Οι «Ψυχροί» Ολυμπιακοί Αγώνες

122
Μετά την συνεδρία της Ολυμπιακής επιτροπής το 1970 όπου στην ψηφοφορία κέρδισε κατά έκπληξη όλων η… Μελβούρνη (Ολυμπιάδα του 1976), ενώ αποφασίστηκε ότι τις δυο επόμενες Ολυμπιάδες (1980 και 1984 ) θα τις διοργανώσουν οι Μόσχα και μετα το Λος Άντζελες .

Κρατώντας έτσι ισορροπίες μεταξύ των δύο τότε αντιμαχόμενων μπλοκ του Ανατολικού (με ηγέτη την Σοβιετική Ένωση) και του Δυτικού (με ηγέτη της ΗΠΑ). Όμως καμία από τις πλευρές δεν σκόπευε ούτε καν να προσπαθήσει να κρατήσει τις όποιες ισορροπίες υπήρχαν. Αρχές του Δεκέμβρη του 1979 στρατεύματα της Σοβιετικής Ένωσης βρίσκονται στο Αφγανιστάν, κάτι που προκάλεσε τον Παγκόσμια (σχεδόν) κατακραυγή. Σίγουρα δεν είμαστε ούτε η ιστοσελίδα, ούτε τα σωστά άτομα να αναλύσουμε αν αυτό ήταν εισβολή ή ανταπόκριση στο κάλεσμα της κυβέρνησης, αυτό που μας ενδιαφέρει ότι αυτό το συμβάν έγινε η αφορμή ώστε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξεκινήσει καμπάνια μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών αγώνων του 1980 που θα διεξάγονταν στην Μόσχα.

Το πρώτο χτύπημα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποίησε κάθε διαθέσιμο διπλωματικό για να πιέσει όσο το μεγαλύτερο αριθμό χωρών για να συμμετέχουν στο μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ΗΠΑ προχώρησαν ακόμη στην στρατολόγηση γνωστών αθλητών όπως ο Μοχάμεντ Άλι για προώθηση του σκοπού της. Το αποτέλεσμα έφερε στο ηγούμενο από της ΗΠΑ μποϊκοτάζ 66 χώρες. Αριθμός τεράστιος γιατί οι αθλητές αυτών των χορών ήταν κάτι παραπάνω από το μισό του συνολικού αριθμού. Αυτό απείλησε ακόμη και την ίδια τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και την μετατροπή τους σε Αγώνες Ανατολικών κρατών, έτσι η Ολυμπιακή Επιτροπή ανέλαβε δράση και ξεκινήσει διάλογο με όλα τα κράτη που ξεκίνησαν που ανακοίνωσαν στήριξη στο μποϊκοτάρισμα.

Εννοείται πως σε όλο αυτό το χάος δεν μπορούσε να λύπει και η διαμάχη μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του Ταϊβάν/Δημοκρατία της Κίνας. Αυτή την φόρα η Ταϊβάν αρνήθηκε να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς γιατί δεν τους είχε άρεσει η πρόταση που προσπαθούσε να επιβάλει η Ολυμπιακή Επιτροπή και που τους ανάγκαζε να μην χρησιμοποιούν το όνομα Ταϊβάν (κάτι που δεν το αποδέχονται).

Η διαφορά σε αυτούς τους Ολυμπιακούς είναι παρόλο που τελικά, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας κέρδισε όλα αυτά που ζητούσε αποφάσισε για δικούς της λόγους (δεν ανάφεραν σαφείς λόγους) να απέχει/μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πέρα από την Ολυμπιακή Επιτροπή πολλοί αθλητές (ειδικά αυτοί με πιο αριστερές βλέψεις) ξεκίνησαν διαμαρτυρίες για το μποϊκοτάρισμα. Το αποτέλεσμα 16 χώρες από τις 66 που ανακοίνωσαν το μποϊκοτάρισμα να επιτρέψουν στους αθλητές τους να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά υπό την σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η υποχώρηση από μερίδα των χωρών έσωσε την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτοκόλλητο Ισπανού Αθλητή που διαμαρτύρεται για το μποικόταζ της Ισπανίας – Στο τέλος η Ισπανία δίνει το δικαίωμα στους αθλητές της να διαγωνιστούν υπο την σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων
Ας αρχίσουν οι Αγώνες…

Όλα τα στάδια ήταν κατάμεστα από πολίτες της οικοδέσποινας και λόγω του μποϊκοτάζ ελάχιστα εισιτήρια πωλήθηκαν σε άτομα από άλλες χώρες. Το συμβάν αυτό δημιουργούσε ένα εχθρικό περιβάλλον για όλους τους αθλητές που δεν εκπροσωπούσαν την Σοβιετική Ένωση (Αν και ένας αθλητής από την Πολωνία τους έδειξε τι πιστεύει για αυτούς).

Από την άλλη πλευρά της υφηλίου, η ΗΠΑ έστηναν την δική τους προπαγάνδα, διοργανώνοντας δικούς τους Ιδιωτικούς Αγώνες. Αυτό που έκαναν ήταν να τρέχουν τους ίδιους αγώνες με αυτούς που διεξάγονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με διαφορά μιας μέρας. Αν ο αθλητής είχε καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που σημειώθηκε στους επίσημους Ολυμπιακούς, τον ανακοίνωναν Ολυμπιονίκη και του έδιναν μετάλλιο! Εννοείται πως ποτέ καμιά χώρα, όσο κοντινή σύμμαχος και να ήταν,  δεν τους αναγνώρισε αυτούς τους Ιδιωτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες πέραν από τις ΗΠΑ που μέχρι σήμερα επιμένουν στην ορθότητα των πράξεων τους.

Οι Αγώνες έληξαν με ιδιαίτερο τρόπο. Στην τελετή λήξεις δεν αναρτήθηκε η Σημαία των ΗΠΑ, αλλά η σημαία του Λος Άντζελες, όπως επίσης κανείς από τις ΗΠΑ δεν αποδέχτηκε να παρευρεθεί στην τελετή να παραλάβει την Ολυμπιακή σημαία, με αποτέλεσμα να την παραλάβει εκπρόσωπος της Ολυμπιακής επιτροπής ο οποίος μετά την παρέδωσε στο Λος Αντζελες στον Δήμαρχο της πόλης. Όμως με την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων δεν τελειώνει η και ο πόλεμος των μποϊκοτάζ που ξεκίνησε…