Χρήστος Μαυρίκος: Η επαφή του με τον εναλλακτικό χώρο των eSports

115
Ο Χρήστος Μαυρίκος ή αλλιώς γνωστός στον eSports κόσμο ως x_CHRIS-HELLAS_x, ασχολείται με τον ηλεκτρονικό αθλητισμό (eSports) και ιδιαίτερα με το FIFA, ενώ έχει αγωνιστεί και στο ελληνοκυπριακό πρωτάθλημα FIFA του VGL. Φόρεσε τα χρώματα των FIFA Hellas, Grana Bandana, Mohicans, Παναθηναϊκού, Παναθηναϊκού Β’ και Πανδραμαϊκού. Στην ομάδα των Mohicans κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας. Μέσω αυτής της αποκλειστικής συνέντευξης του Goleador.org, ο Χρήστος Μαυρίκος μας αποκαλύπτεται και μας ξεναγεί στον κόσμο των eSports.

Πώς άρχισες την ενασχόλησή σου με τα eSports;

«Άρχισα να ασχολούμαι με Pro Clubs το 2018 με το FIFA18. Έμπαινα τα βράδια μόνος και έπαιζα με ξένους μέχρι που είδα μια δημοσίευση στο Facebook από τη σελίδα της ομάδας FIFA Hellas που έλεγε ότι έψαχναν παίκτες για δοκιμαστικά. Έτσι έστειλα και εγώ, όπου μετά από τα δοκιμαστικά που έκανα με άλλα παιδιά, με διάλεξαν για την ομάδα τους».

Ποια είναι η θέση που σου αρέσει και προτιμάς να αγωνίζεσαι στο πρωτάθλημα VGL, καθώς και ευρύτερα στο FIFA και γιατί;

«Η θέση μου είναι Striker, αλλά στα Pro Clubs πρέπει να ξέρεις να παίζεις και περισσότερες θέσεις, οπότε εκτός από Striker μπορώ να παίξω κι ως 10άρι, αλλά και ως δεξί εξτρέμ, εμπνευσμένος από έναν αγαπημένο μου παίκτη, τον Άριεν Ρόμπεν».

Τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει ένας καλός και ικανός παίκτης στο FIFA, ούτως ώστε να εισέλθει σε μια ομάδα;

«Σίγουρα χρειάζεται να ξέρεις να παίζεις καλά FIFA, αλλά και να έχεις μια μικρή γεύση από πραγματικό ποδόσφαιρο. Αυτό θα σε βοηθήσει στα Pro Clubs περισσότερο με τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι ομάδες…»

Γιατί κάποιος να ασχοληθεί με τα eSports και όχι μ’ ένα παραδοσιακό άθλημα;

«Κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να ασχοληθεί και με τα δυο, αν του το επιτρέπουν οι ώρες».

Πώς σας προσεγγίζουν οι ομάδες (ΠΑΕ και μη) για να στελεχώσουν το τμήμα του eSports τους και με ποια κριτήρια θεωρείς πως σας επιλέγουν;

«Για να μπει κάποιος σε μια ομάδα θα πρέπει να περάσει από κάποια trials. Αυτά τα trials μπορεί να διαρκέσουν έως και 2 με 3 μέρες και αν ταιριάζεις στην ομάδα, σου προσφέρουν συμβόλαιο».

Υπάρχουν κανονικά συμβόλαια στον κόσμο του ηλεκτρονικού αθλητισμού και πού κυμαίνονται οι αμοιβές, αν και εφόσον υπάρχουν;

«Τα συμβόλαια δε γνωρίζω αν είναι πραγματικά, αλλά μας τα στέλνουν μέσω VGL με e-mail, εμείς πατάμε πάνω στο link ότι συμφωνούμε κι έτσι κλείνουν. Αμοιβές υπάρχουν από πολύ λίγες ομάδες και δε γνωρίζω πού κυμαίνονται».

Πιστεύεις ότι σε Ελλάδα και Κύπρο μελλοντικά ένας παίκτης θα μπορεί να ζήσει και να βασιστεί αποκλειστικά μόνο με το μισθό του από τα eSports ή θεωρείς ότι είναι κάτι το ανέφικτο;

«Αυτό είναι ξεκάθαρα δική μου γνώμη και δεν ξέρω πώς το βλέπει ο καθένας, αλλά το καλύτερο θα ήταν να μην περιμένει να ζήσει κανείς από τα eSports, λόγω του ότι αργότερα, κάποια στιγμή θα θελήσει να κάνει οικογένεια και οι αμοιβές σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μηδαμινές… Όμως για να απαντήσω και στην ερώτησή σου, είναι πολύ νωρίς ακόμα για Ελλάδα και Κύπρο, ίσως κάποια στιγμή θα μπορούσε βέβαια να γίνει κάτι τέτοιο. Μακάρι στο μέλλον να μεγαλώσουν τα eSports και για εμάς, παίρνοντας ένα παράδειγμα από τις υπόλοιπες χώρες όπου το επίπεδο είναι πολύ υψηλό».

Οι ομάδες έχουν οικονομικό όφελος; Για παράδειγμα, αν κάποια ομάδα κατακτήσει κάποιον τίτλο, θα κερδίσει συγχρόνως και κάποιο χρηματικό ποσό ή αποτελεί μόνο θέμα ικανοποίησης και γοήτρου;

«Εάν κάποια ομάδα κατακτήσει τον τίτλο θα υπάρξει ένα χρηματικό έπαθλο το οποίο βέβαια θα βοηθήσει την ομάδα. Επίσης, θα ανεβάσει και τη φήμη της ομάδας».

Πώς βλέπεις να μετεξελίσσονται τα eSports στο μέλλον;

«Τα eSports σε Ελλάδα και Κύπρο εξελίσσονται αργά, αλλά τουλάχιστον εξελίσσονται και αυτό είναι θετικό για τους Gamers».

Ποιοι είναι οι στόχοι σου σε σχέση με τον ηλεκτρονικό αθλητισμό;

«Οι στόχοι μου είναι να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ μέσα από συνεχή προπόνηση και επιτυχίες με την ομάδα».

Ευχαριστούμε τον Χρήστο που μας παραχώρησε αυτή τη συνέντευξη και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία!