Το απόλυτο οπαδικό… νεκροταφείο και εκκλησία της Σάλκε

135
Το ήσυχο και… εργατικό Γκελσεκίρχεν είναι μία πόλη 260.000 κατοίκων στα βορειοδυτικά της Γερμανίας που υπάγεται στο Ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που είναι το μεγαλύτερο της χώρας με 18 εκατομμύρια κατοίκους και αποτελεί την καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας.

Η ίδρυση της ομάδας και επιτυχίες τη περίοδο του Ναζισμού

Εκεί ιδύθηκε η ιστορική Σάλκε, στις 4 Μαΐου 1904 από μια παρέα γυμνασιόπαιδων με την ονομασία πρώτα ως «Βεστφάλια Σάλκε» και ύστερα από μια σειρά… μεταμορφώσεων έλαβε την οριστική της ονομασία Σάλκε 04 το 1924. Τότε ήταν που υιοθέτησε και τα σημερινά χρώματα της, το βασιλικό μπλε και το λευκό, ενώ αρχικά χρησιμοποιούσε το κίτρινο και το κόκκινο. Τα δύο παρατσούκλια της ομάδας είναι «Οι βασιλικοί μπλε» (Die Königsblauen) και «Μιναδόροι» («Die Knappen»), εξαιτίας των πολλών μεταλλείων, που υπάρχουν στην περιοχή.

Η Σάλκε ήταν η ομάδα της εργατιάς που κυριάρχησε στο γερμανικό ποδόσφαιρο τα χρόνια του Ναζισμού, όταν κατέκτησε τα έξι από τα επτά της πρωταθλήματα (!) κι ένα κύπελλο μεταξύ του 1934 και 1942. Μεταπολεμικά, συμμετείχε στο πρώτο ενιαίο πρωτάθλημα της τότε Δυτικής Γερμανίας, γνωστό ως «Μπουντεσλίγκα», εντούτοις έχει κατακτήσει μόλις ένα πρωτάθλημα το μακρινό 1958, ενώ μετρά κι άλλες εγχώριες επιτυχίες.

Ποιος νοιάζεται όμως για τους τίτλους, όταν πραγματικά αγαπά την ομάδα του; Μάλιστα, η τρέλα και η παθολογική αγάπη των οπαδων της Σάλκε για τον σύλλογο φτάνει σε άλλα επίπεδα!


Διαβάστε αναλυτικά το αφιέρωμα: Ντόρτμουντ-Σάλκε: Το ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ


Ο Άγιος που απεικονίζεται ως ποδοσφαιριστής της Σάλκε!

Αν κάποιος επισκευτεί το Γκελσεκίρχεν, θα διαπιστώσει γρήγορα τη σύνδεσή του με την Σάλκε. Μια απ’ τις καθολικές εκκλησίες της πόλης είναι δε αφιερωμένη στην ομάδα και στους οπαδούς της! Μέσα σε αυτή την εκκλησία θα βρει κάποιος ιστορικά και οπαδικά κειμήλια του συλλόγου και φυσικά ότι πιο παράδοξο έχουμε δει ποτέ!

Ένα βιτρό παράθυρο που απεικονίζει τον Άγιο Αλοΐσιο ως… ποδοσφαιριστή! Μάλιστα, φορά τη μπλέ στολή της Σάλκε και κάτω-κάτω είναι και η μπάλα του. Η σχέση της θρησκείας και της οπαδικής κουλτούρας μεταξύ των φίλων της Σάλκε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Για τους φίλους της Σάλκε η ομάδα είναι μέσα στο DNA τους, όπως ακριβώς και η θρησκεία τους. Ουσιαστικά, το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Ο σύλλογος έχει μεριμνήσει η εκκλησία να παρέχει υπηρεσίες βάπτισεων και γάμων στους οπαδούς της, ενώ η ύπαρξη του δικού τους νεκροταφείου – το οποίο είναι γνωστό ως Schalke Fan Feld – μεταφέρει με τη σειρά του υπηρεσιών που προσφέρει ο σύλλογος στη… μετά θάνατον ζωή!


Διαβάστε επίσης: FC Schalke 04-«Veltins Arena»: Το νέο στάδιο των ανθρακωρύχων


«Γεννιέσαι, ζεις και πεθαίνεις σαν Σάλκε»

Η εκκλησία όμως δεν είναι το αποκορύφωμα της αγάπης των οπαδών της Σάλκε. Μπορεί κάποιος να το θεωρήσει τρέλα, υπερβολή ή ακόμα και κάπως… creepy, αλλά οι οπαδοί έχουν και το δικό τους κοιμητήριο! Το οπαδικό νεκροταφείο των φιλάθλων της ομάδας δημιουργήθηκε το 2012, έχει σχήμα γηπέδου και διαθέτει 1.904 τάφους (όπως και η ημερομηνία ίδρυσης της ομάδας) και δικαίωμα ταφής έχουν οι πιστοί οπαδοί. Πάντως, εάν γεμίσει υπάρχουν σχέδια για επέκτασή του. Στο κέντρο του κοιμητηρίου, υπάρχει το έμβλημα της ομάδας και γύρω-γύρω τα πάντα είναι διακοσμημένα με μπλε και άσπρα λουλούδια.

Η Σάλκε και η σχέση της με την καθημερινότητα των οπαδών της δεν σταματά εδώ, το 2009 η ομάδα δημιούργησε τη δική της πτέρυγα νεογέννητων σε νοσοκομείο κοντά στο γήπεδο της Veltins-Arena, έτσι ώστε οι καινούργιοι οπαδοί να έχουν την δυνατότητα να έρχονται στον κόσμο σε ένα δωμάτιο με μπλε και άσπρο χρωματισμό και όπου τα λογότυπα και οι αφίσες του συλλόγου διακοσμούν τους τοίχους.