Estadio BBVA-CF Monterrey: Ο «Ατσάλινος Γίγαντας» με θέα τα βουνά του Μεξικού

117
Το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς» των αθλημάτων, και όπως κάθε «Βασιλιάς» έχει τα δικά του «φρούρια». Αυτά δεν είναι άλλα απ’ τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φίλαθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει βαλίτσες για το εκθαμβωτικό Estadio BBVA στο Μεξικό.

Το στάδιο αυτό, με την μοναδική θέα των απέραντων και πανύψηλων βουνών της Γουαδελούπης του Μεξικού, δημιουργήθηκε το 2015, χωρώντας στο εσωτερικό του 51.000 θεατές. Μια μικρή επέκταση, για επιπλέον 2.500 θεατές, συνέβη το 2016 και πλέον έχει χωρητικότητα 53.500 θεατές, όντας το 4ο μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας. Το γήπεδο αντικατέστησε έπειτα από 63 χρόνια το «Estadio Tecnológico» ως έδρα της CF Monterrey, και έχει δικαιωματικά το παρατσούκλι, “El Gigante de Acero” που στα ισπανικά σημαίνει ο «Ατσάλινος Γίγαντας». Ο λόγος είναι προφανής, αν κοιτάξει κανείς τις φωτογραφίες του σταδίου.

Οι αντιδράσεις για την κατασκευή του στον χώρο πρασίνου

Το έργο πάντως καθυστέρησε να πραγματοποιηθεί, καθώς υπήρξαν ποικίλλες αντιδράσεις και κατηγορίες ότι η κατασκευή του προκαλεί σοβαρές συνέπειες και αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της άγριας ζωής σε τοπική κλίμακα. Η συνολική έκταση που είναι χτισμένο το γήπεδο καταλαμβάνει περισσότερο απ’ το ένα τρίτο της περιβαλλόμενης περιοχής πρασίνου (δηλαδή περισσότερο απ’ το επιτρεπτό σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας). Αυτές οι πράσινες περιοχές χρησιμοποιούνται για το φιλτράρισμα του βρόχινου νερού, το οποίο συμβάλλει στην επαναφόρτιση των υδροφορέων.

Η κατασκευή ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2011 και τα έργα ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2015. Το εντυπωσιακό αυτό γήπεδο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 2 Αυγούστου του 2015, κατά τη διάρκεια του 8ου Κυπέλλου Eusébio, όπου η Monterrey νίκησε τη Μπενφίκα με 3-0.

Μια υπερσύγχρονη ατσάλινη και… οικολογική (;) κατασκευή

Το στάδιο σχεδιάστηκε από την πολυεθνική εταιρεία αρχιτεκτονικής Populous μαζί με τη σύμπραξη της μεξικανικής εταιρείας VFO και κόστησε 200 εκατομμύρια δολάρια, όντας το πιο ακριβό στάδιο στο Μεξικό. Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο David Lizarraga.

Το γήπεδο διαθέτει φυσικό γρασίδι, σουίτες, θεματικό εστιατόριο που σχετίζεται με την ομάδα της Monterrey, σαλόνι, εσωτερικό και εξωτερικό σχεδιασμό υψηλής ποιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Estadio BBVA έλαβε ασημένια πιστοποίηση από το Leadership in Energy and Environmental Design για τον βιώσιμο σχεδιασμό του. Ήταν μάλιστα το πρώτο γήπεδο ποδοσφαίρου στη Βόρεια Αμερική που κέρδισε την εν λόγω πιστοποίηση.

Οι χώροι στάθμευσης του σταδίου κατανέμονται ομοιόμορφα γύρω από το γήπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δασικών πράσινων περιοχών για την επίτευξη μιας πιο όμαλης ενοποίησης με το Οικολογικό Πάρκο. Αυτές οι πράσινες περιοχές που υπάρχουν γύρω απ’ το γήπεδο χωρίζονται σε ζώνες, οι οποίες ενσωματώνονται δομημένα στην περιβάλλουσα τοπογραφία. Το βόρειο όριο του Rio La Silla είναι μια δασώδης περιοχή που συνδέει το στάδιο με το Νέο Οικολογικό Πάρκο. Αυτό το οικολογικό πάρκο και ο χώρος στάθμευσης περιλαμβάνουν επίσης καταπράσινες περιοχές, με σχεδιασμό που συνδυάζεται με το φυσικό περιβάλλον, με ύπαρξη δέντρων και φυτών αποκλειστικά της περιοχής για τη διευκόλυνση της διατήρησης και της προσαρμογής στο περιβάλλον.