Ανδρέας Κωνσταντίνου Έσσο: Ο μοναδικός Κύπριος προπονητής που πήρε πρωτάθλημα με την Ομόνοια

437

Ο Κύπριος τεχνικός, Ανδρέας Κωνσταντίνου (Έσσο) προπόνησε την Ομόνοια την αγωνιστική περίοδο 1974-1975. Η ομάδα είχε αποφασίσει να δώσει το πόστο σε ένα δικό της παιδί καθώς ο Έσσο αγωνίστηκε για μια δεκαετία (1958-1968) με το «τριφύλλι» στο στήθος, πανηγυρίζοντας τίτλους και καταγράφοντας 150 συμμετοχές με 58 γκολ.

Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου Έσσο, είναι μάλιστα ο μοναδικός Κύπριος προπονητής που κατέκτησε πρωτάθλημα με την Ομόνοια, το 1975. Με 19 νίκες, 5 ισοπαλίες, μόλις 2 ήττες και συντελεστή τερμάτων 70-14, οδήγησε την ομάδα στον τίτλο, αφήνοντας στην 2η θέση την ΕΝΠ. Ήταν ο άνθρωπος που καθιέρωσε στην βασική ενδεκάδα τους Πατίκκη, Μαυρή και Φίλιππο, ενώ προετοίμασε άλλους ποδοσφαιριστές όπως οι Κλείτος και Τσίκκος, οι οποίοι έμελλε να αφήσουν εποχή. Επίσης στον θεσμό του κυπέλλου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Ακολούθως μέχρι το 1978 υπήρξε βοηθός προπονητής του Αργύροφ.

Στην συνέχεια εργάστηκε για χρόνια στα τμήματα υποδομής της Ομόνοιας, αφήνοντας σημαντικό έργο. Διακρινόταν για τη σοβαρότητα, την πειθαρχία και την αγάπη του για προπόνηση. Μάλιστα όταν ήταν προπονητής της δεύτερης ομάδας της Ομόνοιας, τη δεκαετία 80′-90′, ενώ δεν δίσταζε να προπονεί το σύνολό του ακόμα και σε πάρκα ή στο γήπεδο μπάσκετ του παλιού ΓΣΠ!