποιος με αυτήν τη γυμναστική πρέπει να διαθέτει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, πολλή θέληση, αφοσίωση και σκληρή δουλεία. Εάν όλα αυτά υπάρχουν σε κάποιον, το σίγουρο είναι ότι θα δει γρήγορα και καλά αποτελέσματα».

Τι θα συμβούλευες κάποιον/κάποια που τώρα κάνει τα πρώτα του/της βήματα στον χώρο της καλλισθενικής γυμναστικής;

Λουκάς: «Στην καλλισθενική γυμναστική δεν παίζει ρόλο η ηλικία ή το φύλο. Για να ξεκινήσει κάποιος/α την καλλισθενική γυμναστική, πρέπει να γνωρίζει ποια είναι η φιλοσοφία της, να έχει πάθος και αγάπη για αυτό που θα κάνει. Όμως, το κυριότερο συστατικό για να ξεκινήσει κάποιος τη γυμναστική είναι η υπομονή και το πείσμα, γιατί σε αυτό το άθλημα βλέπουμε πως πολλά άτομα ξεκινούν και τα παρατάνε εύκολα, επειδή είναι δύσκολη γυμναστική και βλέπουμε πολύ αργά αποτελέσματα (δηλαδή το να χτίσει κανείς ένα σώμα), όμως όταν φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο, θα νιώθεις περηφάνεια για αυτό που έχτισες και θα είναι κάτι γνήσιο χωρίς έξτρα συμπληρώματα. Έτσι, ένα άτομο που διαθέτει αυτά τα στοιχεία, θα μπορέσει άνετα να ξεκινήσει και να προχωρήσει».

Μιχάλης: «Θα τον/τη συμβούλευα προτού ξεκινήσει, να μελετήσει λίγο τον κόσμο της καλλισθενικής γυμναστικής για να έχει μια γενική ιδέα του αθλήματος αυτού. Επίσης, πολύ σημαντικό για κάποιον που θέλει να χτίσει σώμα μέσω της γυμναστικής, είναι να γυμνάζει ένα-ένα μέρος του σώματος κάθε μέρα και να μη γυμνάζει διάφορα μέρη του σώματος, γιατί θα αργήσει πολύ να δει αποτέλεσμα. Ακόμα, πριν ξεκινήσει κάποιος να γυμνάζεται, πρέπει να κάνει καλή προθέρμανση για να αποφύγει τους τραυματισμούς».

Ευχαριστούμε τον Μιχάλη και τον Λουκά που μας παραχώρησαν τη συνέντευξη αυτή και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

*Πηγή φωτογραφιών: Αντρέας Κωνσταντίνου, CyBarz & PBSW